Lukion opiskelija vaihtaa vanhasta opsista uuteen
Päivitetty viimeksi: 2.11.2022
Kun lukion opiskelija vaihtaa vanhan opetussuunnitelman perusteista uusien (2019) perusteiden opiskelijaksi, tulee tehdä tietyt toimenpiteet, jotta esim. Koski-siirto toimii oikein. Ohje on suuntaa-antava, koska lukioilla voi olla erilaisia toimintatapoja opiskelijakorttien käsittelyyn ja työjärjestysten toteuttamiseen.
Vanha opiskeluoikeus, jossa opiskelija on ollut vanhojen opetussuunnitelman perusteiden mukaan opiskeleva, päätetään tilaan "Katsotaan eronneeksi" ja siirretään tämän opiskeluoikeuden aikana suoritetut opinnot ja tiedot vielä Koskeen. Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärätaulukkoon tehdään uusi rivi ja täytetään Opiskeluoikeuden tila -kenttään "Katsotaan eronneeksi" ja Opiskeluoikeusjakso alkaa -kenttään eropäivä edellyttäen, että taulukkoa on täytetty opintojen alusta alkaen. Kun tiedot on siirretty Koskeen, opiskelijakortille vaihdetaan sellainen opiskelijalaji, jota ei huomioida Koski-siirrossa ja opiskelijakortti arkistoidaan.
Opiskelijalle tehdään uusi opiskeluoikeus (= uusi rekisterikortti). Uudelle opiskelijakortille kirjataan mm. uusi aloituspäivä, uuden opetussuunnitelman perusteen diaarinumero sekä muut tarvittavat tiedot. Koskesta palautuu uusi Opiskeluoikeuden tunniste (KOSKI) ja jatkossa päivitetään Koskeen vain tätä uutta opiskeluoikeutta.
Toinen vaihtoehto: Jos aiempi rekisterikortti kopioidaan, tulee kopiokortista tyhjätä ainakin seuraavat kentät: Kouluuntulopäivä/Aloituspäivä, Diaarinumero ja Opiskeluoikeuden tunniste (KOSKI). Lisäksi jos läsnäolot on täytetty Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärätaulukkoon, tyhjätään taulukosta edelliseen opiskeluoikeuteen liittyneet rivit. Kopiokortille täytetään uuteen opiskeluoikeuteen liittyvät tiedot. Opetussuunnitelmaksi vaihdetaan lukion uusi ops.
Vanhan opiskeluoikeuden aikana suoritetut opinnot kirjataan uudelle rekisterikortille osaamisen tunnustamisina. Ne tulee näkyä Koskessa tunnustettuina moduuleina, kun uuden opiskeluoikeuden tiedot siirretään Koskeen. Opiskelijan opiskeluaika 4 vuotta ei ala alusta, ellei ole myönnetty opiskeluun pidennystä.
Vanhan opiskeluoikeuden kortilta päätetään Wilma-tunnuksen voimassaolo. Wilman vanhat viestit häviävät, kun tehdään uusi rekisterikortti. Vanhaan opiskeluoikeuteen liittyneet Wilma-viestit eivät siirry uudelle opiskeluoikeudelle, joten opiskelijaa kannattaa ohjeistaa ottamaan tärkeät viestit talteen. Opiskelijalle annetaan uusi avainkoodi, jolla hän tekee uuden Wilma-tunnuksen.
Vanhan opiskeluoikeuden aikana tehdyt valinnat saadaan säilytettyä Kurressa, kun vaihdetaan opiskelijan korttinumero. Monesti valinnat on saatettu tehdä uuden opsin moduuleihin. Opiskelijan korttinumero vaihdetaan Kurressa viittaamaan uuteen opiskelijakorttiin. Tarvittaessa vaihdetaan myös opiskelijan luokka vastaamaan uuden opsin opiskelijoiden luokkaa.
Kurren osalta lukioilla voi olla erilaisia käytäntöjä, ja sen vuoksi tulee oppilaitoskohtaisesti tarkistaa, mikä on paras tapa toimia ja miten opiskelijan uusi kortti on luotu; kopioimalla vanha vai luomalla kokonaan uusi. Joka tapauksessa Kurressa tulee tarkistaa, että uuden opiskeluoikeuden valinnat liittyvät uuden opsin moduuleihin.