Läsnäoloilmoittautuminen ammattikorkeakouluille
LäsnäolotiedotAmmattikorkeakoulu
Päivitetty viimeksi: 7.11.2019
Opiskelijat voivat ilmoittautua läsnäolevaksi Wilman kautta. Ilmoittautua voi joko lukukaudelle tai koko lukuvuodelle. Toimintoon liittyvät asetukset löytyvät Primuksen Koulun tiedot -rekisteristä ja Opiskelijat-rekisteristä.
Koulun tiedot -rekisterissä otetaan esiin ja täytetään toimintoon liittyvät kentät.
Aina rastitaan:
- Lomaketoiminto käytössä ja
- Läsnäoloilmoittautuminen käytössä
Seuraavat asetukset täytetään oppilaitoksen omien läsnäolokäytäntöjen mukaisesti.
Läsnäoloilmoittautuminen syys- ja kevätlukukaudelle
- Läsnäoloilmoittautuminen koko lukuvuodelle: Ilmoittautuminen koskee koko lukuvuotta. Syys- ja kevätlukukausille tulee sama läsnäolotieto. Ilman rastia kummankin lukukauden läsnäolotieto kysytään erikseen.
- Läsnäoloilmoittautumisen alkamispäivä, lukuvuosi
- Läsnäoloilmoittautumisen päättymispäivä, lukuvuosi
Läsnäoloilmoittautuminen vain kevätlukukaudelle
- Läsnäoloilmoittautumisen alkamispäivä, kevät
- Läsnäoloilmoittautumisen päättymispäivä, kevät
- Jos kevään ilmoittautumispäivät on täytetty, ei syyslukukaudelle voi enää ilmoittautua.
Ilmoittautuminen seuraavalle lukuvuodelle
- Läsnäoloilmoittautuminen seuraavalle lukuvuodelle alkaa: päivämäärä, josta eteenpäin voi ilmoittautua seuraavalle lukuvuodelle. Kenttä täytetään vasta vuodenvaihteen jälkeen, ei kuluvan syksyn aikana!
Kuluvan ja seuraavan lukuvuoden ilmoittautuminen ei voi olla käynnissä yhtä aikaa. Yleensä kuluvalle lukuvuodelle ilmoittautudutaan alkusyksystä, kuluvan lukuvuoden keväälle loppuvuodesta tai alkuvuodesta, ja seuraavalle lukuvuodelle loppukeväästä.
- Läsnäoloilmoittautuminen rajattu arvioituun opiskeluaikaan: opiskelija ei pysty ilmoittautumaan arvioidun opiskeluajan ulkopuolelle. Arvioitu opiskeluaika katsotaan opiskelijarekisterin kentistä Aloituspäivä ja Arv. valmistumispäivä. Esim. 30.12.2019 valmistuva opiskelija ei pysty ilmoittautumaan keväälle 2020.
- Läsnäoloilmoittautuminen sallittu kaikille opiskelijoille: oppilaitoksen kaikki opiskelijat saavat ilmoittautua Wilman kautta. Vaihtoehtoisesti sallitaan ilmoittautuminen tietyille opiskelijoille jommalla kummalla seuraavista vaihtoehdoista:
- Opiskelijalajit-rekisterin kenttä Läsnäoloilmoittautuminen sallittu: Vain tämän opiskelijalajin opiskelijat voivat ilmoittautua Wilman kautta. Opiskelijalajit täytetään opiskelijarekisterissä kenttään Opiskelijalaji. TAI
- Opiskelijat-rekisterin kenttä Läsnäoloilmoittautuminen sallittu rastitaan niille, jotka saavat ilmoittautua Wilman kautta.
- Läsnäoloilmoittautumisen koulutustyypit: Vain tämän koulutustyypin opiskelijat voivat ilmoittautua Wilman kautta. Opiskelijoiden koulutustyypit täytetään opiskelijarekisterissä kenttään Koulutustyyppi. Koulutustyypin avulla voi rajata edellisen kohdan vaihtoehtoja: Vaikka ilmoittautuminen olisi sallittu opiskelijalajille "tutkintoa suorittavat", voi sen rajata näistä vain koulutustyypin "aikuiskoulutus" opiskelijoille.
