Primuksen kenttätyypit ja kenttien ominaisuuksia
Päivitetty viimeksi: 21.6.2023
Primuksessa on useita erilaisia kenttätyyppejä. Tyyppi määrää sen, minkälaista tietoa kenttään voi syöttää ja miten kentän tietoja käsitellään.
- Tekstikentän merkkijono voi sisältää sekä kirjaimia että numeroita. Numerot tulkitaan kirjainmerkkeinä eli niillä ei voi tehdä laskutoimituksia. Tekstikentät ovat yhden rivin korkuisia, mutta niihin voi kirjoittaa pitkiäkin tekstejä. Tekstikentässä ei voi käyttää rivinvaihtoja. Tekstikenttiä ovat esim. lähiosoite ja sähköpostiosoite.
- Memokenttä on useamman rivin korkuinen tekstikenttä. Kenttää voi venyttää leveys- ja korkeussuunnassa ja sen voi avata omaan ruutuunsa F3-painikkeella. Kentän tekstiin voi lisätä rivinvaihtoja.
- Numerokenttä voi sisältää vain numeroita. Numerokenttiin merkityillä summilla voidaan tehdä laskutoimituksia, joiden tulos näkyy jossain kolmannessa kentässä, tulosteessa, luettelojärjestyksen perusteena tms. Esim. Opettajarekisterissä voidaan merkitä yhteen kenttään peruspalkka, toiseen henkilökohtainen lisä ja kolmanteen vuosisidonnainen lisä, ja asettaa näiden summa näkymään tehtäväkohtaisen palkan kentässä. Tiedot voidaan syöttää murtolukuna tai desimaalilukuna. Erottimena voi käyttää pistettä tai pilkkua.
- Murtolukukenttään voi syöttää numeroita kokonaislukuna, murtolukuna, sekalukuna tai desimaalilukuna. Esimerkiksi Kurssit-rekisterissä oleva Opintoviikkoja-kenttä on murtolukukenttä. Esimerkiksi puolitoista opintoviikkoa syötetään muodossa 1 1/2. Voit myös syöttää luvun desimaalilukuna käyttäen erotinmerkkinä pilkkua tai pistettä, esim. 1,5 tai 1.5.
- Rastikentillä on vain kaksi vaihtoehtoista sisältöä: kyllä ja ei, rastittuna ja ei-rastittuna. Rastikenttiä käytetään mm. erilaisissa lupa-asioissa, esim. saako opiskelijan nimen julkaista koulun internetsivuilla tai onko oppilas oikeutettu koulukuljetukseen. Joihinkin rastikenttiin tulee rasti automaattisesti jonkin käyttäjän toimenpiteen seurauksena, osa taas käyttäjän on itse rastittava. Rasti ilmestyy automaattisesti mm. arviointikirjan Toimeenpantu-kenttään ja opiskelijarekisterin Opsin rakennetta muutettu -kenttään.
- Henkilötunnuskenttä tunnistaa virheellisen tunnuksen ja antaa tallentaa vain mahdollisia, täydellisiä henkilötunnuksia. Jos hetu ei ole tiedossa, voidaan syntymäajan jälkeen hetun loppuosaksi laittaa -00XÄ tai A00XÄ, jossa X on miehillä pariton (001Ä) ja naisilla parillinen (002Ä) luku (esim. 121298-001Ä). Loppuosaksi käy myös -XXXX. Monet tiedonsiirrot vaativat kuitenkin täydellisen hetun, joten yhteishakua, yo-kirjoituksia ym. varten on henkilötunnuksien oltava oikein. Henkilötunnuksen pohjalta saadaan tulostettua myös ikä ja syntymäaika.
- Päivämääräkentän tiedon voi syöttää esim. muodossa 060718 tai 6.7.18. Primus muuntaa tallennuksen yhteydessä päiväyksen muotoon 06.07.2018. Päivän voi valita myös hiiren 2. painikkeen takaa aukeavan kalenterin kautta. Päivämääräkenttien avulla voidaan hakea ennen tai jälkeen jonkin ajankohdan tehtyjä asioita, esim. poissaolomäärää joltain aikaväliltä. Syöttöapuna toimii t (tänään), t- ja t+: t-2 = toissapäivänä, t+7 = viikon kuluttua, t+60 = 60 päivän kuluttua jne.
- Osoitinkenttä on valikko, jonka valintalistan käyttäjä voi itse luoda. Vaihtoehdot luodaan jossain toisessa rekisterissä, usein samannimisessä kuin osoitinkenttä. Esim. kentän Opiskelijalajit vaihtoehdot luodaan Opiskelijalajit-rekisterissä. Vaihtoehtoja voi selata kirjoittamalla muutaman merkin kenttään: va tuo "valmistunut opiskelija" ja "valmistavan koulutuksen opiskelija" -lajit esiin. Mustaa kolmiota klikkaamalla avautuu lista ensimmäisistä vaihtoehdoista, koko listan saa auki F3-painikkeella tai klikkaamalla kenttää hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Valitse listasta. Pääset tarkastelemaan ja muokkaamaan listan vaihtoehtoja ko. rekisterissä: Klikkaa osoitinkenttää hiiren 2. painikkeella ja valitse Avaa rekisteri. Osoitinkentässä näkyviä vaihtoehtoja voi myös rajata kenttäeditorissa. Klikkaa kenttää hiiren 2.painikkeella ja valitse "Suodata vaihtoehtoja". Hakuruudussa voit määritellä näytettävät vaihtoehdot esim. "Rajauskoodi=x". Jos kentässä on suodatus, näkyy sen hakuehto kenttäeditorissa ko. kentässä. Huomioitavaa: Jos kenttään on aikaisemmin valittu jokin vaihtoehto, joka nyt piilotetaan näkyvistä, ei suodatus poista tehtyä valintaa. Vasta jos kenttään valitaan jokin toinen tieto, katoaa piilotettu vaihtoehto.
