Tuntipäiväkirja ja läksyt
Päivitetty viimeksi: 14.9.2023
Wilman tuntipäiväkirjaan opettaja voi täyttää tunnin aiheen ja annetut kotitehtävät. Oppilaat ja huoltajat näkevät annetut kotitehtävät omasta Wilmastaan.
Tuntipäiväkirja on automaattisesti käytössä kaikilla niillä kouluilla, joilla on Koulun tiedot -rekisterissä rastittu Kurssi- ja ryhmäsivut käytössä -kenttä. Erillisiä oikeuksia ei tarvitse antaa: opettajat pääsevät syöttämään tuntien tietoja omille ryhmilleen heti, kun arviointikirja on tehty.
Ota Koulun tiedot -rekisterissä seuraavat kentät:
- Tuntipäiväkirjan sarakkeet
- Tuntipäiväkirjamerkinnät näkyvät opiskelijoille ja huoltajille
- Järjestä tuntipäiväkirja päivämäärän ja tuntinumeron perusteella
Rasti Tuntipäiväkirjan sarakkeet -kentästä ne kohdat, joita opettajat voivat täyttää Wilmassa.
- Jos mitään ei ole rastittu, opettaja voi täyttää tunnin päivämäärän, tuntinumeron, opettajan, tunnin aiheen sekä kotitehtävät.
- Jos jotain on rastittu, näytetään rastitut sarakkeet ja niiden lisäksi aina tunnin päivämäärä, tuntinumero sekä tunnin opettaja.
Avaa Wilmassa Ryhmät-sivulta jonkin ryhmän oma sivu ja sen jälkeen Tuntipäiväkirja-välilehti. Pääset tuntipäiväkirjaan myös klikkaamalla Wilman etusivun Työjärjestys tänään -laatikon kuvaketta.
- Tuntinumero-kohtaan täytetään tunnin numero. Tuntinumero- ja Tunteja-sarakkeet täyttyvät tallentaessa automaattisesti, jos Koulun tiedot -rekisterissä on rastittu kenttä Järjestä tuntipäiväkirja päivämäärän ja tuntinumeron perusteella.
- Tunteja-kohtaan voi merkitä, montako tuntia kerralla pidettiin. Kaksoistunnin voi merkitä joko kahtena eri rivinä tai yhtenä rivinä, jossa Tunteja-kohtaan merkitään "2". Tuntimäärän voi syöttää myös desimaalina, esim. puolikas tunti merkittäisiin muodossa "0,5".
- Jos Alkamisklo- ja Päättymisklo-sarakkeet ovat esillä, täytä niihin tunnin alkamis- ja päättymiskellonaika.
- Jos tunnin piti joku muu kuin ryhmän varsinainen opettaja, voi Tunnin opettaja -kohtaan valita henkilön nimen. Valikon sisältö tulee Primuksen Opettajat-rekisteristä.
- Tunnin aihe -kohtaan kirjataan oppitunnilla käsiteltävät asiat. Aiheeksi voi kirjoittaa myös muuta tunnilla tehtyä, esim. "Katsottiin video 'Valtameret'". Aiheet eivät oletuksena näy opiskelijoille ja huoltajille, mutta ne saa näkymään kurssin sivulle rastimalla Koulun tiedot -rekisterissä kentän Tuntipäiväkirjamerkinnät näkyvät opiskelijoille ja huoltajille. Sama rasti tuo näkyviin aiheen lisäksi tunnin päivämäärän, tuntinumeron ja opettajan.
- Kotitehtävät-kohtaan kirjataan tunnilla annetut läksyt tai muuta muistutusta opiskelijoille/huoltajille, esim. seuraavalle tunnille tarvittavat liikuntavarusteet.
- Huomioita-kohtaan kirjattu teksti näkyy vain opettajille. Siihen voi merkitä esim. yksittäistä opiskelijaa koskevaa tietoa tai muuta tunnin kulumiseen ja järjestelyihin liittyvää asiaa.
