Todistuksiin liittyviä rekistereitä
Päivitetty viimeksi: 13.8.2019
(Tutkinto)todistuksen tulostamisen onnistumiseksi kannattaa tietyt asiat kirjata valmiiksi alla mainittuihin rekistereihin. Todistuksessa tarvittavat tiedot voidaan tulostaa suoraan näiden rekistereiden kentistä. Näin tiedot tarvitsee kirjoittaa vain yhteen paikkaan ja käyttää niitä hyväksi tulostepohjissa. Opiskelijarekisterissä on allaoleviin rekistereihin viittaavia linkkikenttiä, joihin kullekin opiskelijalle valitaan häntä koskevat tiedot. Todistuspohjiin tulostetaan tietona ko. kenttien tiedot.
Tutkinnot-rekisteri
Tutkinnot-rekisteriin kirjataan kaikki oppilaitoksessa suoritettavat tutkinnot. Joka tutkinnolle täytetään ainakin kentät Tutkinto, Tutkintokoodi, Perustekoodi, OPH:n määräys/Dnro ja OPH:n määräys/Pvm (löytyy tutkinnon perusteiden etusivulta).
Tutkinnot voi myös hakea ePerusteet-rajapinnasta tiedonsiirron avulla.
Eri todistuksissa tutkinnon nimi esiintyy monessa sijamuodossa. Näitä vaihtoehtoja varten on kentät Todistusnimi suomeksi 1, 2 ja 3, joihin kirjoitetaan esim. Autoalan perustutkinnon, ...tutkintoon, ...tutkinnosta.
Jos yksi tutkintonimike kattaa koko tutkinnon, se kirjoitetaan kenttään Yhteinen tutkintonimike. (Esim. Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi).
Osaamisalat-rekisteri
Osaamisalat-rekisteriin kirjataan kaikki osaamisalat, joiden opiskelu on oppilaitoksessa mahdollista. Täytä ainakin Osaamisala- ja Koodi-kentät. Opiskelijarekisterissä on Osaamisala, Osaamisala 2 ja Osaamisala 3 -kentät, jotka ovat linkkikenttiä Osaamisalat-rekisteriin. Todistusnimi 1, 2 ja 3 kenttiä käytetään todistuksissa osaamisalan eri taivutusmuotojen kirjaamiseen.
Tutkintonimikkeet-rekisteri
Tutkintonimikkeet-rekisteriä tarvitaan, jos samasta tutkinnosta valmistuvilla on erilaisia tutkintonimikkeitä. Tällöin todistukseen tulostetaan erikseen (kaikille sama) tutkinnon nimi ja (vaihteleva) tutkintonimike(et). Jos nimike on sama kaikille tietyn tutkinnon opiskelijoille, se kirjoitetaan Tutkinnot-rekisteriin kenttään Yhteinen tutkintonimike. Opiskelijarekisterissä on Tutkintonimike ja Tutkintonimike 2 -kentät niitä tapauksia varten, että opiskelijan tutkintoon sisältyy kaksi tutkintonimikettä.
Todistuksiin merkittävät asetukset -rekisteri
Todistuksiin merkittävät asetukset -rekisteriin kirjataan todistuksen takasivulle tulevat asetusnumerot ja päivämäärät. Takasivulle tulee teksti, että tutkinto on opetusministeriön antaman asetuksen mukainen ja lisäksi asetusnumero, esim. A216/20xx. Asetusnumeron perään kirjoitetaan asetuksen sen liitteen muutospäivämäärä ja numero, joka on ollut voimassa silloin, kun opiskelija on aloittanut opintonsa. Samassa ryhmässä opiskelevilla voi siis tulla todistuksen takasivulle eri asetusnumerot ja päivämäärät, riippuen siitä, milloin he ovat aloittaneet opintonsa.
Opiskelijarekisterissä on kenttä Todistukseen merkittävä asetus rekisteristä, joka viittaa ko. rekisteriin. Jokaiselle opiskelijalle voi valita suoraan hänen todistukseensa tulevan asetuksen. Kun vaihtoehdot on kirjoitettu valmiiksi rekisteriin, ei pitkiä asetusnumeroita ja päivämääriä tarvitse joka opiskelijalle kirjoittaa uudestaan ja näin vältytään kirjoitusvirheiltä.
Koulutuksen järjestämisluvat -rekisteri
Koulutuksen järjestämisluvat -rekisteriin kirjataan valmiiksi oppilaitoksella olevien järjestämislupien tiedot. Myös nämä tulostetaan todistuksen takasivulle. Opiskelijarekisterissä on tähän rekisteriin viittaava linkkikenttä.
Lisätiedot arviointiin -rekisteri
Lisätiedot arviointiin -rekisteriin voidaan kirjoittaa todistuksissa käytettäviä viitetietoja. Usein nämä viitetekstit ovat pitkiä, joten ne kannattaa tallentaa tähän rekisteriin valmiiksi. Ne ovat silloin käytettävissä kaikille opiskelijoille samanlaisina ja vältytään kirjoitusvirheiltä.
Viitetietoja voi muokata vielä arviointivaiheessa painamalla kurssisuorituksen Lisätietoja-kentässä tai arviointikirjan Todistusviite-kentässä F3-näppäintä. Avautuu erillinen editointi-ikkuna, jossa voi valita tietyn lisätietoviitteen aktiiviseksi, jolloin teksti näkyy kokonaisuudessaan listan alapuolella. Näin tekstiä on helpompi muokata kullekin opiskelijalle sopivaksi.