Installation av programmen
Uppdaterad: 19.2.2024
Primus, Kurre och Wilma levereras som SaaS-tjänst. Våra kunder installerar inte programmens serverdelar eftersom dessa istället finns på Vismas servrar.
För att kunna använda Primus och Kurre ska en klientdel vara installerad på den persons dator som ska använda Primus och Kurre. Klientdelen är alltså ett program som startas från datorns desktop. Vi rekommenderar inte att man installerar klienten t.ex. på en nätverksenhet och endast ger användarna en genväg dit.
När klienten startas, kontrollerar den alltid om det finns en uppdatering tillgänglig. Om det finns en uppdatering installeras den automatiskt. Användarna behöver alltså inte köra uppdateringar själv. OBS! Om ni trots våra rekommendationer installerar klienten på en nätverksenhet, kräver uppdateringarna åtgärder. Mer info om uppdateringspraxisen finns här.
Wilma installeras inte på användarnas datorer utan används via webbläsare och via en separat app i mobila enheter.
Primus och Kurre kan användas när användaren har följande filer på sin dator:
- primuskurre.exe
- prclient.ini
- 64-bitars libeay32.dll och ssleay32.dll (om klientdelen inte har installerats på användarens dator utan användaren har bara en ikon som startar klientdelen från ett nätverksenhet, behövs dessa filer på nätverksenheten i klientdelens katalog, inte på användarens dator)
dll-filerna kan vid behov laddas ner på följande ställen:
- Längst ner i denna anvisning, under Filer (bara 64 bit)
- Genom att man kopierar dem från en annan användare
- Via programuppdateringstjänsten, Client64.zip (innehåller klienten, ini-filen och 64-bits dll-filer)
Exe-filen är den som man startar programmet med, medan ini-filen innehåller klientdelens definitioner (t.ex. programmets språk och serverförbindelsens definitioner). Filen Prclient.ini ska antingen alltid finnas i samma katalog som själva klientdelen, eller alternativt anger man ini.-filens destination som parameter i sökvägen för en ikon.
Användaren behöver naturligtvis också ett användarnamn för att kunna logga in i Primus. Huvudanvändaren ska skapa ett registerkort åt personen i det relevanta personregistret (t.ex. Personal) och i registret Användarnamn. Se anvisningen Användarnamn till Primus.
Om klientdelen ska installeras t.ex. för en ny anställd, är det enklast att kopiera exe- och ini-filen från en annan användares dator eller en nätverksenhet om de har sparats där.
Om den nya anställda vill använda klientdelen på ett annat språk kan språket ändras i ini-filen.
Om klienten inte kan installeras genom att kopiera (anvisningen ovan), kan det också göras via programuppdateringstjänsten. Detta alternativ innebär dock fler steg.
Logga först in i Programuppdateringstjänsten.
- Ladda ner Primus-installationsfil client.zip från Primus-delen och extrahera den i den katalog där du vill kunna använda Primus.
- Fyll i uppgifterna i prclient.ini-filen (se närmare instruktion nedan).
- Börja använda Primus genom att klicka på filen primuskurre.exe.
Om användaren behöver tillgång även till Kurre
Om användaren också ska kunna använda Kurre, ska Kurres domän och port läggas till i prclient.ini (under motsvarande Primusuppgifter):
[Socket]
KurreHost=domain
KurreHttpPort=2083
Du kan kopiera uppgifterna som ska stå i KurreHost och KurrePort från en användare som redan har dem i inställningarna. Om ni inte hittar uppgifterna, kontakta Wilmas kundsupport.
Genom att bearbeta inställningarna i filen Prclient.ini kan man skräddarsy programmet användarspecifikt (språket, inloggning i skolan) och granska/administrera inställningar för klientens serverförbindelser.
Inställningar i filen prclient.ini
- I [Language]-delen ska man ange det språk som programmet använder (om språket inte är definierat, används det språk som är definierat för serverdelen). Du kan använda ett av följande inställningar:
- LangId=1 (finska)
- LangId=2 (svenska)
- LangId=3 (engelska)
- I [Socket]-delen definieras domänen och portarna för Primus och Kurre:
- Host = domain (i allmänhet kommunensnamn.inschool.fi eller wilma.kommunensnamn.fi, med er kommuns namn i stället för "kommunensnamn")
- HttpPort=2053
- KurreHost=domain (i allmänhet kommunensnamn.inschool.fi eller wilma.kommunensnamn.fi, med er kommuns namn i stället för "kommunensnamn")
- KurreHttpPort=2083
- I [Login]-delen anger man huruvida användaren vid inloggningen ska se en lista över tillgängliga skolor eller om hen loggar in i en viss skola.
Användaren kan logga in i endast de skolor som hen har ett användarnamn till.
- school=ask (För användaren syns en skolameny, där hen kan välja skola)
- school=1 (Användaren ser inte menyn, utan loggar direkt in till den skola vars registerkortnummer är 1)
- school=1,2,6 (För användaren syns skolamenyn, där denna kan välja de skolor vars registerkort är 1,2 eller 6.)
- Om ni har skaffat Primus OpenID och vill använda denna tjänst vid inloggningen, ska definitionen OpenIdLogin = True stå i [login]-delen.
Säkerställ att er brandvägg tillåter följande förbindelse utåt för clienten:
- Adress: https://primushub.service.inschool.fi
- Port: 443
Förbindelsen behövs för bl.a. förbindelseinställningar. Om förbindelsen inte är tillåten, förekommer ett förbindelsefel.
Också i brandväggen ska trafik till HTTP-portarna 2053 och 2083 vara tillåten från Primus- och Kurre-användarnas datorer.
Det finns en separat anvisning om att börja använda PrimusQuery. Om ni använder PrimusQuery i Windows-miljö, krävs 64-bit libeay32.dll- och ssleay32.dll-filer. I Linux-miljö behövs filen libgoutils.so. Vid behov kan du ladda ner filerna via den ovan länkade anvisningen om PrimusQuery.
Filer