Färdiga sökrutiner
Uppdaterad: 17.11.2020
De sökrutiner som man behöver ofta eller som det tar länge att skapa är bra att spara. Då kan du när som helst använda den färdiga sökrutinen på nytt och du kan också dela den med andra Primusanvändare eller andra skolor.
Du kan spara de sökrutiner som du behöver mest genom och de finns då på fliken Färdiga sökrutiner till höger i respektive register, samt i Färdiga sökrutiner-listan i sökrutan.
Skapa önskad sökrutin och tryck på Lägg till-knappen. Ge sökrutinen ett beskrivande namn. Sökrutinen har nu sparats och kan användas på nytt.
För att använda en sparad sökrutin, välj den antingen i Färdiga sökrutiner-listan eller på registerfönstrets Färdiga sökrutiner-flik. Listan på fliken är den samma som i sökrutan och fliken innhåller också de samma Hämta även från arkivet- och Hämta endast från arkivet-alternativen som i sökrutan.
- Med Lägg till-knappen gör du en ny sökrutin eller sparar en redan sparad sökrutin med ett annat namn.
- Med Ändra-knappen kan du ändra sökrutinens namn: Välj först sökrutinen i listan, ändra namnet på den och klicka på Ändra-knappen. Med Ändra-knappen kan du också ändra eller byta själva sökrutinen.
- Ändra sökrutin: Då du vill ändra sökrutinen ska du först välja den i listan, göra de önskade ändringarna i sökraden och därefter klicka på Ändra.
- Byta sökrutin: Om du vill ersätta hela den färdiga sökrutinen med en ny ska du först välja sökrutinen i listan och ta bort dess innehåll ur sökfältet genom att använda Radera-knappen intill. Gör sedan en ny sökrutin och klicka på Ändra. Alternativt kan du ta bort hela sökrutinen från listan och lägga in en helt ny.
- Genom att klicka på Inställningar-knappen öppnas en ruta med flera funktioner. Om sökningen endast får ses av t.ex. lärare, kryssa i Ses endast av användargruppen och välj sedan "lärare" i menyn. Ses av alla skolor berör multiPrimus-användare. Sökrutinens ägare kan bearbeta och radera sökrutinen.
- Standard innebär att då användaren öppnar detta register, syns studerande enligt denna sökrutin. Efter sökrutinens namn finns då texten "(standard)".
- Syns i Wilma ikryssas ifall sökrutinen kan användas också i Wilma. Med hjälp av sökrutinen kan man t.ex. skicka meddelande till alla som anlitar skolskjuts. Endast lärare och personal kan använda de färdiga sökrutinerna i Wilma. De register som kan användas för sökningarna är Studerande-, Lärar- och Personalregistren. Du hittar sökrutinerna i Wilma på Studerande-, Lärare och Personal-sidorna genom att klicka på skolans namn eller förstoringsglaset.
- Sök i arkivet: Om du vill inkludera de studerande som redan har utexaminerats i sökrutinen eller vill ha med alla som var inskrivna förra året eller dylikt, välj ”Sök även från arkivet”.
- Radera-knappen raderar den valda sökrutinen.
Du kan också göra sökningar rakt från registrens fält. Högerklicka då i fältet och välj alternativet Sök samma. I mångradiga fält är alternativen Sök samma (radvis) och Sök samma (hela tabellen), dvs. samma uppgift kan sökas från en viss rad eller från alla rader.
Exempel 1: Söka alla studerande vars hemkommun är Exempelby. Då man har valt en studerande vars hemkommun är Exembelby, högerklicka på Hemkommun-fältet och välj Sök samma. Kvittera med OK i sökrutan och du får upp de studerande vars hemkommun är Exempelby.
Exempel 2: Spridd bedömning av uppförande i Bedömningregistret. Välj en bedömningslista som har en en pågående kurs i uppförande (t.ex. Uppf4). Högerklicka i Uppförandets kurs-fältet och välj Sök samma. Kvittera OK i sökrutan och du får upp en lista över de bedömningslistor som har samma uppförandets kurs. Nu kan du måla bedömningslistorna och fastställa uppförandets spridda bedömning.
Exempel 3: Söka alla studerande som fått beslut om specialundervisning. Välj en studerande som har ett sådant beslut. Högerklicka på Beslut-fältet och välj Sök samma (hela tabellen). Kvittera med OK i sökrutan och du får fram en lista över alla studerande med samma beslut. Då du söker med "hela tabellen" kommer alla studerande som har beslutet oberoende av på vilken rad i tabellen beslutet finns. Om du väljer Sök samma (radvis), får du fram en lista över de elever som har samma beslut på samma rad i tabellen (t.ex. tabellens rad 1).
