LOPS 2021: Paikallisen opetussuunnitelman rakentaminen
Päivitetty viimeksi: 30.10.2023
Jos et ole vielä siirtänyt uuden opetussuunnitelman mukaisia aineita/oppimääriä ja moduuleja Primukseen, tee se ensin tämän ohjeen mukaisesti.
Kun uuden opetussuunnitelman mukaiset aineet/oppimäärät ja moduulit on tuotu Primuksen Kurssit-rekisteriin, tiedot tulee tarkistaa ja muokata paikallisen opetussuunnitelman mukaiseksi. Oppimäärät, joita ei järjestetä, kuten harvinaisemmat B3-kielet, voi poistaa.
Kun moduulitiedot ovat kunnossa Kurssit-rekisterissä, rakennetaan niistä puurakenne Primuksen Opetussuunnitelmat-rekisterissä. Kun uusi opetussuunnitelma on valmis, sen voi julkaista myös Wilmassa.
Ennen opsin rakentamista kannattaa katsoa alempaa tästä ohjeesta matematiikkaa koskevat erityishuomiot.
- Luo Primuksen Opetussuunnitelmat-rekisterissä uusi rekisterikortti, esim. nimellä LOPS 2021.
- Klikkaa Kurssit-välilehden Hae-painiketta, jolloin saat esille moduulilistan. Klikkaa moduuliluetteloa hiiren 2. painikkeella ja valitse Muuta luettelojärjestys. Laita järjestykseksi esim. OPS huomautus&Kurssinumero&Lyhenne&Nimi. Hae "LOPS21"-merkinnällä alkavat rivit, jolloin saat uuden opsin moduulit siististi allekkain oikeaan järjestykseen.
- Vie kaikki tarvittavat oppimäärät/oppiaineet ja moduulit opsiin opetussuunnitelman perusteiden mukaisessa järjestyksessä (järjestys listassa on valmiiksi oikea LOPS21-riveillä). Jos aine koostuu eri oppimääristä, voi oppimäärien ylle viedä väliotsikko- tai oppiainekortin (esim. "Äidinkieli ja kirjallisuus" tai "Matematiikka").
Vinkki! Opsi rakentuu helpoiten seuraavasti:
- Vedä listasta kulloinkin vuorossa oleva oppimäärä (esim. A-englanti) tai oppiaine (esim. biologia) opsiin.
- Maalaa sitten kaikki siihen kuuluvat moduulit ja vie ne kerralla oppimäärän alle. Vapauta hiiren painike aivan oppimäärän/oppiaineen nimen perässä, niin moduulit tulevat sisennettynä sen alle.
- Jos teillä on johonkin valtakunnalliseen oppiaineeseen/oppimäärään kuuluvia paikallisia opintoja (esim. ENA09 tai BI07), lisätkää ne opsiin ko. aineen/oppimäärän alle valtakunnallisten moduulien perään.
- Järjestystä voi korjata/muuttaa ruudun alareunan nuolipainikkeiden avulla.
Viereinen kuva havainnollistaa, miltä valmis ops näyttää Opiskelijat-rekisterissä, kun se on valittuna jollekin opiskelijalle. Opsin sisältö kuitenkin vaihtelee lukioittain.
- Kuvassa matematiikan MAY01-moduuli on MAA-aineen alla ensimmäisenä moduulina eli opsissa on käytetty tapaa A (ks. lisätietoa matematiikasta alempana).
- Kuvan opsissa on esimerkin vuoksi lisättynä paikallinen opintojakso ENA09 englannin aineeseen valtakunnallisten moduulien perään (sen voisi laittaa vaihtoehtoisesti oman paikallisen aineen alle).
- Kuvan opsissa on esimerkkinä mukana SAB2-oppimäärä. Lisää omaan opsiinne lukiossanne opettavat kielet vastaavalla tavalla.
- Kuvan opsissa esimerkkinä mukana paikallinen oppiaine ATK. Jos lukiossanne järjestetään muita paikallisia oppiaineita, lisää ne vastaavalla tavalla opsiinne.
