Wilma Links
Päivitetty viimeksi: 12.11.2024
Wilma Links on digitaalinen työpöytä, joka tuo opetusmaailman työkalut yhteen näkymään. Opettajat, oppijat ja pääkäyttäjät pääsevät sen kautta tarvitsemiinsa palveluihin, Wilma mukaan lukien. Alusta on käytettävissä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Opetuskäytössä Wilma Links helpottaa opettajien ja oppijoiden arkea tarjoamalla turvallisen ja helpon reitin tarvittaviin opetuksen digitaalisiin palveluihin. Opettajan luomia linkkejä voidaan jakaa helposti oppijoille, jolloin säästyy aikaa opetukseen, kun kaikki löytävät oikeaan paikkaan helposti.
Wilma Links ei ole huoltajien käytettävissä.
Wilma Linksin käyttö edellyttää MPASSid:n käyttöä, koska sitä tarvitaan Wilma Linksiin kirjautumisessa. Lisätietoja MPASSid:n käytöstä saat Opetushallituksen sivuilta.
Wilma Linksin käyttöönotto on opastettu alla olevalla videolla.
Jos käyttäjä on jo kirjautuneena MPASSiin, Linksiin pääsee siirtymään suoraan Wilmasta, ilman tarvetta kirjautua uudelleen.
Jos käyttäjä ei siirry Wilma Linksiin suoraan Wilmasta, Linksiin voi myös kirjautua osoitteessa https://links.wilma.fi.
Opettajat ja oppijat
Opettajat ja oppijat kirjautuvat Wilma Linksiin Kirjaudu sisään oppijana tai opettajana -painikkeen kautta. Kirjautuminen tapahtuu MPASSin avulla. Kirjautuessa tulee valita oma oppilaitos. Tarkemmat ohjeet saa oman organisaation Wilma-pääkäyttäjältä.
Hallinnon työntekijät (pääkäyttäjät, rehtorit ja koulusihteerit)
Hallinnon työntekijät kirjautuvat Wilma Linksiin Kirjaudu sisään hallintohenkilönä -painikkeen kautta. Kirjautuminen tapahtuu Visma Connectin kautta kuten esimerkiksi Community-kirjautuminenkin.
Käyttö mobiililaitteilla
Wilman mobiilisovelluksista (Android ja iOS) ei pääse Wilma Linksiin. Voit kuitenkin siirtyä Linksiin mobiililaitteen verkkoselaimella Wilman kautta tai suoraan links.wilma.fi-osoitteesta.
Uloskirjautuminen
Wilma Linksin oikeassa yläkulmassa on profiilivalikko, jonka alin valinta on uloskirjautuminen. Uloskirjautuminen siirtää käyttäjän pois Linksistä, mutta se ei kirjaa häntä ulos muista palveluista, joihin käyttäjä on Linksin kautta siirtynyt, esimerkiksi Wilmasta. Käyttäjän tulee tyhjentää vielä selaimen välimuisti varmistaakseen, ettei muut laitteen käyttäjät pääse väärillä tunnuksilla eri palveluihin.
Työpöytänäkymät
Wilma Linkissä on kaksi työpöytänäkymää:
- Visman hallinnoima Wilma Links -näkymä
- Organisaationäkymä, joka on jokaisella käyttäjällä henkilökohtainen
Näkymien välillä voi siirtyä yläpalkin kautta. Viereisessä kuvassa on aktiivisena Wilma Links -näkymä, ja sen vierestä voi klikata aktiiviseksi "Oma kunta" -näkymän eli organisaationäkymän.
Wilma Links -näkymä
Wilma Links -näkymää hallinnoi Visma, eli organisaatiot tai käyttäjät eivät voi lisätä tai poistaa linkkikortteja tässä näkymässä. Tämän näkymän sisältö riippuu roolista, eli oppijoilla, opettajilla tai pääkäyttäjillä ei näy täysin samat linkkikortit. Käyttäjä voi kuitenkin valita itse, mitkä linkkikorteista ovat näkyvissä.
Organisaationäkymä
Organisaationäkymän sisältö vaihtelee sen mukaan, mitä käyttäjälle on jaettu ja mitä hän itse sinne lisää. Tähän näkymään voi luoda omia linkkikortteja.
Ilmoitustaulu
Molempien työpöytänäkymien oikeassa yläkulmassa on näkyvissä ilmoitustaulu, josta löytyy koko palvelua koskevia ilmoituksia. Organisaatiot eivät voi itse vaikuttaa ilmoitustaulun sisältöön. Kaikki ilmoitukset näkyvät samanlaisina kaikille käyttäjille roolista tai organisaatiosta riippumatta.
