Ylioppilaskirjoitusten ilmoittautumistietojen kirjaaminen opiskelijoille
YlioppilaskirjoituksetIlmoittautuminen
Päivitetty viimeksi: 3.10.2022
Kirjoitettaviin kokeisiin liittyvät ilmoittautumistiedot kirjataan opiskelijoille vain, jos he eivät tee sitä itse Wilman kautta, ks. opiskelijoiden ilmoittautumislomakkeet. Muut tässä ohjeessa mainitut tiedot on kuitenkin huomioitava, sillä opiskelijat eivät täytä niitä itse lomakkeiden kautta.
Ylioppilastutkinnon seurantaan liittyvät kentät löytyvät Opiskelijat-rekisteristä omalta välilehdeltään. Primuksesta löytyy myös valmiita tulostepohjia kirjoituksiin ilmoittautuneista ja istumajärjestyksistä. Tiedoista voidaan muodostaa siirtotiedosto YTL:ään ja laskut.
Opiskelijarekisterissä on yo-seurannan taulukko, johon täytetään ne kokeet, joihin opiskelija osallistuu, sekä kokeista saadut arvosanat.
- Jos kokelas aloittaa tutkinnon suorittamisen alusta, merkitään rasti kentään Uusii tutkinnon, jolloin YTL:n lomakkeen "Uusii tutkinnon" -sarakkeeseen tulostuu kirjain "X". Lisäksi Aloittanut tutkinnon -kenttään tulee vaihtaa se kirjoituskerta, jolloin opiskelija aloittaa tutkinnon suorittamisen uudelleen. Huom. Uusii tutkinnon -kentässä saa olla rasti vain silloin, kun siirretään sen kirjoituskerran ilmoittautumistiedot, jolloin opiskelija aloittaa tutkinnon uusimisen. Rasti tulee olla poistettuna kentästä siihen mennessä, kun opiskelijan seuraavan kirjoituskerran ilmoittautumistietoja siirretään.
- Kokelasnumero-kenttään merkitään jokaiselle joko käsin tai annetaan Primuksen muodostaa opiskelijoille juokseva, kirjoituskertakohtainen numerointi (opiskelijan jokaisessa kirjoitettavassa aineessa sama numero). Automaattinen numerointi korvaa käsin annetut numerot. Huom. Kevään 2018 kirjoituskerrasta lähtien kokelasnumerot on merkitty ilman etunollia: 1, 2, 3 jne. (ei 001, 002, 003 jne.)
- Yo-aine-kenttään valitaan yo-aine. Vaihtoehdot tulevat Ylioppilastutkinnon aineet -rekisteristä, joka sisältää kaikki yo-kirjoituksissa kirjoitettavat oppiaineet oppimäärineen. (Pelkät oppiaineet ilman oppimäärätietoa löytyvät rekisteristä Ylioppilaskirjoitusten oppiaineet. Tämän rekisterin sisältöä käytetään Kurssit-rekisterin YTL:n oppiaine -kentässä.)
- Pakollinen/Ylimääräinen -kohtaan valitaan, suorittaako kokelas kokeen pakollisena vai ylimääräisenä. Ohjelma ei tarkista, onko valinta mahdollinen (esim. 2 pakollista reaalikoetta). Tarkistaminen jää kokelaan/koulun vastuulle. Yo-taulukon riveillä pakolliset kokeet näkyvät sinisellä taustavärillä ja ylimääräiset kokeet vihreällä taustavärillä.
- Jos opiskelija on aloittanut tutkinnon suorittamisen keväällä 2022 tai myöhemmin, kenttää ei ole pakko täyttää (ks. lisätietoa).
- Suoritusaika tarkoittaa kalenterivuotta ja koekertaa, esim. 2022 syksy. Suoritusaika merkitään täsmälleen samassa kirjoitusasussa kuin Koulun tiedot -rekisterin kentässä Yo-kirjoitusten suoritusaika. Tiedonsiirtoon tulevat mukaan vain ne opiskelijat, joilla jonkin kokeen suoritusaika on sama kuin Koulun tiedot -rekisterissä. Aseta opiskelijarekisterin Suoritusaika-kentän oletusarvoksi "Koulun tiedot->Yo-kirjoitusten suoritusaika".
- Jos kokelas tarvitsee erityisjärjestelyitä, haetaan niitä etukäteen Ylioppilastutkintolautakunnalta. Tieto järjestelyistä merkitään kenttään Erityisjärjestelyt yo-kokeissa. Kentän vaihtoehdot tulevat rekisteristä Erityiset opiskelujärjestelyt/olosuhteet/materiaalit, jonne tulee ensin kirjata tarvittavat rekisterikortit erityisjärjestelyille. Järjestelyille ei ole vakiintuneita koodeja tai selitteitä, joten ne voi nimetä lukion haluamalla tavalla. Rekisterissä kannattaa ottaa esille ainakin kentät Koodi, Selite ja Koulu.
