Primuksen käyttäjätunnusten luominen
Päivitetty viimeksi: 18.3.2022
Käyttäjätunnukset-rekisterissä luodaan kaikille Primusta käyttäville henkilöille omat, henkilökohtaiset tunnukset ja salasanat ohjelmaan sekä määritellään, mihin käyttäjäryhmään kyseinen tunnus kuuluu. Käyttäjät jaetaan ryhmiin valitsemalla Käyttäjätunnukset-rekisterissä oikeat ryhmät Tunnuksen ryhmä -kenttään.
Primus-tunnus tehdään vain niille henkilöille, jotka todella tarvitsevat Primusta, eli tyypillisesti koulusihteereille/opintosihteereille, rehtoreille ja muulle hallinnolle sekä it-tuelle. Primus-tunnus sisältää myös henkilön mahdolliset Kurreen liittyvät oikeudet, ts. Primus-tunnuksella kirjaudutaan myös Kurreen.
Opettajat eivät yleensä tarvitse Primus-tunnuksia, vaan he voivat hoitaa tehtävänsä Wilman kautta.
- Avaa Käyttäjätunnukset-rekisteri.
- Valitse Toiminnot / Uusi rekisterikortti.
- Täytä Käyttäjän nimi -kenttään käyttäjän oikea koko nimi.
- Keksi Käyttäjätunnus-kenttään tälle henkilölle jokin Primus-tunnus.
- Sopiva tunnus on muistettavissa oleva tunnus, joka ei mielellään kuitenkaan ole henkilön etunimi. Tämä on siis tunnus, jolla henkilö kirjautuu Primukseen.
- Muodosta Salasana-kenttään henkilölle Primus-salasana.
- Salasanan tulee olla mahdoton arvata ja täyttää seuraavat kriteerit:
- Salasana on vähintään 8 merkkiä.
- Salasanan tulee sisältää vähintään kolmea seuraavista: isoja kirjaimia, pieniä kirjaimia, numeroita tai erikoismerkkejä (esim. pilkku, kaksoispiste, kysymysmerkki).
- Salasanassa voi olla skandinaavisia merkkejä. Ainoa rajoitus on * eli jokerimerkki tähti, jota ei voi käyttää.
- Salasanan voi muodostaa satunnaisena klikkaamalla Salasana-kenttää hiiren 2. painikkeella ja valitsemalla "Luo sisältö". Tässä kannattaa samalla valita Kopioi kenttään -kohtaan Toista salasana -kenttä. Kun klikkaat Muodosta, salasana muodostuu Salasana-kenttään, ja kun tallennat kortin, Toista salasana -kenttään tulee sama salasana. Muodostettu salasana näkyy tähtimerkkeinä (*).
- Käyttäjä voi vaihtaa salasanaansa Primuksessa, jos hänellä on Tunnuksen ryhmä -kentässä ryhmä, jolla on Käyttäjäryhmät-rekisterissä rastittuna Primuksen oikeudet -välilehden Muut toiminnot -ikkunasta oikeus Salasanan vaihtaminen. Tällöin käyttäjällä näkyy Primuksen pääikkunan Muut toiminnot -ikkunassa Vaihda salasanaa -toiminto, jolla hän voi salasanansa vaihtaa. Käyttäjällä on oltava tämä käyttäjäryhmäoikeus, jos hänelle asetetaan pakollinen salasanan vaihto. Muuten salasanan vaihtaminen ei onnistu eikä Primuksen käyttöä voi jatkaa.
- Käyttäjätunnuksille voi määritellä pakollisen salasanan vaihdon seuraavalle kirjautumiskerralle: rasti kenttä Pakollinen salasanan vaihto.
- Käyttäjät voi pakottaa vaihtamaan salasanansa tiettynä päivänä: täytä päivämäärä kenttään Salasana vaihdettava.
- Käyttäjän itse vaihtamaa salasanaa ei tietoturvasyistä saa selville Primuksen kautta, joten unohtuneen salasanan tilalle syötetään aina uusi. Käyttäjän vaihtama salasana näkyy Käyttäjätunnukset-rekisterissä pitkänä ****-merkkijonona, tulosteissa salasanan kohdalla lukee "(salattu)".
