Opetussuunnitelman muutosten teko
Päivitetty viimeksi: 16.4.2020
Kun valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet muuttuvat, resurssit muuttuvat tai kun lukioita yhdistetään, muuttuu myös lukion oma opetussuunnitelma. Opetussuunnitelmaan tarvitaan uusia kursseja tai aineita, aineita yhdistyy tai poistuu, ja opiskelijoiden sluorituksia joudutaan ehkä siirtämään vanhoista kursseista uuden opetussuunnitelman kursseihin. Ohjeessa on kuvattu tavallisimpien lukion opetussuunnitelman muutosten toteuttaminen.
Varmista ennen ops-muutoksia, että valmistuneiden opiskelijoiden päättötodistukset ovat tulostearkistossa.
Myös jatkavien opiskelijoiden jaksotodistuksia voi arkistoida. Vain tulostearkiston kautta saadaan annettua suoritushetken mukaista opetussuunnitelmaa vastaava todistus.
Opetussuunnitelmamuutoksille tyypillistä on siirtymäaika: jatkavilla opiskelijoilla säilyy heidän nykyinen opsinsa opintojen päättymiseen asti, ja uudet opiskelijat aloittavat uudella opetussuunnitelmalla. Siirtymäkauden ajan lukiolla on käytössään kaksi opetussuunnitelmaa. Jos muutokset ovat pieniä (muutamia aineita koskevia), kannattaa uusi ops tehdä vanhasta kopioimalla. Kopioon tehdään tarvittavat muutokset.
- Opetussuunnitelma-rekisterissä valitaan nykyinen ops, ja otetaan siitä kopio.
- Kopioon tehdään tarvittavat muutokset (ohjeistettu jäljempänä) ja se tallennetaan uudella nimellä.
- Opiskelijat-rekisterissä valitaan uusille opiskelijoille Opetussuunnitelma-kenttään tämä uusi ops.
Vaikka opetussuunnitelmia on kaksi, ovat ne yleensä suurimmaksi osaksi samoja. Niiden kurssien osalta, jotka ovat täysin samat kummassakin opetussuunnitelmassa, ei ole mitään erityistä huomioitavaa. Samassa opetusryhmässä voi olla kummankin opsin mukaan opiskelevia, tarvitaan vain yksi arviointikirja ja Wilman/Kurren kautta kirjatut valinnat päivittyvät opiskelijoille oman opsin mukaiseen kurssiin.
Huom. Täysin sama kurssi = sama korttinumero, esim. 2010 aloittaneiden opsissa kurssin MAA1 korttinumero on 123, ja 2013 aloittavien opsissa MAA1-kurssin korttinumero on sama 123.
Niissä kursseissa, joiden osalta opetussuunnitelmissa on eroja, tulee huomioida seuraavat seikat:
- Toisen opsin kurssiin tehdyt muutokset eivät vaikuta toisen opsin vastaavaan kurssiin (mikä on yleensä tavoitekin ja syy erillisen opsin tekoon)
- Kurre käsittelee kursseja kahtena eri kurssina. Kummastakin tehdään oma arviointikirjansa, jotta arvosanatkin saadaan kahteen eri kurssiin.
- Kurssitarjottimiin voi viedä joko molemmat kurssit ja ohjeistaa opiskelijat oikean valinnassa TAI viedä kurssitarjottimeen vain toisen, ja jakaa ryhmä sitten kahtia joko Kurressa tai Arviointi-rekisterissä. Samalla vaihdetaan ryhmälle oman opsin mukainen kurssi.
Kun kaikki vanhan opsin mukaan opiskelleet ovat päättäneet opintonsa, voi vanhan opsin arkistoida.
Koulukohtaiset kurssit voi lisätä aineen viimeiseksi kurssiksi eli ensimmäiselle vapaalle järjestysnumerolle.
- Jos esim. biologiaan saadaan uusi lintubongauskurssi ja opsissa on ennestään kurssit BI1 - BI5, voi tälle kurssille antaa lyhenteen BI6 ja viedä sen opsissa BI5:n perään.
- Jos kaikki opiskelijat saavat ilmoittautua uudelle kurssille, voi sen lisätä suoraan opetussuunnitelmaan. Jos taas uusi kurssi koskee vain aloittavia opiskelijoita, tehdään heille uusi ops, ja uusi kurssi viedään vain siihen.
