Delad användning av Kurre med inloggningsnyckel
Regionalt samarbeteInloggningsnyckel
Uppdaterad: 10.3.2021
Delav användning av Kurre är möjlig med hjälp av sk. inloggningsnyckel. Med delad användning avses en situation då man vill ge tillgång till egen Kurre-server åt en annan kommun eller till en läroanstalt i samma kommun som inte hör till samma Primus.
Om t.ex. Exempelby kommun vill ge Mallby kommun tillgång till Exembelbys Kurre-server, ska Exempelby kommun skapa en inloggningsnyckel och leverera den till Mallby kommun. Mallby kommun ska för sin del i sin Primus fylla i nyckeln på antingen enskilda användares registerkort eller till användargrupper.
Då har Mallby kommun tillgång till Exempelbys Kurre, dvs. en användare i Mallby kommun kan logga in i Exempelbys Kurre från sin client genom att använda den adress och port som Exembelbys Kurre har. Användaren i Mallby kommun kan däremot inte administrera Exempelbys Kurre-server, dvs. exempelvis bearbeta Exempelbys Kurre-filer. Mallby kan t.ex. skapa nya Kurre-filer till servern och via dem se de placeringar i Exempelbys Kurre-filer som har gemensamma resurser med Mallby (detta förutsätter att Exempelbys fil är offentlig oberoende av enhet och läroanstalt):
Man behöver en separat användargruppsrättighet för att kunna skapa inloggningsnycklar. Det räcker alltså inte att användaren har Fulla rättigheter till scheman ikryssat. Rättigheten att skapa inloggningsnycklar ska tilldelas endast en sådan användargrupp som består av personer som ska ha tillstånd att skapa inloggningsnycklar.
- Öppna registret Användargrupper i Primus.
- Välj kortet av den användargrupp som ska administrera inloggningsnycklarna och kryssa i Åtkomst till hanteringen av inloggningsnycklar under Övriga funktioner på fliken Kurres rättigheter.
- När rättigheten har tilldelats, ser de användare som hör till användargruppen funktionen Hantera inloggningsnycklar i Kurres huvudmeny.
Gemensam eller användarspecifik nyckel?
Man kan skapa en eller flera inloggningsnycklar beroende på om man vill att alla de personer de som använder er Kurre ska använda en gemensam nyckel eller användarspecifika nycklar.
Användarspecifika nycklar är att föredra i t.ex. den situation att två användare i en annan kommun använder er Kurre och man vill i ett senare skede förhindra att den ena av dem har tillgång till er Kurre. Då behöver man bara radera den personens nyckel från er egen nyckellista. Den andra personen kan då fortsätta att använda er Kurre. Om de skulle använda en gemensam nyckel, skulle ingen av personerna längre kunna använda er Kurre när nyckeln har raderats.
Om ni ger flera kommuner/läroanstalter tillgång till er Kurre, är det på samma sätt bra att skapa åtminstone en egen nyckel för varje kommun/läroanstalt eller en egen användarspecifik inloggningsnyckel för varje användare i andra kommuner/läroanstalter som använder er Kurre. Det lönar det sig att göra på samma sätt om ni ger tillgång till er Kurre för läroanstalter som finns i samma kommun men i en annan Primus.
Skapa och leverera en nyckel
I detta exempel skapar man en gemensam nyckel.
- Logga dig in i Kurre.
- Klicka på Hantera inloggningsnycklar.
- Klicka på Ny uppgift och anteckna t.ex. "Mallby kommun" i fältet Förklaring. Spara.
- Leverera nyckeln som du skapade på ett datasäkert sätt till administratören av den andra Primus. Du kan kopiera nyckeln enkelt från Kurre genom att klicka på nyckelns rad och välja Tilll klippbord.
Om du vill skapa användarspecifika nycklar, skapa flera nycklar på motsvarande sätt. Då kan förklaringen vara t.ex. "Mallby kommun, Teodor Testby" och "Mallby kommun, Mia Mallby".
Den Primus-administratör som tar emot inloggningsnyckeln ska spara den i sin egen Primus i registret Användarnamn eller Användargrupper.
En gemensam nyckel kan sparas i vilket som helst av dessa två register, användarspecifika nycklar ska däremot alltid sparas i registret Användarnamn.
Spara en gemensam nyckel
- Om du mottar en inloggningsnyckel, tillägg den i fältet Kurre inloggningsnyckel i registret Användarnamn på alla de registerkort som behöver tillgång till en annan Kurre eller alternativt i fältet med samma namn i registret Användargrupper. Här behöver kommunen själv överväga vilket register är ur administrativt perspektiv bättre plats att spara nyckeln i.
- Båda registren har även fältet Kurre inloggningsnyckel, tilläggsinfo, som man använda för att anteckna en förklaring i, t.ex. "Nyckeln till Exempelby Kurre".
- Om du sparar nyckeln i registret Användargrupper, kontrollera att endast sådana personer som ska ha tillgång till en annan kommuns/läroanstaltens Kurre har den användargruppen på sina registerkort.
Spara användarspecifika nycklar
- Om du mottar användarspecifika nycklar, spara varje nyckel till fältet Kurre inloggningsnyckel i registret Användarnamn endast på den personens eget registerkort som ska använda den andra kommunens/läroanstaltens Kurre.
- I fältet Kurre inloggningsnyckel, tilläggsinfo kan man anteckna en förklaring, t.ex. "Teodors nyckel till Exempelby Kurre".
Wilmas tillgång till utomstående Kurre
Om Wilma i den kommun eller läroanstalt som mottar inloggningsnyckeln ska ha tillgång till utomstående Kurre, ska nyckeln sparas av mottagaren också på Wilmas Primuskort i Primusregistret Användarnamn. Detta kort brukar ha namnet "wilma" eller motsvarande. Användarnamnet i fråga är alltså inte en riktig persons Wilma-användarnamn, utan det har skapats för förbindelsen mellan Wilma och Primus.
Om en viss person eller hela den andra kommunen/läroanstalten inte längre behöver ha tillgång till delad användning av Kurre, ska den Primus-administratör som har skapat inloggningsnyckeln/nycklarna radera den/dem med Radera-knappen i Kurrefunktionen Hantera inloggningsnycklar:
- Om delad användning avslutas helt och hållet, radera alla nycklar som levererats till den andra instansen.
- Om man behöver avsluta endast en viss persons tillgång till er Kurre, radera endast hens användarspecifika nyckel.
Den raderade nyckeln kan inte längre användas för att logga in i er Kurre trots att nyckeln finns kvar i den andra instansens Primus.