Wilma-snabbinstruktion för vårdnadshavare
Uppdaterad: 26.11.2024
Användning av Wilma kräver ett Wilma-användarnamn. Du kan använda Wilma via en webbläsare eller via mobilappen.
Wilma används inom alla skolstadier, från förskola till högskola. Funktionerna i Wilma varierar beroende på hurudan läroanstalt det är frågan om och vilka funktioner läroanstalten har valt att ta i bruk.
Termerna som används i Wilma är dock gemensamma, och därför kan termerna som används i skolan avvika från det som används i Wilma.
Läroanstalten sköter själv det administrativa i Wilma.
Kontakta läroanstalten om du har problem med att använda Wilma, även då när det gäller användarnamn och inloggning. Visma har inte tillgång till läroanstalternas egna Wilma-plattformar.
Barn som går i skola i en och samma kommun kan i regel kopplas till ett och samma konto, så att du ser all information med en enda inloggning. Om dina barn går i skola i olika kommuner eller i en privatskola är det oftast inte möjligt att koppla ihop kontona. Detta beror på att varje kommun har en egen Wilma, vilket innebär att barnen finns i olika databaser. Med Wilma-appen har du dock tillgång till all information om dina barn på ett och samma ställe, oberoende av kommungränser.
Eventuella förbättringsförslag gällande Wilma kan skickas till läroanstalten. Ofta finns funktionen redan, men läroanstalten har av någon anledning inte tagit den i bruk. Vid behov förmedlar läroanstalten önskemål från studerande och vårdnadshavare till oss.
När du har loggat in visas din ingångssida. Toppmenyn ger dig tillgång till olika funktioner. På ingångssidan ser du också bl.a. olästa meddelanden, aktuella notiser och barnets uppgifter. Du kan ändra på menylänkarnas och lådornas plats genom att klicka på Inställningar-ikonen uppe till höger och välja Användargränssnittet. Du kan arrangera lådorna enligt ditt tycke både i webbläsaren och mobilapplikationen. Flytta på lådor och menylänkar genom att dra dem med musen. Observera att den del av länkarna i toppmenyn kan vara “gömda” bakom menyknappen.
- Omedelbara besked: Du kan välja att motta information om nya lektionsanteckningar eller meddelanden per e-post och/eller SMS. Ett omedelbart besked skickas genast till mottagaren och det innehåller endast en händelse.
- Ihopsamlade besked: Du kan motta information om nya lektionsanteckningar, meddelanden, provvitsord eller notiser per e-post och/eller SMS. Därtill kan du välja när du vill motta dessa besked. Till skillnad från omedelbara besked innehåller ett ihopsamlat besked flera händelser.
Aviseringar: Här ser du ett meddelande om det finns öppna ansökningar gällande ditt barn. Meddelanden visas också för nya provvitsord, om du har valt att få meddelanden om provvitsord under Ihopsamlade besked.
Wilma kan också ha andra funktioner, som t.ex. möjligheten att se skolbibliotekets utbud eller information om arbetsplatser där elever kan göra sin PRAO-praktik eller utföra inlärning i arbete.
Skolan ger dig noggrannare instruktioner om Wilma-användningen. Vid problem kontakta den egna skolans Wilma-ansvariga.
Trafiken mellan Wilma och användarens webbläsare skyddas med SSL-kryptering, som skolan/kommunen ombesörjer.
Man ser att kontakten mellan Wilma och webbläsaren är krypterad då Wilma-adressen börjar med "https".
Wilma kan också användas med Android- och iOS-enheter. Wilma-instruktioner enligt användargränssnitt och vanliga frågor hittar du här.