Koski - lukio
Päivitetty viimeksi: 17.9.2024
Opetushallituksen ohjeistus siitä, mitä tietoja lukio-opetuksen opiskeluoikeuksien osalta on siirrettävä KOSKI-palveluun, löytyy täältä: Opetushallituksen palvelukokonaisuus - Koski - Lukion opiskeluoikeuksien tiedot
Ohjeessa on kuvat Kosken näkymästä ja tekstissä on kerrottu, mihin tieto täytetään Primuksessa, jotta se siirtyy Koskeen. Esimerkit ovat keksittyjä ja samalle opiskelijalle on kirjattu normaalitilanteesta poiketen mahdollisimman paljon tietoja, jotta on saatu esimerkit Kosken näkymään. Ohje koskee lukion Koski-siirtoa.
Tämä ohje soveltuu sekä LOPS2021:n että LOPS2016:n mukaan opiskelevien opiskelijoiden Koski-siirron asetusten määrittämiseen.
LOPS 2021:n osalta Koski-siirto toimii pääosin samoilla asetuksilla kuin vanhankin LOPSin osalta. Oleellista on käyttää erillisiä diaarinumeroja (ohjeistus diaarinumeron täyttöön alempana tässä ohjeessa).
Lisäksi LOPS 2021-kurssityypeillä pitää olla oikeat asetukset (ks. ohje)
Muutoin siirto toimii uuden lopsin osalta vastaavilla asetuksilla kuin vanhankin lopsin kanssa. Primuksessa tulee olla tehtynä tässä ohjeessa ohjeistetut lukiota koskevat asetukset sekä kaikkia kouluasteita koskevat asetukset (ks. Koski - kaikille yhteiset kentät).
Täydennämme Koski-siirtoihin liittyviä huomioita ohjeistuksiimme sitä mukaa, kun Koski-siirtoon tulee muutoksia.
Eroavaisuudet uuden lopsin ja vanhan lopsin suoritusten siirrossa Koskeen:
- Suorituksen laajuutena siirretään uudessa lopsissa opintopisteet, kun vanhassa siirretään opintoviikot. Opintopisteet katsotaan Kurssit-rekisterin ECTS-opintopisteet-kentästä.
- Suoritukseen ei siirry uudessa lopsissa diaarinumeroa, vanhassa se siirtyy.
- Vieraan kielen aineen koulutusmoduulissa A-kielet siirretään uudessa lopsissa tunnisteella "A", kun vanhassa siirtyy edelleen "A1" ja "A2". Lisäksi uudessa lopsissa on tunnisteessa uusi vaihtoehto "AOM" (äidinkielenomainen kieli), jota vanhasta lopsista ei löydy. Äidinkielenomaisten kielten oppimäärille tulee valita Kurssit-rekisterin Oppimäärä-kenttään vaihtoehto "Äidinkielenomainen kieli".
- Aineen suorituskieltä ei siirretä, jos se on sama kuin opiskelijan kieli.
- Kurssin suorituskieltä ei siirretä, jos se on sama kuin aineen kieli.
- Uuden lopsin mukaan voi opiskella erityisenä tutkintona joko koko lukion oppimäärän tai jonkin oppiaineen oppimäärän. Tätä varten rastitaan kenttä Erityisenä tutkintona joko Opiskelijat-rekisterissä (koko oppimäärä) tai opiskelijakohtaisella kurssimuutoksella Kurssit-rekisterissä sille aineelle, jonka opiskelija suorittaa erityisenä tutkintona.
Opiskelijat-rekisterissä täytetään opiskelijalle seuraavat perustiedot:
- Sukunimi
- Etunimet
- Kutsumanimi (Jos kutsumanimi ei ole kumpikaan virallisista etunimistä, siirtyy Koskeen etunimistä ensimmäinen)
- Henkilötunnus Huom. Jos oppilaalla ei ole suomalaista henkilötunnusta, voi Koski-pääkäyttäjä luoda oppilaalle oppijanumeron Opintopolussa. Oppijanumero syötetään Primuksessa Oppijanumero-kenttään. Jos henkilö myöhemmin saa suomalaisen henkilötunnuksen, se tulee lisätä Primukseen Henkilötunnus-kenttään ja Kurreen Opiskelijat-välilehdelle sekä henkilöön Opintopolun oppijanumerorekisterissä (kts. tarkempi ohje).
- Opiskelijalaji Opiskelijalajilla määritellään, siirretäänkö opiskelija ylipäätään Koski-palveluun. Opiskelijalajit-rekisterissä rastitaan Huomioi Koski-siirrossa -kenttä niille lajeille, jotka halutaan siirtää Koskeen.( Opiskelijalajit-rekisterissä rastitaan kenttä Testiopiskelijalaji niille opiskelijalajeille, joita ei saa siirtää Kosken tuotantoympäristöön.)
Kun opiskelija siirretään ensimmäisen kerran onnistuneesti Koskeen, palautuu opiskelijan yksilöivä tunniste Primuksen Oppijanumero-kenttään. Jatkossa tätä tunnistetta käytetään Koski-siirrossa oppilaan ensisijaisena yksilöivänä tunnisteena henkilötunnuksen sijaan.
Oppilaitos
Jokaisella oppilaitoksella on oma yksilöivä tunniste, joka täytetään Koulun tiedot-rekisterissä Oppilaitoksen tunniste Opintopolkuun -kenttään. Opiskelija siirtyy sen oppilaitoksen tunnisteella, joka on oppilaalla Opiskelijat-rekisterin Koulu-kentän 1.rivillä.
Opiskeluoikeuden tyyppi
Opiskeluoikeus tunnistetaan Opiskeluoikeuden tyyppi (Koski)-kentän perusteella. Kenttä täytetään joko Opiskelijat-rekisterissä, Luokat-rekisterissä tai Koulun tiedot -rekisterissä. Koski-siirto etsii kyseistä tietoa edellä mainitussa järjestyksessä.
Diaarinumero
Opetussuunnitelman perusteiden määräyksen diaarinumero syötetään Diaarinumero-kenttään joko Opiskelijat-rekisterissä, Luokat-rekisterissä tai Koulun tiedot-rekisterissä.