Ammattikorkeakoululain muutoksen mukaan 1.8.2015 tai sitä myöhemmin aloittaneilla opiskelijoilla on käytössään kaksi poissaolokautta aiemman neljän sijaan. Lisäksi ensimmäisenä opiskeluvuotena on mahdollisuus lakisääteiseen poissaoloon, jos kyseessä on ase- tai siviilipalvelus tai naisten vapaaehtoinen asepalvelus, äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaa, tai sairaudesta tai vammasta johtuva kykenemättömyys aloittaa opinnot. Ase- tai siviilipalvelus sekä vanhempainvapaat eivät kuluta poissaolokausien määrää.
Poissaolokausien määrää rajoitetaan seuraavilla kentillä:
Ennen 1.8.2015 aloittaneet opiskelijat
- Läsnäoloilmoittautumisen max poissaolokaudet: "4". Poissaolokausien määrä koskee niitä opiskelijoita, joiden aloituspäivä on pienempi kuin 1.8.2015. Esimerkki: opiskelija on aloittanut opintonsa korkeakoulussa 1.8.2014, hän on ollut kolme lukukautta poissa. Hän voi ilmoittautua poissaolevaksi vielä yhdeksi lukukaudeksi. Jos opiskelija yrittää ilmoittautua poissaolevaksi sekä syksyksi että kevääksi, antaa Wilma ilmoituksen kausien ylittymisestä eikä anna tallentaa tietoja.
1.8.2015 tai sitä myöhemmin aloittaneet opiskelijat:
- Poissaolokausien maksimimäärä: "2".
- Poissaolokausien maksimimäärä alkaen: Päivämäärä, josta alkaen poissaolokausien määrä tulee voimaan, eli "1.8.2015". Tietoa verrataan opiskelijan aloituspäivään. Kentät toimivat samalla periaatteella kuin yksirivinen kenttä Läsnäoloilmoittautumisen max poissaolokaudet. Jos opiskelija on ollut yhden lukukauden poissa, hän voi ilmoittautua Wilmassa enää yhtenä lukukautena poissaolevaksi.
Lakisääteisen poissaolon merkitseminen:
Lakisääteinen poissaolo saadaan kirjattua Primuksen Opiskelijat-rekisterin läsnäolotaulukkoon siten, etteivät poissaolokaudet kuluta käytettävissä olevia kahta poissaolokautta. Kenttiin Syksy 20.9 ja Kevät 20.1 on lisätty uusi vaihtoehto, "Poissa, ei kuluta poissaolokausia". Kun opiskelijalle valitaan tämä vaihtoehto, hänellä on yhä käytettävissään normaali määrä poissaolokausia. Esimerkki: opiskelija on aloittanut opintonsa korkeakoulussa 1.8.2015, mutta on ilmoittanut suorittavansa asepalvelusta. Hän toimittaa korkeakoululle todistuksen asepalveluksensa kestosta, ja hänelle kirjataan Läsnäolo-taulukkoon syksylle ja keväälle "Poissa, ei kuluta poissaolokausia". Kun opiskelija aloittaa todellisesti opintonsa 1.8.2016, hänellä on yhä käytössään kaksi poissaolokautta. Huom. Opiskelija ei voi itse ilmoittaa poissaolokausia kuluttamatonta poissaoloa Wilmassa.
- Vain läsnäolevaksi ilmoittautuminen sallittu: Opiskelija pystyy ilmoittautumaan ainoastaan läsnäolevaksi, ei poissaolevaksi tai ei-kirjoilla olevaksi.
- Näytä läsnäoloilmoittautumisen linkki koko ilmoittautumisajan: Opiskelija voi muuttaa läsnäolotietoaan niin kauan, kuin ilmoittautumisaika on käynnissä. Ilman rastia läsnäoloilmoittautumisen linkki näytetään vain niille opiskelijoille, jotka eivät ole vielä ilmoittautuneet. Ilmoittautumisajan päätyttyä linkki ei näy kenellekään eikä tietoja voi muuttaa Wilman kautta.