Kopiera pedagogiska dokument i Wilma
Uppdaterad: 17.6.2019
Du kan skapa nya dokument på basis av ett dokument som redan finns. Det gör du genom att kopiera det gamla dokumentet och därefter göra de ändringar som behövs. När du sparar kopian finns både det ursprungliga dokumentet samt kopian kvar i Wilma där de kan granskas och skrivas ut. Du behöver alltså inte skriva in samma uppgifter på nytt eller kopiera och klistra in dem, utan uppgifterna kommer automatiskt med på dokumentet.
Du kan själv välja vilka uppgifter som ska kopieras till det nya dokumentet. Då du definierar vilka uppgifter som ska kopieras ska du välja de fält som du vill ha med på det nya dokumentet. Vilka uppgifter som ska kopieras definieras på blanketten i Blanketteditorn.
Exempel 1. Du vill skapa en pedagogisk utredning på basis av en pedagogisk bedömning:
- Öppna Blanketteditorn och välj blanketten som ska kopieras, t.ex "Pedagogisk bedömning". Välj vilka fält som ska kopieras.
Exempel 2. Du vill på basis av 2018-19 års plan för lärande skapa nästa års plan för lärande:
- Öppna Blanketteditorn och välj blanketten som ska kopieras, dvs. "Plan för lärande" och välj vilka fält som kopieras.
Du anger att en uppgift ska kopieras i Blanketteditorn genom att klicka på symbolen av en penna som finns i fältets vänstra kant och sedan kryssa för Uppgift som ska kopieras i fönstret som öppnas. De uppgifter som har detta fält ikryssat kommer att komma med på det nya dokumentet.
Då du skapar ett nytt dokument på basis av ett annat i Wilma, ska du först välja vilket dokument du vill kopiera och därefter vilken typ av dokument du vill skapa.
- Ifall du vill göra en pedagogisk utredning på basis av en pedagogisk bedömning, ska du gå till elevens Stöd-sida i Wilma, klicka på Kopiera-länken som finns efter den pedagogiska bedömningen.
- Välj därefter vilken typ av dokument du vill skapa (i detta exempel alltså pedagogisk utredning).
Det nya dokumentet innehåller automatiskt de uppgifter som har definierats som "Uppgift som ska kopieras" på den pedagogiska bedömningen i Blanketteditorn.
När du kopierar ett dokument gäller samma principer som när du gör ett nytt dokument. Kopiering är i princip det samma som att skapa ett nytt dokument - skillnaden är att en del av uppgifterna kommer färdigt in på kopian.
Även om en lärare är ansvarig lärare för dokumentet kan läraren inte göra kopian utan behövliga rättigheter.
- Läraren måste ha samma användargrupp som anges på dokumentets blankett.
Utöver användargrupp behövs också något av följande:
- Läraren är klassföreståndare eller annan handledare för eleven i fråga.
- Läraren har en undervisningsrelation till eleven (gemensam bedömningslista).
- Läraren har Rätt att se alla pedagogiska dokument.
- Om läraren har denna rättighet i Lärarregistret, får läraren kopiera/lägga till nya dokument för alla elever.
- Om läraren förutom ovannämnda rättighet dessutom tillhör en användargrupp med rättigheten Läraren får se alla studerandekort, ser läraren alla studerandes dokument i Wilma och får också göra ändringar i dem (endast få utvalda personer ska ges denna rättighet).
- Läraren har Rätt att se alla studerandes uppgifter i Wilma (endast få utvalda personer ska ges denna rättighet).