Huom. Jos opiskelijarekisterissä on täytetty Tutkinto-kenttä, joka viittaa Tutkinnot-rekisteriin, tulee sinne täyttää ajantasainen diaarinumero. Koski-siirto etsii diaarinumerotietoa järjestyksessä Tutkinnot-, Opiskelijat-, Luokat-, Koulun tiedot -rekisteri. Tutkinto-kentän täyttäminen on tarkoitettu lähinnä ammatillisille opiskelijoille.
Opetussuunnitelmien perusteiden diaarinumerot löytyvät ePerusteista.
Diaarinumerot siirtymäaikana (LOPS2021 / LOPS2016)
Uuden LOPS2021:n diaarinumero on nuorten lopsissa OPH-2263-2019 ja aikuisten lopsissa OPH-2267-2019. Jos vanhan lopsin diaarinumero on täytetty Koulun tiedot -rekisteriin, pitää uuden lopsin diaarinumero merkitä Diaarinumero-kenttään joko uuden lopsin mukaan opiskelevien opiskelijoiden rekisterikorteille Opiskelijat-rekisteriin tai heidän luokilleen Luokat-rekisteriin. Vasta siinä vaiheessa kun vanhan lopsin mukaan opiskelevien tietoja ei enää tarvitse siirtää Koskeen, voi uuden lopsin diaarinumeron merkitä Koulun tiedot -rekisteriin vanhan tilalle.
Jos teillä on vanhankin lopsin osalta diaarinumerona täytettynä opiskelijakorteille tai luokille mutta ei Koulun tiedot -rekisteriin, voitte halutessanne laittaa uuden lopsin diaarinumeron Koulun tiedot -rekisteriin jo nyt siirtymäaikana.
Opiskeluoikeuden alkamispäivä
Alkamispäiväksi merkitään se päivä, jolloin opiskeluoikeus on alkanut kyseisessä koulussa. Alkamispäivä siirretään ensisijaisesti Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärätaulukon kentästä Opiskeluoikeusjakso alkaa. Opiskeluoikeuden tilat -kenttään valitaan "Läsnä". Taulukkoa on täytettävä, mikäli opintojen rahoitusmuoto muuttuu opiskeluoikeuden aikana.
Huom. Riippumatta siitä, täytetäänkö opiskeluoikeusjaksotaulukkoa vai ei, täytyy opiskeluoikeuden alkamispäivä täyttää Kouluuntulopäivä- tai Aloituspäivä-kenttään, jotta Koski-siirto onnistuu. Jos opiskeluoikeustaulukko on tyhjä, aloituspäivä siirtyy ensisijaisesti Kouluuntulopäivä-kentästä ja toissijaisesti Aloituspäivä-kentästä.
Näitä kahta kenttää ei huomioida tiedonsiirrossa, mikäli Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärätaulukkoon on täytetty Opiskeluoikeuden tilat -kenttä yhdellekin riville. Yli kolmen kuukauden päähän alkavaksi merkittyjä opiskeluoikeusjaksoja ei huomioida Koski-siirrossa, katso alempaa kohtaa Opiskeluoikeuden tilat.
Primuksen versioon 4.64.48.1 on lisätty uudet funktiot, joiden avulla voi helpommin hakea opiskelijoita opiskeluoikeuden alkamis- tai päättymispäivien perusteella. Funktiot löytyvät opiskelijarekisterin Haku-toiminnosta kohdasta Muut fuktiot: Opiskeluoikeuden alkamispäivä ja Opiskeluoikeuden päättymispäivä. Funktiot päättelevät päivämäärät samoista kentistä kuin mitä Koski-siirto huomioi, mutta hakuun ei tarvitse siis eritellä kaikkia eri kenttiä vaan riittää, että hakee funktioiden avulla. Esimerkiksi halutaan hakea kaikki 1.8.2024 jälkeen aloittaneet opiskelijat, niin haku Opiskeluoikeuden alkamispäivä>1.8.2024 tuo esille ne opiskelijat, joiden alkamispäivä on 1.8.2024 jälkeen riippumatta siitä, kumpaan ylläolevista kahdesta aloituspäiväkentästä se on kirjattu.
Huom. haku ei huomioi vielä tällä hetkellä Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärätaulukon kenttiä.
Arvioitu päättymispäivä
Opintojen arvioitu päättymispäivä siirtyy KOSKI-palveluun Arv. valmistumispäivä -kentästä.
Rahoitusmuoto
Rahoitusmuoto siirretään ensisijaisesti Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärätaulukosta kentästä Rahoitusmuoto.
Jotta rahoitusmuodot voidaan täyttää edellä mainittuun kenttään, tulee ne ensin löytyä Primuksen Rahoitus-rekisteristä. Hyväksytyt rahoitusmuodot lukiossa ovat:
Rahoittajan koodi | Rahoittaja |
---|---|
1 | Valtionosuusrahoitteinen koulutus |
6 | Muuta kautta rahoitettu |
Jos Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärätaulukon kenttiä ei ole täytetty, siirtyy rahoitusmuoto yksirivisestä Opintojen rahoitus -kentästä.
Läsnäolotaulukon kenttiä Syksyn rahoitusmuoto ja Kevään rahoitusmuoto ei suositella enää käytettävän läsnäolotaulukosta siirtyvien virheellisten päivämäärätietojen takia.
Ulkomainen vaihto-opiskelija: Jos hän opiskelee Suomessa vähintäin lukukauden, rahoitusmuoto on "valtionosuusrahoitteinen", muuten "muuta kautta rahoitettu".
Koulutustyyppi
Koulutustyyppi -kentästä löytyy vaihtoehdot "Nuorten koulutus" ja "Aikuisten koulutus", ja kenttään valitaan, kumpi koulutus on kyseessä. Jos kenttä on tyhjä, oletetaan kyseessä olevan nuorten koulutus.
Ryhmä/Luokka
Lukio-opiskelijoiden luokkatieto siirtyy Primuksesta Opiskelijat-rekisterin Ryhmä/Luokka-kentästä. Koskeen siirtyy ryhmästä Luokat-rekisteriin kirjattu Nimi-kentän tieto.
Oppimäärä suoritettu
- Opiskelijarekisterissä rastitaan Lukion oppimäärä suoritettu -kenttä, jos opiskelija on suorittanut oppimäärän suorittamiseen vaadittavat opinnot.
