Testiopiskelijan ja testiopettajan käyttö
Päivitetty viimeksi: 30.10.2024
Ohjelman toiminnallisuutta voi testata testitunnusten avulla. Näistä on apua esim. silloin, kun haluat
- tietää, miten jokin ominaisuus näkyy huoltajille tai opiskelijoille
- testata käyttöoikeuksien muutosten vaikutusta eri henkilöryhmillä
- suunnitella Kurressa tulevia lukuvuosia ilman oikeita opiskelijatietoja.
Testioppilaan ja -huoltajan luominen Primukseen
- Testioppilaat ja -huoltajat luodaan Primuksen opiskelijarekisterissä.
- Luo uusi rekisterikortti ja täytä siihen tarvittavat kentät: nimet, osoitteet ym. tyyliin "Elli Esimerkki, Testikatu 2, 12345 Esimerkkilä".
- Hetun loppuosaksi annetaan pojilla -001Ä tai A001Ä ja tytöillä -002Ä tai A002Ä. Syntymäaika voi olla mitä vain sen mukaan, haluatko testailla alaikäisen vai täysi-ikäisen toimintoja.
- Suurin osa valtakunnallisista tilastoista tehdään Opiskelijalajin perusteella, joten vaihda testiopiskelijan opiskelijalajiksi jokin muu kuin varsinaista opiskelijaa tarkoittava laji. Voit tehdä Opiskelijalajit-rekisterissä esim. lajin "testioppilaat". Näin testioppilaat eivät tule mukaan tilastojen opiskelijamääriin. Kun teet tilastoa, tee haku Opiskelijalaji->Opiskelijalaji<>"testioppilas" tai lisää tuo haku mukaan tilastossa käytettävään perushakuun.
- Rasti testioppilaalle Piilota Wilman luetteloista ja lisää hänet jollekin luokalle tai tee häntä varten oma luokka. Jos teet oman luokan, rasti sillekin Luokat-rekisterissä Piilota Wilman luetteloista.
- Voit myös lisätä testioppilaan johonkin arviointikirjaan, mutta kerro lisäämisestä ryhmän opettajalle, jotta hän ei ihmettele ylimääräistä nimeä listassa. Jos teet myös testiopettajan, lisää testioppilas testiopettajan ryhmään.
- Kurressa testiopiskelijan työjärjestyksen saa tarvittaessa piilotettua perustietoikkunan Opiskelijat-välilehdellä Piilota työjärjestys Wilmassa -sarakkeen kautta.
- Tee testiopiskelijalle ja tämän huoltajalle Wilma-tunnus ja salasana. Huom. Älä käytä testitunnuksissa helposti arvattavaa käyttäjätunnusta, kuten "testi", "testiopiskelija", "testihuoltaja" tms. Käytä vahvaa ja vaikeasti arvattavissa olevaa salasanaa, esimerkiksi salasanalausetta. Kirjaudu tunnuksilla Wilmaan.
- Voit tehdä useampia testioppilaita, osalle valmiita tunnuksia, osalle avainkoodeja, ja testailla tunnusten yhdistämistä Wilmassa.
- Tee suunnitteluoppilaista valmis haku esim. opiskelijalajin perusteella. Näin löydät heidät helposti Primuksesta ja voit tarvittaessa esim. arkistoida kaikki testitunnukset.
Testiopettajan luominen
- Testiopettajat luodaan opettajarekisterissä.
- Luo uusi rekisterikortti, ja täytä siihen tarvittavat kentät: nimet, osoitteet, lyhenne ym. tyyliin "Olli Opettaja, Testikatu 2, 12345 Esimerkkilä".
- Hetun loppuosaksi annetaan miehillä -001Ä ja naisilla -002Ä. Syntymäaika voi olla mikä vain.
- Rasti testiopettajalle Piilota Wilman luetteloista.
- Tee testiopettajalle muutama arviointikirja, ja lisää niihin tekemäsi testioppilas. Jos teit testiluokan, voit merkitä testiopettajan tämän ryhmän luokanvalvojaksi.
- Tee testiopettajalle Wilma-tunnus ja salasana. Huom. Älä käytä testitunnuksissa helposti arvattavaa käyttäjätunnusta, kuten "testi", "testiope" tms. Käytä vahvaa ja vaikeasti arvattavissa olevaa salasanaa, esimerkiksi salasanalausetta. Kirjaudu tunnuksilla Wilmaan.
- Muuttelemalla testiopettajan Wilma-oikeuksia voit seurata, mitä hän näkee omista oppilaistaan, mitä muista oppilaista.
Wilma-käytössä on kätevää yhdistää kaikki testitunnukset samaksi tunnukseksi. Silloin voit kertakirjautumisella tarkastella asioita niin opiskelijan, huoltajan, opettajan kuin henkilökunnankin näkökulmasta. Opiskelijan hetun loppuosaksi tulee tässä tapauksessa antaa sellainen, jolla opiskelijasta tulee täysi-ikäinen. Alaikäisen oppilaan tunnuksen yhdistäminen muihin tunnuksiin on estetty kokonaan.