LOPS 2016: Uudet kurssit Primukseen
Päivitetty viimeksi: 9.11.2023
Tässä ohjeessa kerrotaan, miten lukion 2016 opetussuunnitelman perusteiden mukaiset oppimäärät ja kurssit tuodaan Primukseen. Paikallisen opetussuunnitelman laatiminen sekä kurssitarjottimien käsittely siirtymäaikana on ohjeistettu erikseen, ks. aiheeseen liittyvät ohjeet tämän ohjeen lopusta.
Muutokset pakollisuudessa:
- Matematiikassa uusi pitkän ja lyhyen oppimäärän yhteinen kurssi, MAY1
- FI2 pakolliseksi
- HI4 syventäväksi
- OP2 pakolliseksi
- UE3, UO3, UI3, UJ3, ET3 syventäväksi
- YH3 pakolliseksi
Pakollisten kurssien määrä sama, mutta järjestysnumeroinnin muutoksen vuoksi pakollinen muuttunut syventäväksi tai päin vastoin:
- BI2, BI3
- GE2, GE3
- MAB6, MAB7
Uudet ja poistuvat syventävät kurssit
- FY8 jää pois
- KU5 jää pois
- MU5 jää pois
- ET6, UE6, UO6, UI6, UJ6 uusia
LOPS2016-siirtotiedostot sisältävät sekä oppimäärät että kurssit.
Kurssitiedostosta on kaksi versiota: laajempi, kaikki perusteiden oppimäärät ja kurssit sisältävä sekä suppeampi, tavallisimmat oppimäärät ja kurssit sisältävä.
- Suppeassa Siirtotiedosto Primukseen LOPS2016 suppea.txt -tiedostossa on kielistä mukana vain englanti ja ruotsi (kaikki oppimäärät) sekä saksa ja ranska (B2- ja B3-oppimäärät); katsomusaineista elämänkatsomustieto, evankelis-luterilainen uskonto ja ortodoksinen uskonto; äidinikieliaineista vain suomi äidinkielenä ja suomi toisena kielenä (s2) sekä lukiokoulutusta täydentävä oma äidinkieli.
- Laajassa Siirtotiedosto Primukseen LOPS2016.txt -tiedostossa on kielistä mukana englanti, ruotsi, saksa, ranska, venäjä, espanja, italia, portugali, latina, saame, japani ja kiina. Katsomusaineista mukana ovat elämänkatsomustieto, evankelis-luterilainen uskonto, ortodoksinen uskonto, katolinen uskonto, juutalainen uskonto ja islam. Äidinkieliaineista mukana ovat suomi, saame, viittomakieli ja romanikieli sekä lukiokoulutusta täydentävä romanikieli ja saamen kieli.
Myös ALOPS-siirtotiedostosta on kaksi versiota.
- Laajassa Siirtotiedosto Primukseen ALOPS2016.txt -tiedostossa on kaikki aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaiset oppimäärät ja kurssit.
- Rajatussa Siirtotiedosto Primukseen ALOPS2016 (vain kurssit, joissa eroja).txt -tiedostossa on vain ne kurssit, joissa on jotain eroavaisuuksia lukion opetussuunnitelman perusteiden mukaisiin kursseihin verrattuna. Tällaisia kursseja on yhteensä 14 (ET02, FI02, FY02, GE02, HI02, HI03, KE02, PS01, S206, TO01, UE02, UO02, YH03 ja ÄI06).
Saamen kielet tiedostossa
Saame äidinkielenä, saame A- ja B-kielinä -oppimääristä sekä lukiokoulutusta täydentävästä saamesta on opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti mukana vain yksi saame, jota kopioimalla ja muokkaamalla opetuksen järjestäjä voi luoda Primukseen ne saamenkielet, joiden opetusta on tarjolla. Lukio täyttää näille aineille ylioppilastutkintoon ja yhteishakuun liittyvät kentät sen mukaan, mistä saamenkielestä on kyse. Lukiokoulutusta täydentävän saamen kurssityyppinä tiedostossa on "lu muu kurssi". Tyyppi vaihdetaan Primuksessa paikallisen opetussuunnitelman mukaiseksi.