Pidennetty päättymispäivä
- Jos opiskelijalle on myönnetty erityisen syyn vuoksi suoritusaikaan pidennystä (yli 4 vuotta), rastitaan Primuksesta Pidennetty päättymispäivä -kenttä. Kentän nimi aiemmin Pidennetty päättymispäivä (lukio).
- Rahoitusmuotona säilyy silloin "1 Valtionosuusrahoitteinen". (Tämä muutos on tullut Kosken ohjeisiin 6/2021.)
Ulkomainen vaihto-opiskelija
- Ulkomailta tulleelle vaihto-opiskelijalle rastitaan Vaihto-opiskelija-kenttä.
- Koski-pääkäyttäjän tulee luoda vaihto-opiskelijalle oppijanumero Opintopolussa. Ohje oppijanumeron luomiseen.
- Tällaiset opiskelijat eivät yleensä tavoittele lukion päättötodistusta, joten heidät siirretään Koskeen aineopiskelijoina, katso ohjeesta alempaa aineopiskelijan Koski-asetukset.
- Vaihto-opiskelijan opiskeluoikeuden rahoitusmuoto riippuu siitä, kuinka pitkään hänen on tarkoitus opiskella Suomessa. Jos hän opiskelee vähintäin yhden lukukauden, rahoitusmuoto on "valtionosuusrahoitteinen". Jos opiskeluaika on vähemmän kuin lukukausi, rahoitusmuoto on "muuta kautta rahoitettu".
Erityisen koulutustehtävän jaksot
Erityisen koulutustehtävän jaksot täytetään Opiskelijat-rekisterissä seuraaviin kenttiin (lukiot ja IB-lukiot):
- Erityisen koulutustehtävän jakso alkaa
- Erityisen koulutustehtävän jakso päättyy
- Erityisen koulutustehtävän tyyppi
Erityisen koulutustehtävän tyyppi -kenttään on lisätty uudet vaihtoehdot ja niiden koodit Primuksen versiossa 4.60.18. Vanhat vaihtoehdot on piilotettu kentän valintalistalta. Jos opiskelijoille on valittu jokin piilotetuista vaihtoehdoista, ne näkyvät opiskelijoilla ja ne siirretään vielä Koskeen. Jatkossa Koski palauttaa kuitenkin virheen näistä poistuvista vaihtoehdoista ja silloin on vaihdettava käsin vanhan vaihtoehdon tilalle joku uusista vaihtoehdoista.
Kentän uudet vaihtoehdot:
- 101 IB-opetus
- 102 Ilmaisutaitoon painottuva opetus
- 103 Kieliin painottuva koulutus
- 104 Kuvataiteeseen painottuva opetus
- 105 Musiikkiin ja tanssiin painottuva opetus
- 106 Liikuntaan tai urheiluun painottuva opetus
- 107 Matematiikkaan ja luonnontieteisiin painottuva opetus
- 108 Yrittäjyyteen painottuva koulutus
- 109 Steiner-pedagogiikkaan painottuva koulutus
- 208 Luonnontieteisiin, yrittäjyyteen ja kansainvälisyyskasvatukseen painottuva opetus
- 211 Ympäristöpainoitteinen opetus
Ulkomaanjaksot
Ulkomaanjaksot täytetään Primuksessa Opiskelija/harjoittelijavaihtotaulukkoon, eli täytetään seuraavat kentät (tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia):
- Liikkuvuuden tyyppi
- Vaihto alkaa*
- Vaihto päättyy (jos tiedossa)
- Kohdemaa*
- Vaihdon lisätietoja* (Kuvaus ulkomaanjakson sisällöstä. Esimerkiksi tieto siitä, opiskeleeko oppija ulkomaisessa oppilaitoksessa vai onko työharjoittelussa tai työssäoppimisessa.)
- Vaihdon tila Jos kenttään on valittu vaihtoehto "Peruuntunut", ei ulkomaanjaksoa siirretä Koskeen. Muussa tapauksessa ulkomaanjakso siirtyy eli jos kenttä on tyhjä tai siihen on valittu "Suunnitteilla" tai "Toteutunut".
Toissijaisesti ulkomaanjaksot siirretään Työpaikalla järjestettävä koulutus -rekisteristä, samannimisistä kentistä (tämä vaihtoehto lähinna ammatillisessa koulutuksessa).
Ulkomaanjakson lisäksi vaihtoon lähtevän opiskelijan opiskeluoikeuden tila siirretään väliaikaisesti keskeytyneeksi. Väliaikainen keskeytyminen siirretään ensisijaisesti Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärätaulukon kentistä Opiskeluoikeusjakso alkaa ja Opiskeluoikeuden tilat, johon valitaan vaihtoehto "Väliaikaisesti keskeytynyt". Mikäli taulukkoa ei ole täytetty, keskeytyminen täytetään Tilapäisen kesk. alkupäivä - ja Tilapäisen kesk. päättymispäivä -kenttiin.
Sisäoppilaitosmuotoinen majoitus
Sisäoppilaitosmuotoisen majoituksen jakso siirretään Opiskelijat-rekisterin Asumishistoriataulukosta, jossa Asumisen tyyppi -kentässä on "Sisäoppilasmajoitus". Jakson alkamis- ja päättymispäivät katsotaan taulukon kentistä: Asuminen, aloituspäivät ja Asuminen, lähtöpäivät.
Vaihtoehtoisesti tiedot siirretään oppilaan koulun päätöksiltä, joilla on Majoituksen tyyppi -kentässä "Sisäoppilaitosmajoitus". Jakson alkamis- ja päättymispäivät siirretään päätöksen kentistä Majoituksen alkamispäivä ja Majoituksen päättymispäivä. Myös arkistoidut majoitusjaksot siirtyvät Koskeen.
Maksuttomuus
1.8.2021 alkaen Koskeen siirretään tieto opintojen maksuttomuudesta, jos opiskeluoikeus alkaa 1.8.2021 tai sen jälkeen. Tietoja ei täytetä aiemmin aloittaneille opiskelijoille. Tieto maksuttomuudesta täytetään opiskelijarekisterissä Maksuttomuus-taulukkoon Maksuttomuusjakso alkaa -kenttään. Maksuttomuusjakso päättyy -kenttää ei lähtökohtaisesti täytetä. Ainoastaan, jos opiskelu on välillä maksullista, niin vain silloin täytetään Maksuttomuusjakso päättyy -kenttä.