Uudet merkinnät syntyvät aluksi taulukon 1. riville, mutta ne järjestyvät tallennuksen yhteydessä kronologisesti oikeaan kohtaan, jos Koulun tiedot -rekisterissä on rastittu kenttä Järjestä tuntipäiväkirja päivämäärän ja tuntinumeron perusteella. Samalla Wilma täyttää automaattisesti tunnin järjestysnumeron sekä tuntimäärän uusille riveille. Järjestäminen edellyttää, että riveille on täytetty sekä tuntinumerot että päivämäärät.
Tuntipäiväkirja säilyy Wilmassa muokattavissa vielä arvioinnin toimeenpanon jälkeen siihen asti, että arviointikirja arkistoidaan. Jos arviointikirjat on muodostettu käyttäen arviointikerrat-toimintoa eli käytössä on sama arviointikirja koko lukuvuodelle, voivat opettajat vielä kevätlukukaudellakin tarkastella ja muokata syksyn tuntipäiväkirjamerkintöjä Wilmassa, vaikka ryhmän arviointikirja olisi arkistoitu. Huoltajat ja opiskelijat voivat kuitenkin aina tarkastella vain kuluvan jakson ryhmien tuntipäiväkirjamerkintöjä.
Muiden opettajien tekemien merkintöjen muokkaus
Jos ryhmällä on useita opettajia, jotka täyttävät tuntipäiväkirjaa, voi kukin ryhmän opettaja muokata muidenkin opettajien täyttämiä tuntipäiväkirjamerkintöjä. Oletuksena muiden tekemät merkinnät ovat kuitenkin estettynä, jos opettaja itsekin on täyttänyt tuntipäiväkirjaa (ks. viereisen kuvan esimerkki)
Muiden opettajien täyttämät rivit saa muokattavaksi kahdella tavalla:
- klikkaamalla opettajan nimeä Tunteja opettajittain -riviltä tai
- klikkaamalla Muokkaa kaikkia merkintöjä -linkkiä (avaa kaikkien opettajien rivit muokattavaksi).
Huom. Jos joku ryhmän opettajista ei ole täyttänyt vielä tuntipäiväkirjaa ollenkaan, ei hänen nimeään näy sivulla. Muokkaa kaikkia merkintöjä -linkki näkyy, jos ainakin kaksi opettajaa on täyttänyt tuntipäiväkirjaa.
Sivun oikeassa yläkulmassa on Tulostettava yhteenveto -linkki, jota klikkaamalla saat yhteenvetotulosteen päiväkirjan merkinnöistä. Tulosteessa näkyy samat sarakkeet, jotka on otettu esiin tuntipäiväkirjasivulle.
Tuntien aiheet ja kotitehtävät näkyvät myös opiskelijalle ja huoltajalle. Kotitehtävät näkyvät Wilman etusivulla Opinnot tässä jaksossa -laatikossa ko. aineen/kurssin nimen perässä. Merkinnässä näkyy ensin oppitunnin päivämäärä (milloin tehtävät on annettu) ja sitten itse tehtävät. Koko tekstin saa näkyviin viemällä hiirikursorin merkinnän päälle. Sivulla näkyy vain aineen/kurssin viimeisin merkintä viimeisen viikon ajalta.
Luettelo aiemmista läksyistä sekä tuntien aiheista avautuu kurssin nimeä klikkaamalla.
Tarvittaessa tuntipäiväkirjan saa näkyviin myös muille opettajille antamalle opettajien käyttäjäryhmälle Primuksen Käyttäjäryhmät-rekisterin Wilman oikeudet -välilehdellä Arviointi-rekisterin oikeuden "Kaikkien arviointikirjojen näkeminen". Tämän oikeuden avulla muut opettajat näkevät myös ryhmän läksyt, kokeet ja istumajärjestyksen ja saavat myös muokata niitä.
Henkilökuntaan kuuluville annetaan lisäksi Henkilökunta-rekisterissä oikeus "Oikeus muokata arviointeja Wilmassa" sekä "Oikeus muokata kaikkien tuntimerkintöjä".