Olika uppgifter och sidbyte på utskrifter
Uppdaterad: 27.11.2020
Utskrifternas sidbyte kan ställas in i utskriftens egenskapsruta. Öppna utskriftseditorn och sök fram rätt utskrift. I den övre balken klickar du sedan på Inställningar / Utskriftens inställningar så att en nyr uta öppnas. I rutan kan du välja hur många sidor som ska skrivas ut på samma ark, vilka utskrifter den sammansatta utskriften ska bestå av och var långa utskrifter ska byta sida.
Om det är fråga om en utskrift i listformat, dvs. en utskrift som innehåller t.ex. alla elever i en klass och samma slags uppgifter om alla elever går det också att ställa in listans ordning samt vilka elever som ska tas med.
Med hjälp av sökinställningarna går det att begränsa vilka registerkort som ska skrivas ut. Du kan t.ex. göra så att endast eleverna på åk 9, eller elever som får skolskjuts kommer med. Vilka registerkort som ska tas med kan också begränsas genom att du först söker fram dem i registerfönstret innan du öppnar utskriftseditorn.
Utskriftens sökinställningar ska alltid kryssas i då du vill använda egenskapsrutans funktioner Kort som söks, Listans ordning och Sidbyte då det valda fältets innehåll ändras. Dessa aktiveras först då du kryssar i fältet Utskriftens sökinställningar.
I sökinställningen kan du välja vilka Kort som söks. Om du inte vill göra en skild kortsökning kan du lämna fältet tomt eller gör en sådan sökning som motsvarar alla studerande, t.ex. Efternamn<>"". Det gör du genom att klicka på fältet Kort som söks så att det öppnas en sökruta där du kan ställa in sökningen.
Med fältet Listans ordning kan du ställa in om studerandelistan ska ordnas exempelvis enligt efternamn, klass eller ålder. När du gör sökinställningarna ska du alltid ställa in listans ordning. Du kan också ställa in ordningen i nivåer så att studerandena i första hand skrivs ut enligt klass och sedan enligt efternamn, ålder eller dylikt inom själva klassen.
På utskrifter som består av många olika uppgifter går det att ställa in var sidbyte ska göras. Om du t.ex. skriver ut en lista över kontaktuppgifterna för skolans alla elever kan du definiera att listan byter sida för varje klass. På så sätt placeras varje klass på en egen sida. Om klassen inte ryms på en sida, fortsätter listan på följande sida, men gör ändå en ny sida för följande klass.
Kryssa för Utskriftens sökinställningar och ange det fält som ska fungera som markör för sidbyte i fältet Sidbyte då det valda fältets innehåll ändrar. Om du vill skriva ut varje klass på en egen sida anger du fältet Grupp/Klass->Namn. För att sidbytet ska fungera ska du också fylla i önskad listordning (t.ex Efternamn) i fältet Listans ordning.
Utskriftens synlighet i Wilma kan begränsas t.ex. så att den syns för alla lärare, men endast för en del studerande. Det gör du med hjälp av fältet Begränsa möjlighet att skriva ut i Wilma. Om t.ex. åk 1-2 har en annan betygsmall än åk 3-6 går det att göra ett villkor som gör att betygsmallen för åk 1-2 endast syns för dessa klasser. Begränsningen kan då vara Årskurs/Årsnivå->Årskurs=<"2".
På en utskriftssammansättning går det att lägga till ett utskriftsvillkor som gör att en viss sida printas ut endast om villkoret uppfylls. På t.ex. IP-utskrifter går det att få den fjärde sidan att printas ut endast om Läroämne-fältet är ifyllt. Utskriftsvillkoret ska ställas in på den enskilda utskriften och inte för själv sammansättningen.
Listutskrifter kan också ha ett utskriftsvillkor. Med hjälp av det går det t.ex. att printa ut alla de elever som har särskilt stöd. Det underlättar på så sätt att du bara behöver skriva in villkoret en gång och inte skilt för varje cell (Efternamn, Förnamn, Klass osv.).
Miniatyrutskrifterna kan du använda då du vill få fram flera sidor på samma papper. En stor del av sådana utskriftsbehov görs med hjälp av utskriftens egna inställningar, men miniatyrutskriftsinställningarna kan används t.ex. för adresslappar, passerkort och annat som det ryms flera av på samma papper. Om du vill printa ut t.ex. 2 A4-sidor vågrätt bredvid varandra på ett A5-ark ska du använda utskriftens inställningar.
Öppna rutan för Utskriftens inställningar. I rutans vänstra övre kant fyller du i hur många adresslappar, passerkort el. dyl. som du vill placera vågrätt och lodrätt på pappret.
- Om du använder ett specialpapper då du skriver ut ska du först testa med ett vanligt och kontrollera att allt är korrekt.
- Du kan ändra placeringen på uppgifterna genom att ändra de röda cellernas placering och storlek på utskriftsmallen. Om du t.ex. vill flytta adresslappen högre upp ska du göra förminska raden som finns ovanför den första röda cellen.
- Om uppgifterna inte ryms i sin helhet kan du dra i cellens kanter så att den blir längre eller högre.
- Kontrollera också vilka marginaler som används på utskriften och ändra dem vid behov.
Kom ihåg att spara då du har gjort ändringar för miniatyrutskriften. Det gör att du inte behöver göra samma inställningar nästa gång du vill printa ut samma sak.
Miniatyrutskriften fungerar på samma sätt i Kurre 7. I Kurre går det t.ex. att skriva ut schemat i plånboksstorlek och således printa ut schemat för en hel årskurs som miniatyrutskrift.