Huom. Jos opiskelu on välillä maksullista, niin tieto maksullisesta jaksosta siirtyy sen perusteella, että Maksuttomuusjakso päättyy -kenttä on täytetty. Maksullisen jakson alkamispäivä on edellä mainittua päivämäärää seuraava päivä.
Kaksoistutkintoa suorittavien osalta pitää huomioida, että koulutuksen maksuttomuustiedot merkitään vain ammatillisen koulutuksen opiskeluoikeudelle. Lukion aineopiskelu ei kelpaa oppivelvollisuuskoulutukseksi.
Oikeutta maksuttomuuteen on pidennetty
Jos oikeutta maksuttomaan opiskeluun on pidennetty, täytetään tiedot opiskelijarekisterin kenttiin Oikeutta maksuttomuuteen pidennetty alkaa ja Oikeutta maksuttomuuteen pidennetty päättyy. Tieto siirtyy, jos sekä alkaa että päättyy -kentät on täytetty samalle riville.
Suosittelemme kirjaamaan opiskeluoikeuden tilat ja ajanjaksot Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärätaulukkoon. Taulukkoon lisätään aina uusi rivi uutta aikaväliä varten ja samalle riville Opiskeluoikeuden tilat -kenttään vastaava tila sekä rahoitusmuoto, varsinkin, jos opiskelijan rahoitusmuoto vaihtuu välillä (esim. valtionosuusrahoitteinen->muuta kautta rahoitettu). Taulukkoon kirjataan omille riveilleen opiskeluoikeuden ensimmäinen läsnä-jakso, opiskeluoikeuden päättävä tila (valmistunut tai eronnut) sekä niiden välistä mahdolliset muut poikkeavuudet opiskeluoikeuden tilassa tai rahoitusmuodossa omille riveilleen.
Huom. Koski-näkymä ei näytä kahta identtistä riviä erikseen eli jos opiskeluoikeuden tila ja rahoitusmuoto pysyy samana peräkkäisillä riveillä, näkyy ne Kosken näkymässä vain yhtenä tietona. Esimerkkikuvassa ylempänä Primukseen on kirjattu 1. riville opiskelun aloitus Läsnä-tilalla, 2. rivin ajanjaksolla opiskelija on ollut keskeytyksellä, 3. ja 4. rivillä on sama opiskeluoikeuden tila ja rahoitusmuoto, joten niistä näkyy alemmassa Koski-näkymän kuvassa vain 12.8.2020 Läsnä-jakso, joka päättyy opiskelijan valmistumiseen, joka on kirjattu viidennelle riville. Kosken näkymässä näkyy aina ylimpänä uusin tila eli päinvastaisessa järjestyksessä kuin Primuksen taulukossa.
Läsnä
Opiskeluoikeuden ensimmäiseksi tilaksi siirretään "Läsnä" alkaen siitä päivämäärästä, joka on täytetty opiskeluoikeuden alkamispäiväksi Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärätaulukkoon kenttään Opiskeluoikeusjakso alkaa. Opiskeluoikeuden tilat -kenttään valitaan vaihtoehto "Läsnä". Jos taulukkoa ei ole täytetty, siirretään päivämäärä Kouluuntulopäivä- tai Aloituspäivä -kentästä.
Primuksen versiosta 4.62.10 lähtien Koskeen ei siirretä sellaisia opiskeluoikeusjaksoja, joiden aloituspäivä on yli kolme kuukautta tulevaisuudessa. Tulevaisuuden jaksoja, esim. lomia, voi kirjata Primukseen, mutta niitä ei huomioida Koski-siirrossa, jos niiden aloituspäivä > nykyinen päivä + 90.
Lukukausikohtaista läsnäolotaulukkoa (kentät Lukuvuosi, Kevät 20.1., Syksy 20.9. ja Selite) ei saa täyttää, koska siitä siirtyy Koskeen virheellisiä päivämäärätietoja.
Valmistunut
Kun opiskelija on suorittanut koko lukion oppimäärän, siirretään opiskeluoikeuden tila valmistuneena Koskeen täyttämällä valmistumispäivä Primuksessa Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärätaulukkoon kenttään Opiskeluoikeusjakso alkaa. Opiskeluoikeuden tilat -kenttään valitaan vaihtoehto "Valmistunut". Opiskeluoikeusjakso päättyy -kenttää ei täytetä tälle riville ollenkaan.
Jos taulukkoa ei ole täytetty, siirretään Valmistumispäivä-kentässä oleva tieto.
Lukion aineopiskelija siirretään valmistuneena vain, jos opiskelija on suorittanut vähintään yhden kokonaisen oppiaineen oppimäärän.
Jotta opiskelija voidaan merkitä valmistuneeksi, tulee kaikki oppiaineet olla myös valmiina, eli Primuksessa kaikilla oppiainetasoilla tulee olla arvosana.
Katsotaan eronneeksi
Jos opiskelija eroaa eikä suorita lukion oppimäärää valmiiksi, siirretään Koskeen opiskeluoikeuden tilaksi "katsotaan eronneeksi" täyttämällä Primuksessa eropäivä Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärätaulukkoon kenttään Opiskeluoikeusjakso alkaa ja valitsemalla Opiskeluoikeuden tilat -kenttään vaihtoehto "Katsotaan eronneeksi". Jos taulukkoa ei ole täytetty, täytetään eropäivä kenttään Eropäivä ja valitaan Eron syy (rekisteristä) -kenttään vaihtoehto "Katsotaan eronneeksi" (tällä vaihtoehdolla tulee olla täytettynä Eron syyt -rekisterin Opiskeluoikeuden tila (KOSKI) -kenttään vaihtoehto "Katsotaan eronneeksi").
Huom. Varmista, että eronnut opiskelija siirretään Koskeen (manuaalisesti) vielä ennen arkistointia ja opiskelijalajin vaihtamista!