Pakolliset ja syventävät kurssit lisätään usein opsissa jo olevien kurssien väliin. Esimerkissä lisätään uusi suullisen kielitaidon kurssi pakollisten ja syventävien kurssien väliin.
- Jos kurssinumeroinnin tulee muuttua takautuvasti, muutetaan aineen loppupään kurssien lyhenteet Kurssit-rekisterissä. Jos opsiin tulee uusi kurssi ENA7, muutetaan kurssien ENA7-9 numerointia lopusta alkaen: ENA9->ENA10, ENA8->ENA9, ENA7->ENA8. Näin vapautuu lyhenne ENA7, jolla luodaan uusi kurssi. Aiemman ENA7:n sisältöä vastaa siis nyt ENA8.
- Jos taas suoritusten tulee säilyä oikeissa kurssinumeroissa, muutetaan uuden kurssin perään jäävien kurssien lyhenteitä siten, että lyhenteestä näkyy sekä kurssin uusi että vanha lyhenne. Vanha lyhenne merkitään uuden lyhenteen perään esim. sulkuihin: ENA8 (ENA7).
- Kun kaikki vanhan opsin mukaan opiskelleet ovat poistuneet oppilaitoksesta, poistetaan lyhenteistä sulut.
Se, järjestetäänkö jotain kurssia tiettynä lukuvuonna, ei heijastu opetussuunnitelmaan. Opetussuunnitelmassa voi hyvin olla mukana sellaisiakin kursseja, joita ei järjestetä joka vuosi.
- Jos kurssia ei järjestetä enää ollenkaan, laaditaan uusi opetussuunnitelma, josta tämä kurssi poistetaan. Kurssin käyneillä (kaikilla vanhoilla opiskelijoilla) säilyy nykyinen ops, ja uusille opiskelijoille valitaan se ops, jossa kurssi ei ole enää mukana. Uusi opetussuunnitelma tehdään kopioimalla vanha ops ja poistamalla kopiosta tämä kurssi.
- Kursseja voi kuitenkin pitää halutessaan opseissa kauankin. Vaikka kurssi pysyy opsissa, voi opiskelijoita estää valitsemasta kurssia: kurssia ei yksinkertaisesti viedä mukaan kurssitarjottimeen.
- Jos Wilman Valinnat-toiminto on käytössä, kannattaa poistuvalle kurssille antaa sellainen kurssityyppi, jota ei voi valita Wilmassa, esim. "muu kurssi".
- Kun kurssin voi poistaa, vedetään se pois opetussuunnitelmasta ja arkistoidaan sen rekisterikortti Kurssit-rekisterissä. Lisätietoihin voi kirjata arkistoinnin syyn ym. Kurssin rekisterikorttia ei tarvitse poistaa.
- Jos Wilman Opetussuunnitelma-toiminto on käytössä, näkevät opiskelijat kurssin opetussuunnitelmassa, mutta eivät voi valita sitä. Kurssin kuvaukseen tms. Wilmassa näkyvään kenttään voi kirjata tiedon, että kurssia ei enää järjestetä, vaikka se opsissa vielä näkyykin.
Jos oppiaine jää pysyvästi pois, arkistoidaan aineen ja sen kurssien rekisterikortit Kurssit-rekisterissä.
- Aine saa säilyä jatkavien opiskelijoiden opetussuunnitelmassa, mutta siihen ei tule enää suorituksia eikä valintoja. Aineen kursseja ja itse aineen rekisterikorttia käsitellään kuten yllä. Opiskelijoita informoidaan siitä, että kurssia ei enää järjestetä, vaikka se opsissa vielä näkyykin.
- Tarvittaessa tehdään uusi ops aloittaville luokille ja jätetään tämä aine pois opsista.
Tämä tilanne koskee lähinnä erikoislukioita, joilla on opetussuunnitelmassa vaikkapa normaalin "Kuvataiteen" lisäksi erikseen "Metalligrafiikan" ja "Litografian" aineet, ja aineet yhdistetään pelkäksi "Grafiikaksi".
- Aineet yhdistetään viemällä toisen aineen kaikki kurssit toisen aineen alle, sen kurssien perään. "Tyhjäksi" jääneen aineen voi poistaa opetussuunnitelmasta.