- Yo-tutkintotyyppi-kenttään on valittava vaihtoehto "Yo-tutkinto", "Korottaja" tai "Erillinen koe". Oppilaan ilmoittautumista ei tallenneta, jos kenttä on täyttämättä. "Yo-tutkinto" valitaan, jos kokelas suorittaa ylioppilastutkintoa (vastaa vanhoja kokelaslajeja 01, 02, 03, 04, 05, 07, 08 ja 10). "Korottaja" valitaan, jos kokelas korottaa tai täydentää aiemmin valmiiksi saatua ylioppilastutkintoa (vastaa vanhoja kokelaslajeja 05, 06, 07 ja 08). "Erillinen koe" valitaan, jos kokelas ei suorita tutkintoa (vastaa vanhoja kokelaslajeja 05, 08 ja 09). Huom. Tämän kentän voi ottaa esille ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautumisen lomakkeelle opiskelijan täytettäväksi, mutta koulun on tarkistettava Primuksesta tiedon oikeellisuus.
- Yo-koulutustyyppi-kentän täyttäminen on pakollista vain, jos Yo-tutkintotyyppi-kenttään on valittu "Yo-tutkinto". Yo-koulutustyyppi voi olla "Ammatillinen", "Lukio", "Lukio ja ammatillinen" tai "Tuntematon". Huom. Tämän kentän voi ottaa esille ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautumisen lomakkeelle opiskelijan täytettäväksi, mutta koulun on tarkistettava Primuksesta tiedon oikeellisuus.
- YTL tilapäinen henkilötunnus -kenttään täytyy täyttää YTL:ltä aiemmin saatu tilapäinen henkilötunnus, jos kokelaalla ei ole suomalaista henkilötunnusta ja hän on jo osallistunut johonkin ylioppilaskokeeseen. Jos hetu ei ole tiedossa, voi sitä kysyä YTL:ltä.
- Kokelaslaji-kenttää ei ole tarvinnut täyttää enää keväästä 2018 alkaen.
Jos ylioppilaskirjoituksiin osallistuu aiemmin tutkintonsa valmiiksi saaneita yo-kokeiden korottajia tai yo-tutkinnon täydentäjiä, kannattaa heidän osaltaan toimia seuraavasti:
- Luo korottajille/täydentäjille uudet opiskelijakortit Opiskelijat-rekisteriin. Jos kortti luodaan kopioimalla opiskelijan mahdollinen vanha opiskelijakortti, päivitä esim. mahdollisesti vanhentuneet yhteystiedot ja tyhjää kenttä Opiskeluoikeuden tunniste (Koski).
- Täytä Opiskelijalaji-kenttään sellainen opiskelijalaji, jolla ei ole Opiskelijalajit-rekisterissä rastia Huomioi Koski-siirrossa -kentässä. Jos korottajia/täydentäjiä varten ei ole sopivaa opiskelijalajia ennestään olemassa, luo sellainen ensin. Lukioiden ei tule siirtää korottajien/täydentäjien tietoja Koskeen.
- Valitse Yo-tutkintotyyppi-kenttään "Korottaja/Täydentäjä".
- Kirjaa kirjoitettaviin yo-kokeisiin liittyvät ilmoittautumistiedot korottajille/täydentäjille yo-taulukkoon. Jos olette keränneet ilmoittautumistiedot koulutuskalenteria hyödyntämällä Hakijat-rekisteriin, saat ne sieltä.
- Täytä muut yo-kirjoituksiin liittyvät kentät "Ennen koekertaa täytettävät kentät" -kohdassa olevan ohjeistuksen mukaisesti.
- Korottajien/täydentäjien ilmoittautumistiedot siirretään tiedonsiirron mukana YTL:lle.
Kun kaikki tarvittavat tiedot on täytetty, voit tehdä tiedonsiirron YTL:aan. Sekä syksyn tiedonsiirto että kevään tiedonsiirrot tehdään samalla toiminnolla: Tiedonsiirrot / Ylioppilastutkinto / Ilmoittautumistiedot YTL:lle. Primus ilmoittaa mahdollisista puutteista ilmoittautumistiedoissa. Tiedonsiirron teko on ohjeistettu tarkemmin omassa ohjeessaan.
Opiskelijarekisterin tulostuseditorista löytyy valmiita luetteloita ilmoittautumistietojen tulostukseen. Tiedot voi tulostaa joko opiskelijoittain tai tietylle joukolle. Tulosteista löytyy myös tilasto eri aineisiin ilmoittautuneista sekä istumajärjestys. Nämä tulosteet tulee muokata ehtojen osalta oppilaitoksen tarpeita vastaaviksi: esim. istumajärjestykseen määritellään, montako pulpettiriviä ja -jonoa salissa tulee olemaan.
Eri aineiden istumajärjestystulosteet muokataan ja tallennetaan omalla nimellään. Muokkaa tulostepohjan ehdot vastaamaan oikeaa ainetta ja kirjoitusajankohtaa. Katso tarkemmat muokkausohjeet tulostepankista ko. tulosteen kohdalta.
Jos Primuksesta ei löydy tarvitsemaasi tulostetta, tarkista löytyykö sellainen Tulostepankista.
Kirjoituksiin ilmoittautuneille voidaan muodostaa laskut Opiskelijat-rekisterissä Laskutus / Ylioppilastutkinnon laskut -toiminnolla. Laskut siirtyvät Laskutus-rekisteriin, josta ne voidaan tulostaa.