Aineopiskelijan opiskeluoikeuden tilaksi siirretään "katsotaan eronneeksi", jos opiskelija ei ole suorittanut yhtään kokonaista oppiaineen oppimäärää.
Eropäivä täytetään tietoihin myös silloin, jos opiskelija on menehtynyt.
Väliaikaisesti keskeytynyt
Jos opiskelija keskeyttää opintonsa väliaikaisesti, siirretään opiskeluoikeuden tila Koskeen väliaikaisesti keskeytyneenä täyttämällä keskeytyksen alkupäivä Primuksessa Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärätaulukkoon kenttään Opiskeluoikeusjakso alkaa. Opiskeluoikeuden tilat -kenttään valitaan vaihtoehto "Väliaikaisesti keskeytynyt". Seuraavalle riville täytetään keskeytyksen päättymistä seuraava päivä ja opiskeluoikeuden tilaksi valitaan "Läsnä". Jos taulukkoa ei ole täytetty, siirretään Tilapäisen kesk. alkupäivä - ja Tilapäisen kesk. päättymispäivä -kentissä oleva tieto. Kyseessä on taulukko, joten keskeytymisjaksoja voidaan kirjata tarvittaessa useampi.
Koskeen ei siirretä useampaa identtistä riviä Opiskelijatyöpäivien laskenta/tuntimäärätaulukosta. Eli jos opiskeluoikeuden tila ja rahoitus säilyy samana, mutta opiskelujaksot on kirjattu taulukon useammalle riville, niin siirretään vain näistä ensimmäinen rivi.
Suoritusten siirtyminen KOSKI-palveluun
Primuksen automaattinen tiedonsiirto päivittää opiskelijoiden kurssisuorituksia KOSKI-palveluun joka yö, jos opiskelijan suorituksiin on tullut muutoksia. Jos opiskelijalle lisätään kurssisuoritus Primuksessa, näkyy se seuraava päivänä myös KOSKI-palvelussa ja jos vastaavasti opiskelijalta poistetaan kurssisuoritus Primuksessa, poistuu se myös KOSKI-palvelusta.
Oppiaineen suoritus siirtyy KOSKI-palveluun valmiina, kun Primuksessa on ainetasolle noussut arvosana. Jotta oppiaine ei näy KOSKI-palvelussa valmiina ennen kuin opiskelija on suorittanut kaikki oppiaineen pakolliset kurssit, tulee oppiaineille luoda arvosanan laskentasäännöt, jolloin oppiainetasolle lasketaan arvosana vasta, kun kaikki pakolliset kurssit on suoritettu. Ohje: Oppiaineen arvosanan muodostuminen
Esimerkki laskentasäännöstä, jolloin arvosana lasketaan oppiainetasolle, kun kaikki pakolliset kurssit on suoritettu.
Näkymä KOSKI-palvelussa, kun oppiaineen suoritus on keskeneräinen ja kun oppiaineen suoritus on valmis.
Suorituskieli
Koko tutkinnon suorituskieli siirretään Primuksen Opetuskieli-kentästä. Tietoa haetaan ensisijaisesti Opiskelijat-rekisteristä ja toissijaisesti Koulun tiedot -rekisteristä.
Suorituskielen kurssikohtaiset poikkeukset voidaan täyttää Kurssit-rekisterin Opetuskieli-kenttään. Kurssikohtainen poikkeus voidaan tarvittaessa vaihtaa opiskelijakohtaisesti klikkaamalla opiskelijan ops-näkymässä suoritettua kurssia hiiren 2.painikkeella ja valitsemalla:
- Muuta opiskelijan…kurssitietoja ja vaihtamalla Opetuskieli-kenttään se kieli millä kurssi on suoritettu.
Todistuksella näkyvät lisätiedot
Todistuksella näkyvät lisätiedot siirretään Opiskelijat-rekisterin Lisätietoja todistukseen -kentästä.
Suorituksen vahvistaja/todistuksen allekirjoittaja
Koko lukion oppimäärän suoritus merkitään valmiiksi täyttämällä Valmistumispäivä-kenttä. Suorituksen vahvistajaksi siirretään ensisijaisesti tiedot Luokat-rekisterin kentistä: Todistuksen allekirjoittaja ja Todistuksen allekirjoittajan titteli. Toissijaisesti siirretään Koulun tiedot-rekisterin kentistä: Rehtori/koulun johtaja ja Rehtorin titteli.
Jotta koko oppimäärän suoritus voidaan merkitä valmiiksi, tulee kaikki oppiaineet olla myös valmiina, eli Primuksessa kaikilla oppiainetasoilla tulee olla arvosana.
Osaamisen tunnustaminen
Osaamisen tunnustamisista on oma ohjeensa.
Aineopiskelija
Opiskelija tulkitaan KOSKI-siirrossa aineopiskelijaksi, kun Opiskelijan tavoite koulutuksessa -kenttään on valittu vaihtoehto "2 tutkinnon osan tai osien suorittaminen".
Aineopiskelijan suorituksista avautuu KOSKI-palveluun oma välilehtensä jokaisesta opiskellusta oppiaineesta. Oppiaine tulkitaan valmiiksi ja vahvistetaan silloin, kun Primuksessa on noussut ainetasolle arvosana (katso ylempää otsikko "Suoritusten siirtyminen KOSKI-palveluun"). Vahvistuspäivämääräksi tulee viimeisimmän suoritetun kurssin suorituspäivämäärä.
Huom. Jos lukion aineopiskelija on aluksi siirretty Koskeen lukion oppimäärän suorittajana, niin ei riitä, että hänet siirretään uudestaan Opiskelijan tavoite koulutuksessa -kentässä olevalla "2 tutkinnon osan tai osien suorittaminen" -vaihtoehdolla, koska lukion oppimäärä jää silloin samalle opiskeluoikeudelle. Aiempi lukion oppimäärän opiskeluoikeus päätetään tilaan "Katsotaan eronneeksi" ja luodaan uusi opiskeluoikeus aineopiskelijaa varten. Jos opiskelija on suorittanut jo jotain opintoja oppimäärän suorittajana, tunnustetaan nämä opinnot aineopiskelijan opiskeluoikeudelle. Lisäksi lukiossa tulee laskea opiskelijan jäljellä oleva opiskeluaika Oph:n ohjeiden mukaisesti.