- Temaattisten opintojen määrä vaihtelee lukioittain. Kuvan opsin esimerkissä on kolme moduulia.
- Huom. Valtakunnallisista moduuleista koostettavia opintojaksoja ei viedä tai luoda Primuksen opetussuunnitelmaan. Siihen ei siis rakenneta esim. opintojaksoa, johon sisältyisi vaikkapa englannin ENA01- ja ENA02-moduulit. Sen sijaan paikalliset opintojaksot viedään opsiin (lisätietoa alempana kohdassa "Paikalliset opinnot").
- Ks. tarkemmat ohjeet opetussuunnitelman rakentamiseen
Matematiikan osalta toimitaan hieman eri tavalla riippuen siitä, halutaanko pitkän ja lyhyen matematiikan opiskelijoita opettaa samassa ryhmässä MAY01-moduulin osalta vai ei.
Tapa A) 2 opsia, 1 MAY01-moduuli
Jos MAY01-moduulin opetus halutaan järjestää siten, että lyhyen ja pitkän matematiikan opiskelijat ovat samassa ryhmässä, tehdään opsista kaksi versiota, joiden ainut ero on MAY01-moduulin sijainti. Erillistenkin ryhmien järjestäminen on mahdollista, vaikka käytössä olisi kaksi opsia. Lyhyen matematiikan opiskelijoiden opsissa MAY01 on lyhyen matematiikan alla, pitkän matematiikan opiskelijoiden opsissa pitkän matematiikan alla.
Ennen MAY01:n suorittamista ei tarvitse tietää, opiskeleeko opiskelija matematiikan lyhyenä vai pitkänä. Opiskelun alussa voi halutessa valita kaikille opiskelijoille lyhyen matematiikan opsin ja vaihtaa MAY01:n suorittamisen jälkeen pitkän matematiikan opsin niille, jotka valitsevat pitkän matematiikan. Tosin jos haluttu oppimäärä on tiedossa etukäteen, on järkevintä valita suoraan oikea ops kullekin opiskelijalle.
Huomioitavaa:
- Jos käytätte tätä tapaa, kannattaa luoda koko ops valmiiksi (esim. lyhyen matematiikan versio ensin) ja sitten tehdä siitä kopio, jossa MAY01 siirretään pitkän matematiikan alle.
- Tämä tapa sopii lukioille, jotka haluavat opettaa samassa MAY01-ryhmässä sekä pitkän että lyhyen matematiikan opiskelijoita. Lukio voi tarjota opintojaksoja, joissa on mukana kaikille tarkoitettu MAY01-moduuli. Erillistenkin ryhmien luonti on silti mahdollista tekemällä oppimääräkohtaiset opintojaksot: pitkän matematiikan lukijoille voi tarjota esim. moduulit MAY01, MAA02 ja MAA03 sisältävän opintojakson ja lyhyen matematiikan lukijoille moduulit MAY01, MAB02 ja MAB03 sisältävän opintojakson.
- Jos opsin rakennetta muutetaan myöhemmin, täytyy muutokset tehdä molempiin opseihin. Tavassa B näin ei tarvitse toimia, sillä siinä opseja on vain 1.
- Kurssit-rekisterissä olevaa "MAY Matematiikan yhteinen opintokokonaisuus" -korttia ei tarvitse viedä lainkaan opsiin.
Tapa B) 1 opsi, 2 MAY01-moduulia
Jos ei haluta luoda kahta opsia ja jos MAY01-moduulin opetus järjestetään siten, että pitkän ja lyhyen matematiikan opiskelijat ovat erillisissä ryhmissä, on ennen opsin rakentamista tehtävä Kurssit-rekisterissä kaksi versiota MAY01-moduulista:
- Kopioi MAY01-kortti valitsemalla Toiminnot / Kopioi rekisterikortti.
- Muuta kopion Lyhenne-kenttään MAY01B tai MAB01 tai MAY01L.
- Lisää kopion Kurssinumero-kentän numeroon esim. "1" tai muu numero perään siten, että numero on uniikki eikä mikään muu kortti käytä samaa numeroa.