Molemmissa tiedostossa on mukana myös
- teemaopinnot
- taiteiden väliset kurssit
- lukiodiplomikurssit
- lukiokoulutusta täydentävät kielet
Teemaopinnot
Teemaopinnot voi toteuttaa kahdella tapaa: joko lukio tarjoaa vain kolmea teemaopintokurssia (tapa A) tai lukio tarjoaa näiden kolmen kurssin alle luotuja vaihtoehtoisia teemaopintokurssejaan (tapa B). Siirtotiedostossa kurssikortit on luotu oletuksella, että lukio käyttää tapaa A. Jos lukio käyttää tapaa B, täytyy siirtotiedostolla tuotuihin kurssikortteihin tehdä muutoksia.
LOPS-perusteiden mukaan hylättyjä teemaopintokursseja ei lasketa kokonaiskurssimäärään, ja siksi lukion täytyy valitsemastaan tavasta riippuen luoda yksi tai kaksi uutta kurssityyppiä Kurssityypit-rekisteriin. Jos lukio käyttää tapaa A, luo kortti "lu teemaopintojen syventävä kurssi". Jos lukio käyttää tapaa B, luo toinenkin uusi kortti, "lu teemaopintojen koulukohtainen kurssi". Katso alta tarkemmin, miten tiedot täytetään korteille. Kortit on hyvä luoda ennen kuin kursseja siirretään Primukseen, mutta ne voi tarvittaessa luoda jälkikäteenkin ja vaihtaa korteille.
Todistuksiin täytyy määrittää teemaopintojen suoritukset tulostumaan kurssitasolta.
Teemaopinnot, tapa A
Jos lukio käyttää tätä tapaa, on opsissa vain kolme kurssitason korttia teemaopintojen ainetason alapuolella.
TO Teemaopinnot -kurssikortilla tulee olla tiedot seuraavasti:
- Tyyppi-kentässä on "lu teemaopintojen aine". Varmista, että kurssityypillä on Kurssityypin taso -kentässä "Aine".
- Arvosanan laskeminen -kenttä on tyhjänä.
- Opintoviikkoja-kenttä on tyhjänä.
Varsinaisilla kurssikorteilla (TO01, TO02 ja TO03) tulee olla tiedot seuraavasti:
- Tyyppi-kentässä on "lu teemaopintojen syventävä kurssi".
- Arvosanan laskeminen -kenttä on tyhjänä.
- Opintoviikkoja-kentässä on 1 ov.
- KOSKI-tunniste-kentässä on oikea tunniste (TO1 / TO2 / TO3)
Rasti Kurssityypit-rekisterissä kortilta "lu teemaopintojen syventävä kurssi" kenttä Valittavissa Wilmassa, mutta jätä kenttä Huomioi hylätty arvosana suorituksena rastimatta.
Teemaopinnot, tapa B
Jos lukio käyttää tapaa B, luodaan opsiin käsin tarvittava määrä teemaopintokursseja.
Muuta TO01-, TO02- ja TO03-kurssikorteille tiedot seuraavasti:
- Vaihda Arvosanan laskeminen -kenttään "Keskiarvo kurssien arvosanoista".
- Tyhjää Opintoviikkoja-kenttä.
Luo Kurssit-rekisteriin lukion tarjoamille varsinaisille teemaopintokursseille kurssikortit ja täytä tiedot seuraavasti:
- Valitse Tyyppi-kenttään "lu teemaopintojen koulukohtainen kurssi".
- Täytä Opintoviikkoja-kenttä.
- Jätä Arvosanan laskeminen -kenttä tyhjäksi.