Ns. jaksonvaihtajat
Jos opiskelija vaihtaa kesken opintojen väliaikaisesti toiseen lukioon, molempien lukioiden on siirrettävä opiskeluoikeus Koski-palveluun. Tietojen kirjaamisen on kaksi vaihtoehtoa:
- Kotilukio siirtää opiskelijan edelleen Läsnä-tilaisena Koskeen ja vaihtolukio siirtää opiskelijan aineopiskelijana rahoitustiedolla "6 muuta kautta rahoitettu". Mikäli opiskelija palaa vaihtojakson jälkeen takaisin kotilukioon, kotilukio kirjaa toisessa lukiossa suoritetut kurssit tunnustettuina alkuperäiselle opiskeluoikeudelle. TAI
- Kotilukio siirtää opiskeluoikeuden Väliaikaisesti keskeytynyt -tilaisena Koskeen. Vaihtolukio siirtää opiskelijan lukion oppimäärän opiskelijana rahoitustiedolla "1 valtionosuusrahoitteinen". Kun opiskelija palaa kotilukioon, vaihtolukio kirjaa opiskelijan eronneeksi tai väliaikaisesti keskeyttäneeksi, jos hänen on tarkoitus palata vaihtolukioon vielä uudestaan. Lukion oppimäärän päättötodistuksen antava lukio kirjaa toisessa lukiossa suoritetut kurssit tunnustettuina.
Kaksois- ja kolmoistutkinnot
Kaksois- tai kolmoistutkintoa suorittavalle opiskelijalle luodaan useampi opiskeluoikeus. Katso tarkemmat ohjeet täältä.
Ylioppilastutkinto
Ylioppilastutkinnon suorittamisesta ei siirretä erikseen tietoja Koskeen vaan Koski-palvelu saa tiedot Ylioppilastutkintorekisteristä. Jos opiskelija on jo saanut lukion päättötodistuksen ja valmistunut lukiosta, mutta hän tulee korottamaan pelkkiä ylioppilastutkinnon kokeita, hänen rekisterikorttiaan ei oteta uudestaan aktiiviseksi eikä hänelle luoda uutta opiskeluoikeutta. Ainoastaan silloin, jos opiskelija suorittaa ylimääräisiä lisäkursseja ja sen jälkeen suorittaa ylioppilastutkinnon kokeita, luodaan hänelle uusi aineopiskelijan opiskeluoikeus. Siihen merkitään suoritetut lisäkurssit. Rahoitusmuotona on "muuta kautta rahoitettu", jos opiskelija on jo käyttänyt 4 vuoden opiskeluajan aiemmin.
Kurssityypit-rekisteri
- Kurssityypin taso: Valitaan vaihtoehto "Aine" tai "Kurssi". Muita tasoja ei huomioida KOSKI-siirrossa.
- Lukion kurssitaso: Valitaan kursseja edustaville tyypeille: "Pakollinen", "Syventävä" tai "Soveltava". Huom. LOPS21:n osalta vaihtoehdot valitaan seuraavasti:
- "Pakollinen" valtakunnallisen pakollisen moduulin kurssityypille
- "Syventävä" valtakunnallisen valinnaisen moduulin kurssityypille
- "Soveltava" paikallisten opintojaksojen kurssityypille
- Pakollinen -rastikenttä: Rastitetaan pakollisten aineiden ja kurssien/moduulien tyypeille.
LOPS21:ta koskevat kurssityyppimääritykset on esitelty tarkemmin tässä ohjeessa.
Kurssit-rekisteri
Kurssit-rekisterissä täytetään oppiaineiden korteille seuraavat määritykset. Uskonnon aineelle täytetään Kurssit-rekisterissä kenttä Uskonnon oppimäärä. Kentässä on Koski-koodiston mukaiset vaihtoehdot, valitse niistä yksi. Kenttää ei täytetä elämänkatsomustiedon aineelle. Uskonnon oppimäärää ei kuitenkaan siirretä enää Koskeen versiosta P4.63.58.1 lähtien.
Pakolliset oppiaineet
Äidinkielen aineet | Vieraat kielet * | Matematiikka | Muut pakolliset oppiaineet | Uskonnon oppimäärä |
---|---|---|---|---|
Yhteishaun aine | Yhteishaun kieli | Yhteishaun aine | Yhteishaun aine | Yhteishaun aine |
Yhteishaun äidinkieli | Oppimäärä | Oppimäärä | Uskonnon oppimäärä |
* Täytä kentät Yhteishaun kieli ja Oppimäärä myös valinnaisten kielten ja äidinkieltenomaisten kielten ainetason korteille. LOPS21-kielikorttien asetukset on selitetty tarkemmin omassa ohjeessaan.
Muut opinnot
Nimi | Koski-tunniste |
---|---|
Temaattiset opinnot / Teemaopinnot | TO |
Lukiodiplomit | LD |
Muut suoritukset | MS |
Taiteiden väliset opinnot | TVO |
Oman äidinkielen opinnot | OA * |
* Oman äidinkielen opinnot tulee nykyään siirtää "Lukion oppimäärää täydentävät oman äidinkielen opinnot" -otsikon alle Koskessa, ks. ohjeistus alempana tällä sivulla. Jos oman äidinkielen opinnot siirretään OA-tunnisteella, ne siirtyvät Koskeen paikallisena oppiaineena.
Lukion kurssit/moduulit:
Kaikille lukion kursseille/moduuleille täytetään:
- Koski-tunniste tai Lyhenne
- Lukion kurssitaso
Valtakunnallisilla kursseilla/moduuleilla on oltava KOSKI-koodiston mukaiset tunnisteet (ne tulevat valmiiksi oikein LOPS21-siirtotiedoston mukana). Paikallisille kursseille/opintojaksoille tulee täyttää oppilaitoksen oma tunniste ja Kuvaus-kenttä. Tiedonsiirrossa tarkastellaan tunnistetta ensisijaisesti Koski-tunniste-kentästä. Jos se on tyhjä, siirretään tieto Lyhenne-kentästä.
