Notiser på anslagstavlan
Uppdaterad: 21.11.2019
Det är möjligt att tillåta lärare och personal att göra notiser i Wilma. Studerande och vårdnadshavare kan inte göra notiser.
Notiserna kan göras synliga för alla, för hela läroanstalten eller för en specifik persongrupp. Notiser är synliga på Wilmas framsida.
- Kryssa i fältet Anslagstavla i användning i Information om skolan-registret..
- Ge skolans personal rätt att se och/eller skriva notiser: I Lärar- och Personalregistret finns fältet Wilmas anslagstavla där du väljer
- Lägg till och bearbeta alla för dem som får bearbeta/radera alla notiser, även sådana som andra har gjort (t.ex. rektor och skolsekreterare)
- Lägg till och bearbeta egna för dem som får publicera egna notiser och bearbeta/radera egna notiser. En person kan publicera notiser även för andra än sin egen grupp, exempelvis kan en lärare publicera en notis för vårdnadshavarna medan administrationen kan publicera en notis för lärarna.
- Ser notiser som är tillåtna för personalen för de personer som inte får publicera notiser, men som nog får se alla notiser som är avsedda för alla i lärarkåren eller personalen. Om fältet lämnas tomt är funktionen den samma.
Användaren ser de nyaste notiserna på Wilmas startsida. Notisen öppnas då man klickar på rubriken. En inloggad användare ser gamla notiser på sidan Anslagstavla som är synlig för alla Wilma-användare. Bestående notiser är utmärkta med en låssymbol och viktiga notiser med en infosymbol.
Du skriver en notis på Anslagstavla-sidan, genom att välja Funktioner / Skriv ny notis..
- I fältet Rubrik skriver du in notisens rubrik
- I fältet Beskrivning skriver du in notisens inledningsdel. Rubriken och beskrivningen syns direkt i listan över notiser.
- I fältet Text skriver du in notisens huvudsakliga text. Texten syns då notisen öppnas. När du skriver notiser kan du använda likadana textmodifieringar som när du skriver meddelanden. Maxlängden för en notis är 100 000 tecken.
- Syns fr.o.m. är ett datumfält där du fyller i det datum då notisen skall bli synlig för övriga användare.
- Fältet Läroanstalter är synligt endast för multiPrimus-användare. Ifall användaren hör till flera läroanstalter kan han/hon välja vilka läroanstalter notisen berör.
- Med kryssfältet Persongrupper definierar du vilka grupper notisen gäller, dvs. vilka som kommer att se notisen. Om en lärare skriver en notis till personalen, ser läraren naturligtvis notisen han själv skrivit, även om han inte tillhör personalen.
- Med kryssfältet Offentlig kan du definiera att notisen syns på skolans inloggningssida, dvs. utan inloggning till Wilma. Offentliga notiser kan skapas av alla lärare och anna personal som har rätt att skapa notiser, dvs. de personer som har antingen alternativet Lägg till och bearbeta alla eller Lägg till och bearbeta egna ikryssat i fältet Wilmas anslagstavla i Lärar-/Personalregistret.
- I fältet Klasser (studerande/vårdnadshavare) kan du välja vilken klass notisen gäller. På listan finns klasser från de Läroanstalter som är ikryssade. Om du väljer en bestämd klass är det alltså endast den klassen som ser notisen. Om du inte väljer någon av klasserna gäller notisen alla klasser i skolan. Det går att välja och ta bort valda klasser genom att måla dem eller genom att hålla Ctrl-knappen i botten och klicka på klassen.
- I fältet Språkgrupper kan du ange på vilket språk meddelandet kommer att vara synligt i Wilma.
- En bestående notis står alltid överst på listan över notiserna tills den raderas.
När du har skrivit och gjort inställningarna för notisen, klickar du på Publicera notisen.
För de användare som har rätt att lägga till och bearbeta notiser är notiserna uppdelade på olika flikar. På Alla-fliken finns alla notiser och på Egna-fliken finns de notiser som användaren själv gjort.
- Sök fram den notis som du vill bearbeta och klicka på Läs hela notisen så att notisen öppnas.
- Om du har rätt att bearbeta notisen, hittar du länkar för att bearbeta och radera notisen via länken Funktioner. Klicka på Bearbeta notisen.
- Gör ändringarna och spara notisen.
I slutet av notisen syns tidpunkten då notisen senast har bearbetats. Namnet på den person som har skapat notisen kan också ändras i bearbetningsrutan.
Huvudanvändaren kan låsa extra viktiga notiser i Wilmas notiser-registret i Primus. Då man kryssat i fältet Förbjudet att ändra i Primus, försvinner länkarna Bearbeta notisen och Radera notisen samt pennikonen ur notislistan i Wilma. Då är det alltså inte möjligt för användaren att bearbeta notisen, även om han/hon i vanliga fall har rätt att bearbeta notiser.
En notis kan endast raderas av den person som har gjort den eller av en person som har rätt att bearbeta alla notiser. En notis kan raderas antingen i läsläge eller i bearbetningsläge.
- Om du har öppnat en notis i läsläge, kan du radera den genom att välja Funktioner / Radera notisen.
- Om du har öppnat en notis i bearbetningsläge, kan du radera den genom att klicka på Radera notisen uppe till höger.
Personer som ansvarar för administreringen av Wilma kan skapa bestående notiser som visas på inloggningssidan. Inloggningssidans notiser är offentliga och är synliga även för personer som inte har ett Wilma-användarnamn. Rättigheten att skapa sådana notiser ges i Lärar-/Personalregistrets fält Rätt att använda Wilmas underhållsfunktioner. Rättigheten är avsedd endast för personer som administrerar Wilma.
Administrationen kan välja om notisen ska vara en vanlig notis eller en administreringsnotis. Via Funktioner väljer man antingen Skriv ny notis eller Skriv ny notis (admin).
- Välj Skriv ny notis (admin).
- Skriv notisen och kryssa i alla användargrupper.
- Kryssa ännu i Offentlig och Viktig notis.
Denna typ av notis syns på MultiPrimus-kommuners och -läroanstalters gemensamma inloggningssida i Wilma. Notisen syns även på skolornas egna inloggningssidor.
Huvudanvändaren kan låsa extra viktiga notiser i Wilmas notiser-registret i Primus. Om du i Primus kryssar i fältet Förbjudet att ändra för en notis försvinner länkarna Bearbeta notisen och Radera notisen samt pennikonen i listan över notiser. Då kan användarna inte ändra notisen, även om de i vanliga fall har rätt att ändra notiser.
Det går att skapa offentliga notiser utan administreringsrättigheter, men då syns inte notiserna på multiPrimus-kommuners och -läroanstalternas gemensamma inloggningssida, utan endast på skolans egna inloggningssida.
Detta förutsätter att skolorna har egna anslagstavlor. Anslagstavlorna skapas i Primus register Information om skolan genom att man lägger till en unik, skolspecifik identifierare i fältet URL-identifierare, t.ex. skolans namn.
På Wilmas gemensamma inloggningssida finns länkar till de skolspecifika anslagtavlorna.
URL-identifieraren kan vara vilken teckenrad som helst, t.ex. skolans namn. Använd endast tecken som tillåts i webbadresser (inga skandinaviska tecken eller specialtecken). Stora och små bokstäver behandlas som skilda tecken och det går att använda båda. I fältet ska du endast skriva in det ord som du vill ha i slutet av adressen, dvs. inte hela adressen.