Wilma Linksissä näkyy eri rooleille (opettaja, oppilas jne.) erilaisia linkkikortteja. Aivan kaikille rooleille näkyvät seuraavat linkkikortit:
- Links-ohje
- Wilma.fi
- Wilma-palaute
Katso video linkkikorttien käytöstä, luomisesta ja jakamisesta
Näytettävien linkkikorttien valinta ja järjestyksen muokkaus
Sekä Wilma Links- että organisaationäkymässä käyttäjät voivat valita, mitkä linkit ovat näkyvissä työpöydällä.
Käyttäjät voivat liikuttaa kortteja sivusta vedettävästä valikosta työpöydälle ja takaisin piiloon sivuvalikon taakse. Korttien liikuttelu tapahtuu niitä hiirellä raahaamalla tai sivuvalikossa kortin kohdalla olevalla + / - -painikkeella. Lisäksi käyttäjä voi vaihtaa työpöydällä olevien korttien järjestystä raahamalla kortit eri järjestykseen. Korttien järjestys tallentuu automaattisesti ja pysyy samana seuraavana kirjautumiskerrallakin.
Linkkikorttien luonti
Organisaation omaan työpöytänäkymään voi lisätä mitä linkkejä tahansa Lisää linkkejä -painikkeella. Linkkikortin luomiseen riittää url-osoite, kuvausteksti ja vapaavalintainen kuva.
Huom. Kortin nimi, url-osoite ja kuva näkyvät muille käyttäjille, jos jaat kortin. Älä siis sisällytä kortteihin mitään henkilökohtaista tietoa.
Luotuasi kortin se ilmestyy sekä organisaatiotyöpöydälle että linkkihyllyyn näkymän vasempaan reunaan. Linkkihyllyssä olevassa kortissa on kolmipistekuvake, jota klikkaamalla avautuu valikko, jonka kautta voit muokata, poistaa ja jakaa luomiasi kortteja.
Linkkikorttien jako
Linkkikorttien jako on mahdollista vain MPASSid:n kautta kirjautuneilla käyttäjillä, joilla on oikeus jakaa kortteja. Visma Connectin kautta kirjautuneet eivät voi jakaa linkkikortteja.
Esimerkiksi opettajat voivat jakaa oppijaryhmille linkkikortteja. Oppijat sen sijaan eivät voi jakaa linkkikortteja.
Linkkikortin voi jakaa oman organisaation näkymästä klikkaamalla linkkikortin vierestä kolmipistekuvaketta ja valitsemalla Jaa. Jotta tietty oppijaryhmä näkyisi jakotoiminnossa valittavien ryhmien listauksessa, täytyy vähintään yhden tämän ryhmän oppijan olla kirjautuneena Wilma Linksiin. Ryhmän nimi ja osallistujat tulevat MPASSista.
Kortin voi jakaa yhdelle tai useammalle ryhmälle, ja kortti tulee sellaisenaan näkyviin kaikille ryhmään/ryhmiin kuuluville käyttäjille, myös heille, jotka eivät vielä jakohetkellä ole olleet kirjautuneena Linksiin.
Linkkikortteja jakaessa on hyvä muistaa, että pääsy linkkiin riippuu kohdesivun asetuksista. Kohdesivu voi esimerkiksi edellyttää kirjautumista palveluun, tai kyseessä voi olla suojattu sivusto, jonne kaikilla ei ole pääsyoikeuksia.
Jaetun kortin näkeminen
Jaetut linkkikortit löytyvät vastaanottajilta sivuvalikosta Jaettu minulle -otsikon alta. Jaetun linkkikortin vastaanottaja näkee infopainikkeesta, kuka sen on jakanut. Vastaanottaja ei voi muokata tai poistaa jaettua korttia, mutta sitä voi liikutella kuten muitakin linkkikortteja.
Jaetusta linkkikortista ei tule ilmoitusta. Jos jaettu linkki on jo omalla työpöydällä, tulee siitä tuplakortti.
Linkkikortin muokkaus tai jakamisen peruminen
Kortin jakamisen voi perua tai sitä voi muuttaa menemällä samaan kortinjakonäkymään uudelleen. Mikäli muutat jakamasi kortin nimeä, urlia tai kuvaa, muutokset päivittyvät myös kortin vastaanottajille.