LOPS 2021: Tarjottimet siirtymäaikana
Päivitetty viimeksi: 1.6.2021
Ohjeessa ohjeistetaan lukion jaksokohtaisten kurssitarjottimien käsittely sinä aikana, kun käytössä on yhtä aikaa uusi (LOPS2021) ja vanha (LOPS2016) opetussuunnitelma. Suosituksemme on tehdä opsikohtaiset tarjottimet. Jos teette myös esivalintatarjottimet, kannattaa nekin tehdä opsikohtaisina.
Siirtymäaikana voi käyttää pelkkää kurssitarjotinta tai halutessa myös opintojaksotarjotinta sen rinnalla.
- Riippumatta käytettävistä tarjottimista täytyy Kurressa olla sekä uuden opsin moduulit että vanhan opsin kurssit. Jos kopioitte edellisen vuoden Kurre-tiedoston ja Kurressa on siten jo kurssit, niin Kurreen siirretään pelkät moduulit, ei kursseja.
- Jos käytetään pelkkää kurssitarjotinta, seuraa tämän ohjeen vaiheita ja luo opsikohtaiset tarjottimet perinteisellä kurssitarjottimella. Kurre-työskentelyn voi käytännössä toteuttaa samoilla periaatteilla kuin LOPS2016-aikanakin. Kurressa täytyy vain erottaa uuden opsin moduulit ja vanhan opsin kurssit toisistaan koodin tai lyhenteiden avulla.
- Jos tarkoitus on käyttää sekä kurssitarjotinta että opintojaksotarjotinta, tee moduulien (ja tarvittaessa myös kurssien) siirto tämän ohjeen mukaan. Luo Kurreen vanhan opsin tarjonta kurssitarjottimella ja uuden opsin tarjonta opintojaksotarjottimella (ks. tarkempi ohje opintojaksotarjottimesta).
Jos vanhan opsin kurssit ovat jo Kurressa:
- Jos siirrät uuden opsin moduuleja kopioituun työjärjestystiedostoon, jossa on jo valmiina vanhan opsin kurssit, täytä Kurressa vanhan opsin kursseille jokin koodi Perustiedot-ikkunan Kurssit-välilehden Koodi-sarakkeeseen (esim. "LOPS2016"). Näin uuden opsin moduulit eivät siirry vanhan opsin kurssien tilalle Kurreen, vaikka niillä olisi samat lyhenteet. On myös suositeltavaa vaihtaa vanhan opsin kursseille Kurreen eri lyhenteet kuin mitä uuden opsin moduuleilla on. Kurssien lyhenteet kannattaa vaihtaa Kurressa samoiksi kuin mitä Primuksessa on.
Jos Kurressa ei ole vielä vanhan opsin kursseja:
- Jos vanhan opsin kurssien ja uuden opsin moduulien lyhenteet ovat Primuksessa samoja, huolehdi ennen tiedonsiirtoa siitä, että kursseilla ja moduuleilla on eri koodit Primuksen Kurssit-rekisterin Koodi-kentässä (LOPS2021-moduuleilla "LOPS2021" ja LOPS2016-kursseilla esim. "LOPS2016"). Eri koodilla mutta samalla lyhenteellä olevat kurssit ja moduulit siirtyvät Kurreen molemmat, kun taas ilman koodia tai samalla koodilla olevista kursseista ja moduuleista siirtyisi vain toinen.
Kun Kurre-työskentely on siinä vaiheessa, että voit siirtää moduulit (ja tarvittaessa myös kurssit) Kurreen, voit tehdä sen joko Primuksen Kurssit-rekisterin kautta tai Opiskelijat-rekisterin kautta.
Siirto Kurssit-rekisterin kautta
- Avaa Primuksessa Kurssit-rekisteri ja hae esiin LOPS21-moduulit esim. haulla OPS huomautus="lops21" JA Tyyppi->Nimi="*moduuli". Haku palauttaa kaikki LOPS21-siirtotiedoston kautta tulleet pakolliset ja valinnaiset moduulit.
- Valitse listasta kaikki moduulit ja siirrä ne Kurreen Tiedonsiirrot / Siirto Kurreen (7) -toiminnolla. Siirron voi tehdä tiedonsiirtoikkunan oletusasetuksilla.
- Jos teillä on paikallisia opintojaksoja (ATK01 jne), siirrä myös ne Kurreen.
- Siirrä tarvittaessa LOPS2016-kurssit vastaavalla tavalla Kurreen.
Siirto Opiskelijat-rekisterin kautta
- Jos Kurreen siirretään vain moduulit, merkitse testiopiskelijalle Opetussuunnitelma-kenttään uusi LOPS2021:n mukainen ops ja tee valinnat kaikkiin moduuleihin ja mahdollisiin paikallisiin opintojaksoihin. Siirrä sen jälkeen opiskelija valintoineen Kurreen.