- Valintakenttä on samannäköinen kuin osoitinkenttä, mutta valintalista on kiinteä eli käyttäjän on valittava ohjelman valmiista vaihtoehdoista. Valmiit vaihtoehdot ovat yleensä jonkin viranomaisen kuten Tilastokeskuksen määräämiä. Osoitinkentän ja valintakentän erottaa toisistaan klikkaamalla kenttää hiiren kakkospainikkeella ja tarkastelemalla ponnahdusvalikkoa: jos Valitse listasta -vaihtoehto aktivoituu, on kyseessä osoitinkenttä. Valintakentän vaihtoehtoja voi myös suodattaa kenttäeditorissa. Ellet halua antaa kaikkia vaihtoehtoja valittaviksi, klikkaa kenttää hiiren 2.painikkeella ja valitse "Suodata vaihtoehtoja". Esiin aukeavasta ruudusta voit valita piilotettavat vaihtoehdot. Huomioitavaa: Jos kenttään on aikaisemmin valittu jokin vaihtoehto, joka nyt piilotetaan näkyvistä, ei suodatus poista tehtyä valintaa. Vasta jos kenttään valitaan jokin toinen tieto, katoaa piilotettu vaihtoehto.
- Kuvakenttä on henkilön kuvan tallentamista varten. Kuvakenttä on mukana mm. opiskelija-, opettaja- ja henkilökuntarekisterissä. Primukseen ladattu kuva näkyy myös Wilmassa opettajilla ja henkilökunnalla.
- Kellonaika-kentän tieto annetaan muodossa hh:mm, esim. 13:45. Kellonajoilla voi suorittaa laskutoimituksia ja vertailua, esim. etsiä opiskelijat, joiden koulupäivä kestää maanantaisin enemmän kuin 6 tuntia.
- Kysymyskenttiä on ainoastaan Pedagogiset asiakirjat -rekisterissä (Kysymys 1 - Kysymys 50). Näiden kenttien nimen oppilaitos voi vaihtaa itse. Kun kenttä on otettu esille kenttälistasta, klikkaa hiiren 2. painiketta ja valitse Muuta kentän nimeä. Merkiksi muutetusta nimestä kentän perään tulee musta huutomerkki. Ainoastaan tämän kenttätyypin kenttiä voi nimetä itse. Kysymyskentät ovat linkkikenttiä Vastausvaihtoehdot -rekisteriin.
- Monirivinen kenttä on perustilassaan kaksirivinen teksti- tai numerokenttä, mutta kun siihen syöttää jotain, ilmestyy alapuolelle uusi tyhjä rivi. Monirivikenttää käytetään silloin, kun samalle asialle on kirjattava monta vaihtoehtoa. Jos rivejä on enemmän kuin käyttöjärjestelmä näyttää kerralla (vanhemmissa Windowseissa 5, uudemmissa 20), saa kenttä vierityspalkin.
- Monirivinen valintakenttää käytetään samalla tavalla kuin monirivistä tekstikenttää, mutta sen jokaiselle riville voi valita tiedot suoraan jostain toisesta rekisteristä: kurssilla voi olla monta eri opettajaa tai käyttäjätunnus voi kuulua moneen eri käyttäjäryhmään.
- Monirivistä memokenttää käytetään samalla tavalla kuin monirivistä tekstikenttää, mutta siihen voi kirjoittaa pidempiä tekstejä ja tekstissä voi käyttää rivinvaihtoja. Monirivisiä memokenttiä on Primuksessa vain muutamia.
- Taulukko on useampien monirivisten kenttien muodostama kokonaisuus, esim. läsnäolotaulukko tai päätöstaulukko. Taulukon joka riville kirjataan yhtä tapahtumaa koskevat tiedot. Jo kirjattua tietoa ei korvata seuraavalla vaan vanha tieto jää näkyviin ylemmälle riville ja uudet tiedot kirjataan sen alle.
- Määräävä kenttä: taulukolla on aina yksi ns. määräävä kenttä. Taulukosta näytetään oletuksena vain ne rivit, joille on täytetty jotain tähän kenttään. Määräävä kenttä on ikään kuin taulukon tärkein kenttä, joka vähintään pitäisi täyttää. Jos taulukko sisältää rivejä, joissa määräävä kenttä on täyttämättä, näkyy ko. kentän yläpuolella +-merkki.
- Jos monirivistä kenttää yritetään täyttää siten, että valittuna on useampia rekisterikortteja kerralla, ilmestyy kentän päälle Muuta-painike. Painikkeen klikkaaminen avaa apuruudun, jossa valitaan, halutaanko syöttää taulukkoon lisää rivejä (vanhat tiedot säilyvät), muokata nykyisiä tietoja vai muokata nykyisistä tiedoista ainoastaan viimeistä riviä.
Eri rekisterien kentät ja niiden numerot löydät tarvittaessa kantamäärityksistä.
Jos haluat tarkistaa Primuksessa jonkin kentän numeron, klikkaa Primuksen pääikkunaa jostain kohdasta hiiren 2. painikkeella ja valitse "View field numbers". Tämä tuo kenttänumerot näkyviin kenttien nimien perään eri rekistereihin ja mahdollistaa kenttien suodattamisen kenttäeditorissa numeron perusteella. Kun haluat numerot pois näkyvistä, klikkaa Primuksen pääikkunasta "View field numbers" -asetus pois päältä.