Register för betyg
Uppdaterad: 8.1.2020
För att (examens)betyget ska bli korrekt utskrivet ska vissa saker vara registrerade i de register som nämns nedan. De uppgifter som behövs för betyget skrivs ut direkt från dessa registers fält. På så vis behöver man anteckna uppgifterna endast på ett ställe och de kan hämtas till olika utskriftsbottnar. I Studeranderegistret finns länkfält som är kopplade till registren som nämns nedan. Informationen i dessa fält hämtas till utskrifterna som data.

I registret Examina ska finnas alla de examina som kan avläggas vid läroanstalten. För varje examen ska ifyllas åtminstone fälten Examen, Examenskod, UBS föreskrift/Dnr och UBS föreskrift/datum (finns på framsidan av examensgrunderna).
Examina kan också hämtas från gränssnittet eGrunder med hjälp av en loader.
På olika betyg förekommer examens namn i många olika kasus. För dessa alternativ finns fälten Betygets namn 1, 2 och 3, dit man antecknar t.ex. Grundexamen inom bilbranschen, Till...examen, Av...examen.
Om en examensbenämning täcker hela examen ska den stå i fältet Gemensam examensbenämning. (T.ex. grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen, närvårdare).
I registret Kompetensområden antecknas alla kompetensområden som kan studeras vid läroanstalten. Fyll i åtminstone fälten Kompetensområde och Kod. I Studeranderegistret finns länkfälten Kompetensområde och Kompetensområde 2 som är direkt kopplade till registret Kompetensområden. Fälten Betygets namn 1, 2 och 3 används i betygen för att anteckna kompetensområden i olika kasus.
Registret Examensbenämningar behövs då man inom samma examen utexaminerar studerande med olika examensbenämningar. Då kommer namnet på examen (samma för alla) samt examensbenämning(ar) (varierar) separat in på betyget. Om examensbenämningen är den samma för alla studerande som avlägger en viss examen, ska denna benämning stå i fältet Gemensam examensbenämning i registret Examina. I Studeranderegistret finns fälten Examensbenämning och Examensbenämning 2 som kan användas då studerandens examen inkluderar två examensbenämningar.

I registret Förordningar som antecknas på betyg ska främst förordningsnummer och datum som används i den läroplansbaserade undervisningen registreras. På baksidan kommer texten att examen är avlagd i enlighet med undervisningsministeriets förordning, och därtill förordningsnumret, t.ex. A216/2011. Efter förordningsnumret antecknas ändringsdatum och nummer för den bilaga som var i kraft då studeranden inledde sina studier. Studerande från samma grupp kan alltså på betygets baksida ha olika förordningsnummer och datum, beroende på när de inlett sina studier.
I Studeranderegistret finns fältet Förordning som ska finnas på betyget (register) som är kopplat till registret Förordningar som antecknas på betyg. Här kan man för varje studerande välja vilken förordning som ska komma på deras betyg. Då alternativen färdigt förts in i registret behöver man inte separat ange långa förordningsnummer och datum för varje studerande, och på detta sätt undviker man också skrivfel.
I registret Tillstånd att ordna utbildning ska antecknas uppgifter om vilka tillstånd att ordna läroanstalten har. Även dessa skrivs ut på betygets baksida. I Studeranderegistret finns ett länkfält som hänvisar till detta register.
I registret Tilläggsuppgifter till bedömning kan du skriva in egna referensuppgifter för betygen. Eftersom referenstexterna ofta är långa lönar det sig att spara dem i registret. På så vis finns samma referenstexter tillgängliga att användas för alla studerande.
Du kan bearbeta referensuppgifterna ännu i bedömningsskedet genom att klicka på kursprestationens Tilläggsuppgifter-fält eller bedömningslistans Betygsreferens-fält och trycka på F3 på tangentbordet. Då öppnas ett separat editeringsfönster där du kan välja den önskade referensen, varvid hela texten visas i den nedre delen av fönstret och är lättare att bearbeta studerandespecifikt.