- Jos Kurreen siirretään sekä moduulit että kurssit, merkitse testiopiskelijalle Opetussuunnitelma-kenttään uusi LOPS2021:n mukainen ops ja tee valinnat kaikkiin moduuleihin. Merkitse toiselle testiopiskelijalle vastaavasti vanha ops ja tee valinnat kaikkiin kursseihin. Siirrä testiopiskelijat valintoineen Kurreen.
Tarkista siirron jälkeen, että Kurren Perustiedot-ikkunan Kurssit-välilehdeltä löytyy niin vanhan opsin kurssit kuin uuden opsin moduulit.
Kun moduulit ja kurssit ovat Kurressa ja ryhmät on luotu sekä jaksotus tehty, voit luoda tarjottimen Ryhmittely-ikkunan Kurssitarjotin-välilehdellä. Luo sinne opsikohtaiset tarjottimet viereisen kuvan esimerkin tapaan.
- Tarjottimien luonti on ohjeistettu tarkemmin ohjeessa Kurssitarjottimen muodostaminen.
- Tarjottimia luodessa voi laittaa päälle Näytä / Tarjotinryhmän väri / Kurssityypin mukaan -asetuksen, jolloin kurssit ja moduulit erottaa helpommin toisistaan, jos niiden lyhenteet ovat samoja.
Huom. Jos tarjoatte uuden opsin mukaiset moduulit opintojaksoina, rasti tarjottimen ominaisuuksista Opintojaksotarjotin (lähinnä lukiot) -asetus, jolloin tarjottimesta tulee opintojaksotarjotin. Tällöin siitä ei voi valita yksittäisiä moduuleja, vaan palkkiin tehty valinta valitsee kerralla kaikki siinä olevat moduulit. Vanhan opsin kurssit tarjotaan tässäkin tapauksessa tavallisen kurssitarjottimen kautta.
Kun tarjottimet on tehty, voit julkaista ne Wilmaan, ks. ohje.
Huomioitavaa opsikohtaisissa tarjottimissa
- Opiskelijan kannalta tämä on hyvä ratkaisu. Uuden opsin opiskelijoille tarjotaan vain uuden opsin moduuleja, vanhan opsin opiskelijoille vanhoja kursseja.
- Päällekkäisyyksiä on hieman hankala seurata. Uuden ja vanhan opsin palkit voi sijoittaa työjärjestyksessä samaan kohtaan, mutta Wilma ei varoita päällekkäisestä valinnasta, jos opiskelija valitsee moduulin/kurssin molemmista palkeista. Kannattaa käyttää samanlaista kiertotuntikaaviota ja palkitusta ja varmistaa, että opiskelijat valitsevat oikean tarjottimen kautta opintojaan. Tarjottimen Ominaisuudet-ikkunasta löytyvien Valintojen teko (luokkahaku)- ja Vain lukuoikeus (luokkahaku) -kenttien avulla voi rajata tarjotinkohtaisesti, minkä luokkien oppilaat saavat tehdä valintoja tarjottimeen ja minkä luokkien oppilaat saavat nähdä tarjottimen.
- Opettajien työmäärä laskettuu tuplana, jos yhtä aikaa opetettavat 2 ryhmää eivät ole samassa palkissa vaan ainoastaan sijoitettu samaan ajankohtaan. Eli jos opettajan työjärjestykseen on sijoitettu samaan kohtaan eri tarjottimista samansisältöinen vanhan opsin kurssi ja uuden opsin moduuli, laskee Kurre työmäärän tuplana.
- Mahdollisista yhteisistä opinnoista tarvitaan vähintään 2 ryhmää, yksi kumpaankin tarjottimeen. Huomaa kuitenkin, että jos ryhmät opetetaan yhdessä ja opetusryhmässä voi olla esim. max. 36 opiskelijaa, merkitään ryhmien maksimikooksi esim. 16 ja 20. Toinen vaihtoehto on tehdä kurssista/moduulista vain yksi ryhmä, jolle annetaan tuplakesto ja maksimikoko 36. Irrota tunteja -toiminnolla jaetaan ryhmä kahteen osaan, ja osat viedään eri tarjottimiin. Tällöin ilmoittautuminen kumman vain tarjottimen kautta kasvattaa myös toisessa tarjottimessa olevan ryhmän osallistujamäärää.
- Opiskelija voi valita moduuleja/kursseja vain oman opetussuunnitelmansa mukaisesta tarjottimesta, jos valintojen teko tai tarjottimien näkyminen on rajattu esim. ohjausryhmän tunnuksen mukaan. Toinen vaihtoehto on sallia opiskelijoiden nähdä molempien opsien tarjottimet mutta rajoittaa valintojen teko oman opsin tarjottimiin.
Wilman kussitarjottimen ponnahdusikkunaan saa tarvittaessa esiin tiedon, mitä vanhan opsin kurssia uuden opsin moduuli vastaa. Tämä tehdään kirjaamalla vastaavuustieto Primuksen Kurssit-rekisterissä moduulikortille johonkin ponnahdusikkunassa näkyvään kenttään (ks. lista kentistä ohjeesta Kurssitarjottimen julkaisu Wilmassa, kappale "Wilman kurssitarjottimessa näkyvät tiedot").