- Jäljelle jääneen aineen lyhenteen voi muuttaa uutta nimeä vastaamaan. Kurssien lyhenteet kannattaa vaihtaa vastaamaan aineen uutta lyhennettä, mutta vanhankin lyhenteen on hyvä näkyä, esim. GR1 (MG1), GR2 (LG1)
- Myös Kurreen vaihdetaan samat lyhenteet.
Jos aineiden kurssit ovat osin tai kokonaan päällekkäisiä (esim. opsissa erikseen tyttöjen ja poikien liikunta-aineet), jätetään opsiin vain jompi kumpi aine. Toisen aineen suoritukset siirretään jäljelle jääneen aineen kursseihin, minkä jälkeen toisen aineen voi arkistoida ja poistaa opsista. Huom. Opetussuunnitelmassa on oltava määriteltynä Muiden suoritusten emo.
- Päätetään, kumpi aine jätetän opsiin, LP vai LT.
- Jos LP jää, muutetaan sen lyhenteeksi esim. LI, ja kurssien lyhenteeksi vastaavasti LI1, LI2, LI3 jne.
- Siirretään LT-aineen kursseissa olevat suoritukset LI-aineen vastaaviin kursseihin. Ks. suoritusten siirto.
- Poistetaan LT-aine kursseineen opsista ja arkistoidaan aineen ja kurssien rekisterikortit.
- Kurressa vaihdetaan kummankin aineen lyhenteiksi LI. Aineista toiselle voi antaa jotain Koodi-kenttään, jos Kurre ei anna tallentaa samalla lyhenteellä kahta ainetta.
- Jatkossa Kurreen siirretään pelkkä yhteinen LI-aine, johon tehdään tyttö- ja poikaryhmät. Ryhmäjaon ei siis tarvitse heijastua opetussuunnitelmaan, ellei opetussuunnitelma todella ole erilainen tytöillä ja pojilla.
Tämän jälkeen aineen voi poistaa opsista ja sen rekisterikortin voi arkistoida.
Tämä tilanne koskee lähinnä erikoislukioita, joilla opetus laajenee siten, että esim. normaalin "Liikunta"-aineen lisäksi järjestetään erillinen "Jääkiekko"-aine.
- Kurssit-rekisterissä kopioidaan oppiaineen kortti. Kopiolle annetaan kuvaava nimi ja lyhenne.
- Jos osa vanhan "Liikunta"-aineen kursseista siirtyy sellaisenaan uuden "Jääkiekko"-aineen alle, vaihdetaan näiden kurssien lyhenteet. Lyhenteestä tulee käydä ilmi sekä uusi että vanha lyhenne, esim. LII8 -> JÄÄ1, LII9 -> JÄÄ2
- Uusi aine viedään mukaan opsiin. Aiemman aineen kursseista vedetään osa tämän uuden aineen alle.
Jos kurssi on jatkaville opiskelijoille pakollinen ja uusille opiskelijoille syventävä:
- vaihdetaan kurssityyppi arviointikirjassa ennen toimeenpanoa tai
- tehdään uusille opiskelijoille oma opetussuunnitelma.
Jos tehdään uusi opetussuunnitelma, kannattaa kurssityypin muutos tehdä Kurssit-rekisteriin ja muuttaa sitten vanhan opsin mukaan opiskeleville tyyppi takaisin pakolliseksi. Kurssityypin muutos kannattaa tehdä Opetussuunnitelmat-rekisterin kautta, jolloin opiskelijat voidaan koota Kurressa samaan ryhmään. Jos samasta kurssista on erikseen pakollinen ja syventävä versio, tarvitaan myös 2 arviointikirjaa.
- Vaihda Kurssit-rekisterissä kurssin tyypiksi uuden opsin mukainen tyyppi, esim. pakollisesta syventäväksi.
- Kopioi Opetussuunnitelmat-rekisterissä nykyinen ops. Kopiosta tulee uusien opiskelijoiden ops.
- Klikkaa alkuperäisessä, jatkavien opiskelijoiden opsissa äsken muutettua kurssia hiiren 2. painikkeella ja valitse Muuta kurssin tietoja. Vaihda kurssityyppi takaisin syventävästä pakolliseksi.
- Siirry opiskelijarekisteriin, valitse kaikki uudet opiskelijat ja vaihda heidän opetussuunnitelmakseen äsken tehty kopioitu ops.