Lukion kurssitaso -kenttään valitaan onko kyseessä valtakunnallinen vai paikallinen kurssi/moduuli. Jos kenttä on tyhjä, kurssin/moduulin oletetaan olevan valtakunnallinen. LOPS 2016:n osalta paikallisilla muilla suorituksilla tulee olla kentässä vaihtoehto "Paikallinen", jotta ne siirtyvät Koskeen.
Teemaopinnot (LOPS2016)
Teemaopinnot siirtyvät Koskeen, kunhan kurssitason korteilla on täytettynä Kurssit-rekisterissä KOSKI-tunniste-kenttään oikea tunniste (TO1, TO2 tai TO3).
Teemaopintojen korttien luonti, tarvittavat asetukset ja opsin rakentaminen on ohjeistettu tarkemmin tässä ohjeessa. Huom. LOPS2021:n osalta ei siirretä Koskeen teemaopintoja vaan temaattisia opintoja (ks. lisätietoa alla).
Lukiodiplomit, temaattiset opinnot ja muut suoritukset (LOPS 2021)
Lukiodiplomikortit tulevat LOPS21-siirtotiedoston mukana Primukseen ja niissä on Kosken kannalta tarvittavat asetukset valmiiksi täytettynä. Lukiodiplomikortit voi sijoittaa opsissa joko LD Lukiodiplomit -ainetason alle tai diplomia vastaavan aineen alle (ks. ohje). Varmista myös, että lukiodiplomien kurssityyppien ("lu21 lukiodiplomit" ja "lu21 lukiodiplomi") asetukset on tehtynä ohjeistuksemme mukaisesti.
Temaattiset opinnot ovat koulukohtaisia, joten niitä varten on lukioiden luotava itse kortit Kurssit-rekisteriin ja täytettävä tarvittavat asetukset, jotta ne siirtyvät Koskeen (ks. ohje). Varmista myös, että temaattisten opintojen kurssityyppien ("lu21 temaattiset opinnot" ja "lu21 temaattiset opinnot -opintojakso") asetukset on tehtynä ohjeistuksemme mukaisesti.
Muut suoritukset (esim. ajokortin suorittamiseen liittyvä paikallinen opintojakso) siirtyvät Koskeen Muut suoritukset -otsikon alle. Muita suorituksia varten voi kirjata valmiiksi kortit Kurssit-rekisteriin ja lisätä ne opsiin. Vaihtoehtoisesti suoritukset voi kirjata Opiskelijat-rekisterin Lisää muu suoritus -toiminnolla. Nämä tavat on ohjeistettu ohjeessa Muissa oppilaitoksissa suoritetut opinnot. Muiden suoritusten ainetason kortti pitää merkitä Opetussuunnitelmat-rekisterissä Muiden emokurssi -kenttään ja kortilla pitää olla Kurssit-rekisterissä täytettynä Koski-tunniste-kenttään tunnisteeksi "MS", jotta sen alla olevat suoritukset siirtyvät Koskeen. Ainetason kortin Tyyppi-kenttään voi valita kurssityypiksi "lu21 muut suoritukset". Varsinaisten suoritusten korteilla (jos sellaiset luodaan) voi käyttää kurssityyppiä "lu21 muu suoritus". Varmista, että muiden suoritusten kurssityyppien ("lu21 muut suoritukset" ja "lu21 muu suoritus") asetukset on tehtynä ohjeistuksemme mukaisesti.
Puheviestintätaidon päättökoe eli Puhvi-koe (LOPS 2021)
Puheviestintätaidon päättökokeen voi siirtää Koskeen Primuksen versiosta 4.64.17.1 lähtien. Puhvi-koetta varten tulee luoda Kurssit-rekisteriin oma rekisterikortti. Puhvi-koe siirtyy Koskeen Lops21-opiskelijoille, jos se on arvioitu. Arvioinnin voi antaa joko numeerisesti asteikolla 4-10 tai suoritusmerkinnällä S tai H. Jos arviointi on pelkkä suoritusmerkintä (S/H), niin Koskeen siirtyy myös kuvaus kurssisuoritusruudun Sanallinen arviointi -kentästä ja Muiden arvosanojen aiheet -kentässä olevien osioiden arvioinnit. Arviointipäiväksi siirtyy suoritusruudun Päivämäärä-kentän päiväys.
Valitse Kurssit-rekisterissä puhvi-kokeen kortille Suorituksen tyyppi (KOSKI) -kenttään vaihtoehto "Puheviestintätaitojen päättökoe". Tee tarvittavat arvosanat ja niille oma asteikko. Täytä puhvi-kokeen kurssille Muiden arvosanojen aiheet -kenttään 1. riville "Ryhmäviestintätaidot" ja 2. riville "Esiintymistaidot". Valitse Muiden arvosanojen asteikko -kenttään luomasi puheviestinnän asteikko. Valitse Asteikko-kenttään "yleissivistävä yleinen", jotta Puhvi-kokeen voi arvioda numeerisesti tai arvosanoilla S tai H. Puhvikoetta varten voi tehdä oman kurssityypin, jos se halutaan erotella esimerkiksi tulosteissa.
Puhvi-koe näkyy Kosken käyttöliittymässä Suoritukset-kohdassa, samassa kohtaa kuin esim. oman äidinkielen opinnot tai suullisen kielitaidon koe.
Suullisen kielitaidon koe (LOPS 2021)
Suullisen kielitaidon kokeen voi siirtää Koskeen seuraavien moduulien yhteydessä, jos niissä on arviointi tehtynä: ENA8, FIM8, FINA8, FINB16, RUA8, RUB16, RUÄ8, SMA8 ja VKA8.
Myös B2- ja B3-kielissä voi suorittaa suullisen kielitaidon kokeen ja siirtää sen Koskeen. Silloin moduulille rastitaan Kurssit-rekisterissä Sisältää suullisen kielitaidon kokeen -kenttä. Kentän voi rastia opiskelijakohtaisella kurssimuutoksella valitsemalla opiskelijan ops-puussa hiiren kakkospainikkeella Muuta opiskelijan...kurssitietoja.