- Tallenna.
- Muuta alkuperäisen MAY01-kortin Lyhenne-kenttään MAY01A tai MAA01 tai MAY01P.
- Tallenna.
Kun rakennat opsia, vedä sinne viereisen kuvan mukaisesti pitkän ja lyhyen matematiikan alle oppimäärän mukainen oma moduuli.
Huomoitavaa:
- Tämä tapa ei sovi lukioille, jotka haluavat opettaa samassa MAY01-ryhmässä sekä pitkän että lyhyen matematiikan opiskelijoita. Opiskelijoiden tulisi periaatteessa valita oppimäärä jo ennen MAY01:n suorittamista, vaikka oppimäärän vaihto on tietenkin mahdollista jälkikäteen.
- Kurressa opiskelijoiden tulee olla opiskelemansa oppimäärän mukaisen MAY01-moduulin arviointikirjassa. Tällöin ei siis voi tarjota opintojaksoa, jossa olisi mukana kaikille tarkoitettu MAY01-moduuli. Sen sijaan voisi tarjota esim. oppimääräkohtaisia matematiikan opintojaksoja: pitkän matematiikan opiskelijoille esim. MAY01A- ja MAA02-moduulit sisältävä opintojakso ja lyhyen matematiikan opiskelijoille MAY01B- ja MAB02-moduulit sisältävä opintojakso.
- Kurssit-rekisterissä olevaa "MAY Matematiikan yhteinen opintokokonaisuus" -korttia ei tarvitse viedä lainkaan opsiin.
Valtakunnallisten oppiaineiden ja moduulien lisäksi opetussuunnitelmassa voi olla paikallisia oppiaineita ja paikallisia opintojaksoja.
Paikalliset opinnot valtakunnallisessa aineessa/oppimäärässä
Valtakunnallisen aineen/oppimäärän alle voi laittaa opsissa myös paikallisia opintoja. Jos teillä on esim. paikallinen opintojakso ENA09, niin voit laittaa se opsiin englannin aineeseen valtakunnallisten moduulien perään. Vaihtehtoisesti sen voi laittaa oman paikallisen oppiaineen alle.
Paikalliset opinnot paikallisessa aineessa
Paikallinen oppiaine voi olla esimerkiksi ATK ja paikallisia opintojaksoja ATK01, ATK02 jne. Käytännössä ops-rakenteessa paikalliset opintojaksot sijoitetaan aineen alle samoin kuin valtakunnalliset moduulitkin sijoitetaan valtakunallisten aineiden/oppimäärien alle. Viereisessä esimerkkikuvassa on paikallinen oppiaine ATK ja sen alla siihen kuuluvat paikalliset opintojaksot.
Huom. Paikallisia opintojaksoja ei tule sekoittaa opintojaksoihin. Paikalliset opintojaksot eivät sisällä moduuleja. Opintojaksot taas ovat kokonaisuuksia, jotka sisältävät valtakunnallisia moduuleja. Näitä opintojaksoja ei kuitenkaan opsissa ole.
Temaattiset opinnot ja lukiodiplomit viedään opsiin omiin kohtiinsa, ks. viereisen kuvan esimerkki. Lukiodiplomit voi vaihtoehtoisesti viedä diplomia vastaavan aineen ainetasokortin alle, jolloin ne näkyvät myös Koskessa aineen alla eikä erillisen Lukiodiplomit-otsikon alla. Temaattiset opinnot näkyvät Koskessa Teemaopinnot-otsikon alla.
Lukiodiplomien arviointiasteikko on uudessa opetussuunnitelmassa 4-10.
LOPS21-siirtotiedoston mukana tulee valmiit kortit lukiodiplomeille, mutta temaattisia opintoja varten täytyy lukioiden luoda itse Kurssit-rekisteriin TO01/TO02/TO03-kortit, jotka viedään opsiin. Se on ohjeistettu tarkemmin ohjeessa LOPS2021 - Aineet ja moduulit Kurssit-rekisteriin.
