Perusopetuksen päättöluokkalaisten väliarviointi
Päivitetty viimeksi: 3.12.2020
Yhdeksännen luokan oppilaalle voi antaa tarvittaessa välitodistuksen, jossa oppilaan osaaminen arvioidaan samoin perustein kuin päättötodistuksessa.
Suurin osa yläkouluista antaa 9. luokan joulutodistuksen arvosanat siten, että ne kuvaavat kuluneen syyslukukauden osaamista. Jatko-opintoja ajatellen taas halutaan arvosana, joka vastaa päättöarviointia.
Väliarvosanan merkitsemiselle on kaksi vaihtoehtoista tapaa.
- Tapa A sopii kouluille, joissa aineen arvosana on viimeisin kurssiarvosana.
- Tapa B sopii kouluille, joissa aineen arvosana on kurssien keskiarvo tai painotettu keskiarvo.
Tässä vaihtoehdossa oppilaan 9. luokan syksyn arvosana on annettu normaalisti ja arvosana, jolla oppilas hakee jatko-opintoihin, merkitään oppiaineen kevään kurssiin. Jos arviointikertoja on 2 vuodessa, on syksyn arvosana annettu aineen 5. kurssiin (AI5, MA5) ja päättöarvioinnin mukainen arvosana 6. kurssiin (AI6, MA6). Keväällä tämä arvosana korvautuu toimeenpanon yhteydessä varsinaisella 9. luokan kevätarvosanalla. Aiempi arvosana näkyy opettajalle kevään arvosanaa annettaessa.
Niissä oppiaineissa, joiden opiskelu on päättynyt 7. tai 8. luokalla, merkitään päättöarvosana suoraan ko. oppiaineeseen.
Tässä vaihtoehdossa opetussuunnitelmaan lisätään ylimääräiset aineet, joihin päättöarvioinnin mukainen arvosana merkitään. Ylimääräinen aine lisätään opsissa aineen ja sen kurssien väliin. Ylimääräinen aine tehdään jokaiselle oppiaineelle, jonka arvosana huomioidaan jatko-opintoihin pyrittäessä.
- Tee väliainetta varten Kurssityypit-rekisterissä on oma kurssityyppinsä, esim. nimellä "väliaine".
- Luo Kurssit-rekisterissä väliaineille kortit ja valitse sille arvosanan laskemistavaksi "Keskiarvo" tai "Painotettu keskiarvo". Painotetussa keskiarvossa 8.-9. luokan kurssien painokertoimeksi merkitään "100" ja muille "0".
- Rasti lisäksi väliaineelle kenttä Ei lasketa keskiarvoon. Yhteishakuun liittyviä kenttiä, opintoviikkoja tms. ei täytetä.
Kun välitodistuksen arvosana on erillisessä aineessa, sitä ei tarvitse poistaa tai muuttaa varsinaista päättöarvosanaa annettaessa. Väliaineen arvosana ei vaikuta päättöarvosanaan.
Kuvassa on tehty matematiikkaan väliaine ja sijoitettu se opsiin. Kurssit 1-5 on arvioitu ja oppilaan suoritusten keskiarvo on 8. Oppilas on kuitenkin ahkeroinut keväällä kovasti ja opettaja aikoo antaa päättötodistukseen arvosanan 9. Arvosana 9 merkitään väliaineeseen 8:n tilalle.
Tapaa A käyttävät koulut voivat tulostaa 9. luokkalaisille normaalin välitodistuksen. Vaihtoehtoisesti voi käyttää myös tämän ohjeen liitteenä olevaa välitodistusta, joka tulostaa oppilaan kaikki suoritukset 7. luokalta alkaen.
Tapaa B käyttävissä kouluissa välitodistukseen valitaan tulostumaan vain "väliaine"-kurssityypin aineet ja arvosanat. Erittelyä valinnaisiin ja yhteisiin aineisiin ei tarvita: jos välitodistuksessa on erillinen rivi valinnaisaineita varten (sisennettynä), voi sen poistaa.
Yläkoulut tekevät usein päättötodistuksen tulostamista varten erillisen opetussuunnitelman, "päättöopsin". Päättöopsista on poistettu mm. opinto-ohjaus ja käyttäytymisen aine. Uudet väliaineet lisätään vain tähän päättöopsiin, jolloin ne eivät näy tavallisessa opsissa. Kun oppilaalle tulostetaan välitodistus tai päättötodistus, vaihdetaan Opiskelijat-rekisterin Opetussuunnitelma-kenttään päättöops. Näin väliaineet ym. eivät näy muiden luokka-asteiden oppilailla lainkaan.
Jos tiedetään jonkun 9. tai 10. luokkalaisen jäävän luokalle, vaihdetaan hänelle normaali opetussuunnitelma siksi ajaksi, kun seuraavan vuoden valinnat siirretään Kurreen.
A-tapaa käyttäville on ohjeen alalaidassa liitteenä tuloste, jota voi käyttää päättöluokkalaisten väliarviointiin. Pohja tulostaa oppilaan kaikki suoritukset 7. luokalta alkaen.
B-tapaa käytettäessä pohjaan vaihdetaan tulostuvaksi kurssityypiksi "väliaine".
Tiedostot