Exempel 4: Söka fram alla studerande som tänker delta i studentskrivningarna hösten 2010. Välj en studerande som ämnar skriva något hösten 2010 och högerklicka på Skrivningstid-fältet och välj Sök samma (hela tabellen). Kvittera med OK i sökrutan och du får upp en lista över alla studerande som anmält sig till något st-prov hösten 2010.
Det går att förena färdiga sökrutiner. Om det finns t.ex. en sökrutin för första klassens elever och en för andra klassens elever kan du förena dem så att båda klasserna kommer fram samtidigt. Välj då först den ena sökrutinen i sökrutan och håll därefter ner Shift-knappen medan du väljer den andra sökrutinen. Primus sätter automatiskt in parentestecken och ordet ELLER i sökrutinen. Du kan även använda Ctrl-knappen för att förena, och då kommer ordet OCH automatiskt in mellan sökningarna.
När du ofta använder en viss sökrutin men alltid behöver variera den lite lönar det sig att använda alternativen för användarens egna sökningar (Egen text, eget datum, eget nummer), som finns under Standarder längst ner i fältlistan. Dessa sökrutiner består av en del som alltid är identisk + en eller flera variabler. Exempel: du vill hämta studerande enligt Inledningsdatum >= x, men variera datumet. Då du använder Eget datum-sökrutinen finns fältet Inledningsdatum och symbolen >= färdigt i rutan, men Primus ber dig ange datumet.
- Påbörja sökningen och välj Inledningsdatum i fältlistan.
- Välj >= som jämförelsetecken
- Gå längst ner i fältträdet, till Standarder, och välj Eget datum.
- Klicka på Lägg till och ange t.ex. "Börjat efter XX" som namn för sökningen. Klicka OK och stäng sökrutan.
- I listan över färdiga sökrutiner finns nu den nya sökrutinen "Börjat efter XX". När du väljer den här sökrutinen i Primus öppnas först en ruta där du kan ange önskat datum. Nu t.ex. 01.08.2013, i nästa månad något annat datum.
Användarens egna sökrutiner är behändiga när du vill söka varierande information i ett visst text-, memo- eller pekfält, till exempel Allergi-fältet då du först vill få fram nötallergi och sedan fiskallergi. Sökningen görs då med alternativet Egen text.
Om du vill använda samma teckenrad i sökningen i flera fält du använda funktionen Använd samma uppgift i sökningens övriga villkor i sökningen av Egen text. Exempel: Du vill reda ut vilka studerande som använder ett visst bussbolag: Bussbolaget. Det finns tre olika bussbolag och Bussbolaget kan finnas i fältet Trafikidkare 1, Trafikidkare 2 eller Trafikidkare 3. Gör följande sökning:
Trafikidkare 1 -> Namn=Egen text ELLER Trafikidkare 2 -> Namn=Egen text ELLER Trafikidkare 3 -> Namn=Egen text.
Spara det här som en färdig sökrutin och utför sökningen. Skriv in bussbolagets namn i textfältet och kryssa i Använd samma uppgift i sökningens övriga villkor. Tryck på Ok. De studerande som söks fram i registret är de som har Bussbolaget i något av de tre trafikidkarfälten.
Du kan använda de egna sökrutinerna också i funktionerna. Då väljer du först en funktion, t.ex. Vitsord.Kurs. Men i hjälprutan ska du inte välja någon kurs utan i stället klicka på valsymbolen (handen). Sökraden är då Vitsord.Kurs(Välj kurs), som sedan utökas med det vitsord som du vill hämta, t.ex. ->Vitsord="10". Spara sökningen via Lägg till-knappen, t.ex. med namnet "xx kursvitsord 10". Då du sedan väljer en sådan sökning tillfrågas du bara i vilken kurs du vill söka vitsordet 10.
Under listan över registerkort, framför sökrutinens namn finns en uppdateringsknapp. Klickar du på den kan du snabbt göra samma sökning på nytt med en annan uppgift.
Om du av misstag raderat en sökrutin får du den tillbaka via Ändringar i registret-funktionen.
Färdiga sökrutiner kan kopieras till en fil på samma sätt som fältinställningar: Klicka i Sökrutan på en sparad sökrutin och välj sedan från menyraden Funktioner / Kopiera till fil. Välj vart du vill spara sökrutinen. Filens filnamnstillägg är “.hku” och som namn syns sökrutinens namn.
Du kan arkivera färdiga sökrutiner via funktionen Inställningar / Ändra sökningarnas egenskaper. Välj önskad sökrutin i listan, kryssa för Arkiverad och klicka på Spara-ikonen. Du kan arkivera flera sökrutiner på en gång genom att först välja dem i listan.