- Kun käyttäjä vaihtaa salasanansa, hänet kirjataan automaattisesti ulos kaikista muista Primus-clienteistä, joilla hän on kirjautuneena sisään salasanaa vaihdettaessa.
- Käyttäjätunnusten kanta on salattu, joten palvelimelta ei tiedostotasolla pääse näkemään käyttäjätunnuksia ja salasanoja.
- Käyttäjätunnukset ja salasanat voi myöhemmin toimittaa käyttäjille tulosteena. Valitse Käyttäjäjätunnukset-rekisterissä Toiminnot / Tulostus / Luettelotulostus ja valitse Tulostettavat tiedot -kohtaan ainakin Käyttäjätunnus ja Salasana. Klikkaa sen jälkeen Tulosta-painiketta ja valitse listasta haluamasi kortit.
- Salasanan tulee olla mahdoton arvata ja täyttää seuraavat kriteerit:
- Valitse Tunnuksen ryhmä -kenttään se ryhmä tai ne ryhmät, joihin käyttäjä kuuluu.
- Jos ryhmiä ei ole vielä tehty, voit jättää kentän tyhjäksi ja täydentää ryhmät myöhemmin. Tällaisella ryhmättömällä tunnuksella voi kirjautua, mutta Primuksessa ei näy mitään tietoja (ei rekistereitä, ei rekisterikortteja).
- Tunnus voi kuulua moneen käyttäjäryhmään. Esim. erityisopettaja voi kuulua "luokanopettajien" ryhmään, "ryhmänohjaajien" ryhmään, "oppilashuollon" ryhmään ja "erityisopettajien" ryhmään.
- Ryhmien järjestyksellä ei ole merkitystä. Eri ryhmien oikeudet lasketaan ikään kuin yhteen: jos 1. rivin ryhmä pääsee Kurssit-rekisteriin ja 2. rivin ryhmä Opiskelijat-rekisteriiin, pääsee henkilö näihin molempiin rekistereihin.
- Jos käyttäjä on opettaja, täytetään kenttä Opettajan rekisterikortti.
- Kenttä on linkki Opettajat-rekisteriin, joten opettajalla tulee olla siellä valmiina rekisterikortti. Tämä kenttä määrää, mitä opetusryhmiä Primus-käyttäjä näkee Arviointi-rekisterissä. Yhdessä Luokat-rekisterin Ryhmänohjaaja/Luokanvalvoja-kentän kanssa tämä kenttä määrittää, keitä opiskelijoita hän näkee Opiskelijat-rekisterissä.
- Jos opettajat käyttävät vain Wilmaa, heille EI tehdä Primus-tunnuksia.
- Jos käyttäjä kuuluu henkilökuntaan, täytetään hänelle kenttä Henkilökunnan rekisterikortti.
- Jos käyttäjä on sijainen tai määräaikaisessa työsuhteessa, täytetään Voimassaolo päättyy -kenttä.
- Tunnuksella ei voi enää kirjautua kenttään merkittynä päivänä.
MultiPrimuksessa täytetään lisäksi:
- Kotikoulu-kenttään se oppilaitos, jossa käyttäjä työskentelee. Jos hän työskentelee useammassa koulussa, on kaksi vaihtoehtoa: joko tehdään kaksi tunnusta tai tehdään ns. kouluyhteisö, johon kuuluvat nämä kaksi koulua. Tällöin täytetään myös Kouluyhteisö-kenttä ja valitaan Kotikoulu-kenttään jompi kumpi hänen kouluistaan.
- Kenttien asettelut koulusta -kenttään käyttäjän kouluasteen mukainen "asettelukoulu", esim. xAsettelutPeruskoulu.
- Jos haluat rajata tarkemmin, mitä tulosteita ja hakuja käyttäjä näkee Primuksessa, täytä myös kentät Tulosteet koulusta ja Haut koulusta. Valitse joko kouluasteen mukainen asettelukoulu tai jokin oikea koulu sen mukaan, mikä koulu "hyvät" tulosteet ja haut omistaa.
- Jos haluat rajata käyttäjän näkymästä pois esim. suunnitteluoppilaat tai esiopetuksen oppilaat, valitse Hauissa käytettävä opiskelijalaji -kenttään se opiskelijalaji, jonka parissa henkilö työskentelee, esim. "perusopetuksen oppilas".