Rasti Kurssityypit-rekisterissä kortilta "lu teemaopintojen koulukohtainen kurssi" kenttä Valittavissa Wilmassa, mutta jätä sama kenttä rastimatta kortilta "lu teemaopintojen syventävä kurssi". Jätä molemmilta korteilta rastimatta kenttä Huomioi hylätty arvosana suorituksena.
Kurssien nimet ja lyhenteet
Lähes kaikkien kurssien nimet muuttuivat. Tiedosto sisältää kurssien uudet nimet. Jos vanhassa opsissa oli kurssi täsmälleen samalla nimellä, on tiedostossa tästä maininta kentässä Lisätietoja 2. Lyhenteet vastaavat opsin perusteiden lyhenteitä sillä erotuksella, että kurssinumerointi on toteutettu kahdella numerolla: MAA02, ENA01 jne. B2- ja B3-kielissä numerointitapa on RAB21, RAB22; RAB31, RAB32. Etunollat ovat käytössä, jotta kurssit järjestyisivät oikein myös niissä järjestelmissä, jotka muuten järjestäisivät 10. kurssin ennen 2. kurssia.
Kurssitiedosto on tyypiltään Primusten välinen siirto, ja se sisältää kursseista seuraavat tiedot:
- Lyhenne
- Nimi
- Opintoviikot (vain kursseilla)
- Tyyppi (= kurssityyppi)
- OPS huomautus ("LOPS2016")
- Lisätietoja 2 (vastaavuus vanhan opsin kanssa)
- Arvosanan laskeminen (vain oppimäärillä)
- YTL:n oppiaine (vain näillä oppimäärillä)
- Oppimäärä (vain kielten ja matematiikan oppimäärillä)
- Toinen kotimainen kieli (vain näillä oppimäärillä)
- Yhteishaun aine, Yhteishaun kieli, Yhteishaun äidinkieli, Yhteishaun rivi (vain näillä oppimäärillä, LUVA)
- Kuvaus
- Arvioinnin perusteet
- Tavoitteet
- Sisältö
Kuvaukset, arvioinnin perusteet, tavoitteet ja sisältö ovat mukana, jos ne olivat eriteltyinä opetussuunnitelman perusteissa. Pääsääntöisesti oppimääristä on kuvaukset ja arvioinnin perusteet, kursseista tavoitteet ja sisältö.
Vastaavuus vanhan opsin kurssien kanssa siirretään kenttään Lisätietoja 2, joten ota tämä kenttä valmiiksi esiin Kurssit-rekisterissä. Jos tämä kenttä on jo käytössä, voit käyttää jotain muuta teksti- tai memokenttää. Tarkista myös, että luettelon muut kentät ovat valmiiksi esillä.
Vanhan ja uuden opetussuunnitelman kursseilla on hyvä olla eri lyhenteet. Näin saman kurssin molemmat versiot saadaan siirrettyä Kurreen ja opettajien ja opiskelijoiden on helpompi löytää oikean opetussuunnitelman mukainen kurssi.
Vanhan opetussuunnitelman kurssien lyhenteisiin kannattaa lisätä jokin merkki, esim. v-kirjain: vBI1, BI1v tms. Uuden opetussuunnitelman kurssit saavat olla oikeilla lyhenteillä, koska ne jäävät käyttöön moniksi vuosiksi. Tämän voi tehdä massana kaikkien kurssien osalta. Ks. erillinen ohje.
Siirtotiedosto luetaan Primukseen seuraavasti:
- Tallenna "Siirtotiedosto Primukseen LOPS2016" -siirtotiedosto tämän ohjeen alta.
- Avaa Kurssit-rekisteri ja valitse yläpalkista Tiedonsiirrot / Tiedonsiirto Primukseen.
- Etsi Selaa-painikkeellä äsken tallentamasi tiedosto.
- Tiedonsiirron tyypiksi valitaan Tiedonsiirto toisesta Primuksesta.
