Wilma-sovellus - FAQ
Päivitetty: 19.9.2023
Wilman yleisen FAQ:n löydät täältä.
Usein kysytyt kysymykset Wilma-sovelluksesta.
Sovelluksen lataus ja päivitys
Wilma-sovellus on ilmainen. Sovellus on ladattavissa seuraaville käyttöjärjestelmille:
Android
Sovelluksen voi ladata Play Kauppa -palvelusta. Ks. sovelluksen käyttöönotto-ohjeet.
iOS (iPhone ja iPad)
Sovelluksen voi ladata Applen App Store -palvelusta. Ks. sovelluksen käyttöönotto-ohjeet.
Huom. Ensimmäistä kertaa Wilman käyttäjätunnuksia tehdessäsi sinun tulee tehdä ne www-selaimella. Vasta sen jälkeen voit kirjautua sovellukseen.
Usein mobiililaitteilla on sallittuna automaattiset sovelluspäivitykset, jolloin Wilma päivittyy automaattisesti uuteen versioon pian sen jälkeen, kun siihen on tullut päivitys.
Tarvittaessa Wilman voi päivittää käsin itse uuteen versioon:
Android
Avaa laitteellasi Play Kauppa -sovellus, syötä hakukenttään "wilma" ja valitse "Päivitä".
iOS (iPhone ja iPad)
Avaa laitteellasi App Store, valitse "Haku", syötä hakukenttään "wilma" ja valitse "Päivitä".
Vaihtoehtoinen tapa on painaa App Storessa oikeasta yläkulmasta Tili-kuvaketta ja selata alaspäin automaattisesti päivitettävien sovellusten listaan. Jos Wilmaan on tulossa automaattinen päivitys, se on mukana listassa, ja voit painaa "Päivitä".
Käyttäjätilit ja kirjautuminen
Poistu sovelluksesta painamalla laitteen kotipainiketta. Sovelluksesta ei tässä yhteydessä kirjauduta ulos, vaan kun avaat sovelluksen seuraavan kerran, olet valmiiksi kirjautuneena sisään.
Käyttäjätili poistetaan sovelluksesta samalla, kun kirjaudut ulos.
Android
Avaa Käyttäjätilit-sivu, avaa tunnuksen kohdalta valikko ja valitse "Kirjaudu ulos".
iOS (iPhone ja iPad)
Avaa Asetukset-sivu ja valitse Kirjaudu ulos.
Sovelluksen kielen voi vaihtaa sovelluksen Asetukset-sivulta. Valittavissa olevat vaihtoehdot ovat suomi, ruotsi ja englanti.
Jos olet kirjautumassa Wilma-sovellukseen etkä muista salasanaasi, paina oikean Wilman valittuasi Unohditko salasanasi? -linkkiä. Täytä sen jälkeen sähköpostiosoitteesi ja paina Lähetä (Huom. Jos Wilma-tunnuksesi on muu kuin sähköpostiosoite, täytä myös Käyttäjätunnus-kenttä). Saat hetken kuluttua sähköpostiisi viestin, jossa on linkki sivulle, jolla salasana vaihdetaan.
Suoraan Wilma-sovelluksessa salasanaa ei voi vaihtaa.
Viestintä ja ilmoitukset
Valitse Saapuneet- tai Lukematta-kansiosta viesti, johon haluat vastata. Näytön yläreunassa on kuvake, jota painamalla pääsee kirjoittamaan viestin.
Viestiin ei voi vastata, jos kyseinen viesti on lähetetty useammalle kuin yhdelle vastaanottajalle eikä viestin lähettäjä ole sallinut viestin vastaanottajien nähdä toistensa vastauksia. Voit kuitenkin vastata erillisenä viestinä viestin lähettäjälle. Mikäli olet viestin ainoa vastaanottaja tai viestin lähettäjä on sallinut kaikkien vastaanottajien nähdä toistensa vastaukset, viestiin voi vastata normaalisti.
Avaa Viestit ja paina näytön oikeasta alakulmasta uuden viestin kirjoituksen symbolia.