Kurreen kurssi siirtyy vain yhden kerran, ja kummankin opetussuunnitelman opiskelijat valitsevat saman kurssin. Arvioinnin toimeenpanon yhteydessä suoritukselle valikoituu se kurssityyppi, jota opiskelijan omassa opetussuunnitelmassa on käytetty.
Opetussuunnitelmat-rekisterissä muokataan yleensä vain opsin rakennetta, ja kurssitietojen muutokset tehdään Kurssit-rekisterissä. Voi kuitenkin olla tilanne, että sama kurssi on kahdessa eri opetussuunnitelmassa, yleensä uudessa ja vanhassa opsissa. Kurssin laajuus tai lyhenne voi olla eri tai toisessa opsissa kurssi on pakollinen ja toisessa valinnainen. Tällöin on kaksi vaihtoehtoa:
- tehdään samasta kurssista kaksi eri versiota Kurssit-rekisterissä tai
- käytetään samaa kurssia kummassakin opsissa, mutta tehdään Opetussuunnitelmat-rekisterissä opsikohtaisia muutoksia kurssitietoihin.
Kurssitietoja muokataan opsin kautta vain, jos täsmälleen sama kurssi on mukana useammassa opsissa ja muutos koskee vain yhtä opsia. Muutos pitää siis rajoittaa opsikohtaiseksi.
- Avaa Opetussuunnitelmat-rekisterissä opsi, johon haluat tehdä muutoksia.
- Klikkaa opsipuussa olevaa kurssia hiiren 2. painikkeella ja valitse Muuta kurssin tietoja.
- Tee avautuneeseen Kurssit-rekisterin kaltaiseen näkymään haluamasi muutokset (laajuus, nimi, lyhenne tms.) ja tallenna. Jos esim. sama kurssi on nuorten koulutuksessa syventävä ja aikuisilla soveltava, voit vaihtaa kurssityypin ja tarvittaessa myös arvosana-asteikon tässä ruudussa. Nämä muutokset eivät päivity kurssirekisteriin. Kaikki muutokset tallentuvat vain tähän opsiin eli tämän opsin mukaan opiskeleville.
- Tallenna vielä opetussuunnitelma ennen kuin suljet rekisterin.
Kurssitietojen muuttamiseen on erillinen oikeus, joka annetaan Käyttäjäryhmät-rekisterissä. Jos oikeutta kurssin tietojen muutokseen ei ole, on toiminnon nimi harmaana ponnahdusvalikossa. Jos kurssin tietoja on muutettu tämän ruudun kautta, ilmestyy kurssin perään merkintä (muutettu). Muutokset voi poistaa valitsemalla klikkaamalla kurssia hiiren 2. painikkeella ja valitsemalla Poista kurssiin tehdyt muutokset.
Päivitä opetussuunnitelma
Opetussuunnitelmat-rekisteristä voi päivittää opetussuunnitelman, jos tehdään Kurssit-, Kurssityypit- tai Arvosanamääritykset-rekisteriin muutoksia, jotka vaikuttavat laajuuksien, etenemisesteiden, aineen arvosanojen jne. laskentaan. Nämä muutokset tulevat päivityksen jälkeen heti opiskelijoille voimaan. Ilman päivitystä ne tulisivat voimaan vasta, kun opiskelijan opsissa, suorituksissa tai valinnoissa tapahtuu jokin muu muutos.
Valitse haluttu opetussuunnitelma aktiiviseksi ja valitse ylävalikosta Lisätoiminnot / Päivitä opetussuunnitelma. Tätä voi käyttää, jos halutaan yllämainitut muutokset heti kaikille saman opsin opiskelijoille näkyviin. Muutoin päivitys tapahtuu vasta sitten, kun opiskelijan suorituksissa tai opetussuunnitelmassa tapahtuu jotain muutoksia esim. arviointikirjan toimeenpanon tai valintojen teon yhteydessä.
Päivitä opiskelijoiden suorituksiin
Jos opetussuunnitelman kautta tehdään muutoksia esimerkiksi kurssien tietoihin, niin muutokset pitää päivittää opiskelijoille Opetussuunnitelmat-rekisteristä valitsemalla Lisätoiminnot / Päivitä opiskelijoiden suorituksiin. Kurssit-rekisteristä tehty samanniminen päivitys ei päivitä opsi-kohtaisia muutoksia opiskelijoille.