Ändra på val i Wilma: instruktion för studerande

ValFörval

Uppdaterad: 22.1.2024

Studerande kan använda Val-sidan i Wilma för att planera sina studier. Med hjälp av funktionen kan man till exempel samla in förhandsval och utgående från dem kan skolstyrelsen bestämma om en kurs ska ordnas eller inte, samt hur många parallella undervisningsgrupper som behövs för en viss kurs.

Med Val-sidan kan studerande också planera när de ska avlägga kursen. Studeranden skriver in vilket läsår han eller hon vill gå kursen. En gymnasieelev kan till exempel välja att ta kurserna 1–3 i modersmål under det första läsåret, kurserna 4–7 under det andra läsåret och kurserna 8–9 under det tredje läsåret.

Dessutom ser den studerande på Val-sidan sin egna läroplan, sina tidigare kursval och kursernas omfattning samt vitsord i kurser som de redan avlagt. På sidan finns också en sammanfattning av prestationerna indelat enligt kurstyp.

Sidan Valkan användas som alternativ för Kurres kursbricka . De val som har gjorts i kursbrickan sparas automatiskt i Kurre-filen för vidare bearbetning. En annan fördel med kursbrickan som har gjorts i Kurre är att man öppna den även för andra skolor: studeranden kan välja kurser i andra skolor, t.ex. niondeklassister i gymnasiet och gymnasiestuderande i yrkesskolan. Brickor som har gjorts i Kurre syns i Wilma och valen antecknas via Wilma.