Suullisen kielitaidon kokeen arviointia varten Primuksen Arvosana-asteikot-rekisterissä tulee olla asteikko (esim. "Suullinen kielitaito") ja Arvosanamääritykset-rekisterissä arvosanat ja kielitaitotasot, jotka on sisällytetty ko. asteikkoon. Tämä asteikko tulee olla valittuna yllä mainituilla korteilla (ENA8 jne) Kurssit-rekisterissä Muiden arvosanojen asteikko -kentässä. Lisäksi Muiden arvosanojen aiheet -kenttään tulee täyttää kaksi riviä, esim. "Suullisen kielikokeen arvosana" ja "Kielitaitotaso". Nämä tiedot siirtyvät Koskeen.
Esim. englannin suullisen kielikokeen arviointi merkitään Opiskelijat-rekisterissä ENA8-moduulin suoritusruutuun laittamalla Muut arvosanat -kentän 1. riville kokeen arvosana (esim. 9) ja 2. riville kielen taitotaso (esim. B2.2). Kokeen arviointipäivä katsotaan ensisijaisesti Muun arvioinnin päivämäärä -kentästä, toissijaisesti Päivämäärä-kentästä.
Lukiokoulutusta täydentävän opiskelijan oman äidinkielen opinnot
Lukiokoulutusta täydentävät opiskelijan oman äidinkielen opinnot siirtyvät Koskeen "Lukion oppimäärää täydentävät oman äidinkielen opinnot" -otsikon alle. Ainetason kortilla tulee olla Kurssit-rekisterissä Suorituksen tyyppi (KOSKI) -kentässä vaihtoehto "Oman äidinkielen oppiaine" ja Yhteishaun kieli -kentässä se kieli, jonka opinnoista on kyse.
Oman äidinkielen opintojen sekä niiden kurssityyppien luominen on ohjeistettu tarkemmin täällä. Sama ohjeistus toimii sekä lukion uudelle (2021) että vanhalle (2016) opetussuunnitelmalle.
Lukion koodistot:
Uusi opetussuunnitelma (2021) (nuorten ja aikuisten koulutus)
Vanha opetussuunnitelma (2016) (nuorten ja aikuisten koulutus)
Koodistoissa ei ole kaikille vieraille kielille omaa tunnistetta. Jos vieraan kielen moduuleille tai kursseille ei löydy omaa tunnistetta, käytetään koodistosta löytyviä vieraiden kielten yleisiä VKA-alkuisia tunnisteita.
Esimerkki: saksan kielen A1-oppimäärän moduulitunnisteet (LOPS2021):
- VKA1 Opiskelutaidot ja kieli-identiteetin rakentaminen
- VKA2 Kieli globaalissa maailmassa ja vuorovaikutusosaaminen
- VKA3 Kieli ja kulttuuri luovan ilmaisun välineenä
- VKA4 Kieli vaikuttamisen välineenä
- VKA5 Kestävä tulevaisuus ja tiede
- VKA6 Kieli jatko-opinnoissa ja työelämässä
- VKA7 Ympäristö ja kestävä elämäntapa
- VKA8 Viesti ja vaikuta puhuen
Esimerkki: venäjän kielen B2-oppimäärän kurssitunnisteet (LOPS2016):
- VKB21 Elämän tärkeitä asioita
- VKB22 Monenlaista elämää
- VKB23 Hyvinvointi ja huolenpito
- VKB24 Kulttuuri ja mediat
- VKB25 Opiskelu, työ ja tulevaisuus
- VKB26 Yhteinen maapallomme
- VKB27 Kansainvälinen toiminta
- VKB28 Viesti puhuen ja kirjoittaen
Oppiainetason Yhteishaun kieli -kentästä nähdään minkä kielen kursseista on kyse, joten kieltä ei tarvitse täyttää kursseille. Muista täyttää kenttä ainetason kortille.
Arvosanat
Arvosanamääritykset-rekisteriin täytetään KOSKI-arvosana -kenttään arvosanaa vastaava Kosken koodiston mukainen koodiarvo.
Jos Kosken koodistosta ei mikään arvosana vastaa Primuksessa käytössä olevaa arvosanaa, voidaan KOSKI-arvosana tarvittaessa jättää tyhjäksikin, mutta tällöin suoritus tulkitaan siirron yhteydessä keskeneräiseksi.
Primuksen versiosta 4.64.6.1 lähtien Koskeen siirtyy myös arvosanahistoria, jos jotain suoritusta on arvioitu useamman kerran eli kurssisuoritusruudussa on monta suoritusvälilehteä. Koski-siirrossa siirtyvät kaikkien välilehtien arvioinnit, jos arvosanoille on täytetty Koski-arvosana-kenttään Kosken koodiston mukaiset arvosanat. Koski poimii koko suorituksen arvosanaksi parhaimman arvosanan ja arvosanahistoria näkyy ko. moduulin inforuudussa Koskessa, kun vie hiiren kursorin sen kohdalle.
S-arvosana numeerisen tilalle valinnaisissa vieraissa kielissä
Opiskelija on oikeutettu saamaan suoritusmerkinnän valinnaisista vieraista kielistä, mikäli opiskelijan suorittama oppimäärä niissä on korkeintaan 4 op. Tässä tilanteessa moduuleissa tulee olla numeerinen arvosana, ja ops-puuhun merkitään ainetasolle käsin S-arvosana. Ainetason kurssityyppinä tulee olla "lu21 valinnainen vieraan kielen oppimäärä", jotta suoritus voidaan siirtää Koskeen.
Erityisenä tutkintona
Lops 2021 opiskelija voi suorittaa jonkin oppiaineen tai oppiaineita erityisenä tutkintona (kokeina). Ota Kurssit-rekisterissä esille kenttä Erityisenä tutkintona. Klikkaa opiskelijan opsissa ko. ainetta hiiren kakkospainikkeella ja valitse Muuta opiskelijan...kurssitietoja. Avautuu Kurssit-rekisterin näkymä. Rastita kenttä Erityisenä tutkintona ja tallenna. Muutos tallentuu vain kyseiselle opiskelijalle, kyseiselle aineelle. Tee sama niille aineille, jotka opiskelija suorittaa erityisenä tutkintona.
Lukion voi suorittaa myös kokonaan erityisen tutkinnon kokeina (lops 2021). Silloin rastitaan Opiskelijat-rekisterissä kenttä Erityisenä tutkintona. Tieto näkyy silloin Koskessa suorituksen perustiedoissa eikä aineiden kohdalla.