- Käytä vaihtoehtoa Tuo kaikki uutena.
- Vastaanotettavat tiedot voi valita Valitse kaikki -painikkeella tai vaihtoehtoisesti voit rastia siirtyviksi vain haluamasi tiedot.
- Tunnistekenttää ei valita, jos kaikki tuodaan uutena.
- Tarkempi ohje Primusten väliseen tiedonsiirtoon
Tarpeettomien oppimäärien ja kurssien poisto
Primus antaa tiedonsiirron lopuksi yhteenvedon siirtyvistä tiedoista. Voit jo tässä vaiheessa poistaa ne oppimäärät ja kurssit, joita oma lukio ei pääsääntöisesti tarjoa - esim. harvinaisemmat kielet ja katsomusaineet. Maalaa luettelosta ne rivit, jotka haluat poistaa, ja paina sitten näppäimistöltä Delete. Kuvassa poistetaan B2-espanjan oppimäärä ja kurssit. Tiedosto sisältää uudet rekisterikortit myös oppimäärille. Jos näitä ei haluta tuoda, poista nekin.
Oppimääriä ja kursseja voi poistaa myös tiedonsiirron jälkeen Kurssit-rekisterissä. Jos joitain oppimääriä/kursseja tarjotaan toisinaan, kannattaa niiden rekisterikortit vain arkistoida, jolloin ne saadaan tarvittaessa nopeasti käyttöön.
Ohjeen lopussa on linkit tulosteisiin, joiden avulla voi tarkastella siirtyneitä tietoja.
Tietojen täydentäminen
Lukion täytettäväksi jää kentät:
- Koulu, täytetään kaikki lukiot
- Asteikko
- Tarvittaessa Sisältyy keskiarvoihin ja muut lukion omiin opetusjärjestelyihin tai arviointiin liittyvät tiedot.
Laajemmassa tiedostossa on mukana kaikki opetussuunnitelman perusteissa nimeltä mainitut A- ja B-kielet. Luo puuttuvat kielet kopioimalla jostain vastaavan tason kielen oppimäärästä ja kursseista. Huomaa, että kotimaisille, eurooppalaisille, Euroopan ulkopuolisille ja lukiokoulutusta täydentäville kielille on erilaiset opetussuunnitelman perusteet. Esim. "Somali äidinkielenä" tehtäisiin kopioimalla OÄI-oppimäärästä ja sen kursseista, somalin B3-oppimäärä taas kopioimalla esim. kiinan kielen B3-oppimäärästä.
Lukiokoulutusta täydentävän oman äidinkielen, saamenkielen ja romanikielen kurssityyppinä tiedostossa on "lu muu kurssi". Tyyppi vaihdetaan Primuksessa paikallisen opetussuunnitelman mukaiseksi.
Excel-tiedosto
Excel-tiedoston avulla lukio voi tarkastella helposti siirtotiedoston sisältöä, esim. mitä A-kieliä on mukana. Väreillä esitetty vastaavuuden vertailu on tehty täysin kurssien nimien perusteella. Kurssien sisällöllisiin pieniin eroihin taulukko ei ota kantaa.
- Excel-tiedostoon on merkitty vihreällä ne kurssit, joiden nimi, tyyppi ja numerointi säilyy entisellään.
- Kurssit, joiden numerointi tai kurssityyppi on muuttunut, on merkitty oranssilla.
- Jos kurssityyppi muuttui järjestysnumeroinnin muutoksen myötä, on se merkitty punaisella fontilla.
- Uudet kurssit ja oppimäärät on merkitty sinisellä. Uudella tarkoitetaan kursseja ja aineita, joita ei ollut mukana ops 2003 -mukaisessa kurssitiedostossa. Osa näistä, esim. lukiodiplomikurssit, voivat silti olla mukana Primuksessa, jos lukio on lisännyt ne sinne itse.
- Poistuvia syventäviä kursseja ei ole mukana.
Tiedostot