Muita suorituksia voivat olla oppiaineiden oppimääriin kuulumattomat opinnot, esim. ajokortin suorittamiseen liittyvä paikallinen opintojakso tai vaikka jokin ammatillisen oppilaitoksen kautta hyväksiluettu opinto.
Muita suorituksia varten voi kirjata valmiiksi kortit Kurssit-rekisteriin ja lisätä ne opsiin. Tämä on ohjeistettu ohjeessa Muissa oppilaitoksissa suoritetut opinnot. Muiden suoritusten ainetason kortti pitää merkitä Opetussuunnitelmat-rekisterissä Muiden emokurssi -kenttään ja kortilla pitää olla Kurssit-rekisterissä täytettynä Koski-tunniste-kenttään tunnisteeksi "MS", jotta sen alla olevat suoritukset siirtyvät Koskeen.
Koskessa muut suoritukset näkyvät Muut suoritukset -otsikon alla.
Lukiokoulutusta täydentävän oman äidinkielen opinnot viedään opsiin omiin kohtiinsa, ks. viereisen kuvan esimerkki. Niitä ei siis pidä laittaa opsin muiden kieliopintojen alle (Äidinkieli ja kirjallisuus, Toinen kotimainen kieli tai Vieraat kielet).
Jokaiselle tarjottavalle kielelle on oma ainetaso ja sen alla kyseiseen kieleen kuuluvat opinnot. Näiden luominen Kurssit-rekisteriin on ohjeistettu tarkemmin ohjeessa LOPS2021 - Aineet ja moduulit Kurssit-rekisteriin.
Koskessa nämä opinnot näkyvät "Lukion oppimäärää täydentävät oman äidinkielen opinnot" -otsikon alla, eivät tavallisten suoritusten joukossa.
LOPS21:ssa on käytetty opintojen laajuuden merkintään Kurssit-rekisterin ECTS opintopisteet -kenttää.
Primuksessa opintojen laajuus näkyy oletuksena opintoviikkoina, joten myös LOPS21:n mukaan opiskelevilla opiskelijoilla näkyy oletuksena ops-puussa opintoviikkojen mukainen laajuus, joka on puolet opintopistemäärästä.
Saat halutessasi ops-puuhun LOPS21:n mukaan opiskeleville opiskelijoille opintopisteiden mukaisen laajuuden näkyviin seuraavasti:
- Avaa Luokat-rekisteri.
- Täytä kaikille LOPS21:n mukaan opiskeleville luokille Näytä kurssien laajuudet -kenttään "ECTS opintopisteinä."
- Tämän jälkeen ops-puussa näkyy laajuus opintopisteinä kuten viereisessä kuvassa.
Ohjeessa Opintojen laajuuden näkyminen on selitetty tarkemmin laajuuden valinnan vaikutukset eri näkymissä ja toiminnoissa.
Uusi opetussuunnitelma näkyy Wilmassa vasta, kun se julkaistaan rastimalla Primuksen Opetussuunnitelmat-rekisterin kenttä Julkinen Wilmassa.
Jos Kurssit-sivu on esillä Wilmassa ja haluat piilottaa moduulit Wilmasta Primus-työskentelyn ajaksi, rasti kaikille uuden opsin moduuleille kenttä Piilota Wilman luetteloista. Uuden opetussuunnitelman mukaiset moduulit näkyvät Wilman Kurssit-sivulla heti, kun siirtotiedosto on tuotu Primukseen. Suurimmalla osalla lukioista Kurssit-sivu ei kuitenkaan ole esillä, vaan moduulitietoja tarkastellaan Opetussuunnitelman kautta.
Kun kaikki vanhan opsin mukaan opiskelevat ovat valmistuneet
Kun vanhan opsin mukaan opiskelevia ei enää ole, arkistoidaan vanhan opsin kurssit Kurssit-rekisterissä ja vanha ops Opetussuunnitelmat-rekisterissä.
Huom. Älä poista kursseja tai opsia, sillä niitä tarvitaan, jos jollekin lähteneelle opiskelijalle pitää tulostaa jälkikäteen todistuksia.