- S = student eli opiskelija
- G = guardian eli huoltaja
- T = teacher eli opettaja
Kun viestinkirjoituksessa valitsee vastaanottajia ja valitsee esim. "Nykyiset ryhmät", niin ryhmäluettelossa on ryhmän nimen perässä S/G/T-kirjainpainikkeet. Niillä voi valita kerralla viestinvastaanottajaksi ryhmän kaikki opiskelijat (S), huoltajat (G) tai opettajat (T). Vastaavasti jos valitsee yksittäisen ryhmän, voi S/G-painikkeilla valita opiskelijakohtaisesti, lähetetäänkö viesti opiskelijalle vai huoltajalle.
Wilma-sovellus lähettää ilmoituksia (ns. push-notifikaatioita) uusista viesteistä ja tuntimerkinnöistä. Käyttäjä ei voi valita, mistä asioista ilmoituksia lähetetään. Kaikilla käyttöjärjestelmillä voi Wilma-sovelluksen asetuksista estää ilmoitusten vastaanottamisen.
Jotta Wilman lähettämät ilmoitukset tulevat sovellukseen, pitää em. puhelimissa Wilma-sovellus asettaa pysymään käynnissä taustalla silloinkin, kun puhelimen näyttö ei ole päällä.
- Mene puhelimen asetuksiin.
- Valitse Lisäasetukset ja sieltä Akun hallinta
- Valitse Suojatut sovellukset ja etsi listalta Wilma-sovellus
- Laita suojaus päälle vetämällä liukukytkin oikealle.
Termit voivat vaihdella puhelinmallista riippuen.
Muut toiminnot
Wilma-sovelluksessa näkyy tieto poissaoloista ja muista tuntimerkinnöistä, ja ne voi selvittää aivan kuten internet-Wilmassakin. Poissaoloista voi myös ilmoittaa etukäteen.
Jos lukujärjestys ei näy Wilma-sovelluksessa, käyttää koulu vanhantyyppistä työjärjestystoimintoa. Asiasta voi ottaa yhteyttä kouluun.
Helpoiten löydät kokeet ja kotitehtävät löytyvät sovelluksen etusivulta. Lisäksi kokeet löytyvät päävalikosta avattavalta Kokeet-sivulta.
Wilma-sovellus on kehitetty helpoksi ja nopeaksi tavaksi käyttää sellaisia Wilman toimintoja, joita Wilman päivittäisessä peruskäytössä tarvitaan eniten. Sovelluksella voi esimerkiksi kirjoittaa ja lukea viestejä, katsoa työjärjestystä ja kurssitietoja, tarkastaa koepäivämääriä ja lukea tiedotteita.
Ongelmat sovelluksen toiminnassa
Tämä virhe voi tulla silloin, jos puhelin ei ole Wi-Fi-verkossa ja Wilma-sovelluksen käyttöä ei ole sallittu mobiilidatan kautta. Sovelluksen käytön mobiilidatan kautta voi sallia puhelimen Asetukset-valikon kautta siirtymällä Sovellukset-näkymään, valitsemalla Wilman ja sallimalla sille käytön mobiilidatan kautta.
Toinen mahdollinen syy tälle virheelle on se, että puhelimessa on asennettuna virustorjuntaohjelma ja siinä ei ole määritetty Wilmaa sallituksi sovellukseksi.
Kokeile ensin kirjautua Wilmaan internetselaimella ja yritä sitten uudelleen kirjautua sovellukseen. Jos tämä ei auta, vaihda Wilmassa salasana "Unohditko salasanasi" -toiminnolla, ja yritä sitten kirjautumista uudelleen.
Tämä ilmoitus tulee yleensä silloin, jos olet vaihtanut Wilma-salasanasi Wilman selainversiolla. Tässä tapauksessa avaa sovelluksen Käyttäjätilit-sivu ja poista käyttäjätilisi (ks. ohje tilin poistamiseen alla). Lisää sen jälkeen käyttäjätili uudelleen, ks. ohje Android-sovellukselle tai iOS-sovellukselle.