Ohjelmien asennus
Päivitetty viimeksi: 25.8.2023
Primus, Kurre ja Wilma ovat saatavissa SaaS-palveluna. Asiakkaidemme ei tarvitse huolehtia ohjelmien palvelinosien asentamisesta, sillä Visma asentaa ne omille palvelimilleen.
Primuksen ja Kurren käyttö edellyttää clientin asentamista kunkin Primusta ja Kurrea käyttävän henkilön tietokoneelle. Client on siis tietokoneen työpöydältä käynnistettävä ohjelma. Emme suosittele clientin asentamista esim. verkkolevylle ja antamaan käyttäjille vain pikakuvaketta siihen.
Client tarkistaa automaattisesti saatavilla olevat päivitykset ja päivittää itsensä uusimpaan versioon, kun uusi versio on saatavilla. Käyttäjän ei siis tarvitse tehdä päivityksiä itse. Huom. Jos client on asennettu suosituksemme vastaisesti verkkolevylle, päivitys vaatii toimenpiteitä. Päivityskäytännöt on selitetty tarkemmin täällä.
Wilmaa ei asenneta kenenkään tietokoneelle, vaan sitä käytetään internetselaimella sekä mobiililaitteilla erillisellä sovelluksella.
Primusta ja Kurrea voi käyttää, kunhan käyttäjän tietokoneella on seuraavat tiedostot:
- primuskurre.exe
- prclient.ini
- 64-bittiset libeay32.dll- ja ssleay32.dll-tiedostot (jos clientiä ei ole asennettu käyttäjän tietokoneelle vaan käyttäjällä on pelkkä pikakuvake esim. verkkolevyllä sijaitsevaan clientiin, tarvitaan tiedostot verkkolevylle clientin hakemistoon, ei käyttäjän tietokoneelle)
Dll-tiedostot saa tarvittaessa seuraavista paikoista:
- tämän ohjeen lopusta Tiedostot-otsikon alta (vain 64-bittiset tiedostot)
- kopioimalla toiselta käyttäjältä
- ohjelmapäivityspalvelun kautta Client.zip-paketista (sisältää clientin, ini-tiedoston ja 64-bittiset dll-tiedostot)
Exe-tiedosto on se, josta ohjelma käynnistetään, ja ini-tiedostossa taas on clientin määritykset (esim. ohjelman kieli ja palvelinyhteyden määritykset). Prclient.ini-tiedoston tulee aina löytyä joko samasta hakemistosta kuin missä itse client on, tai vaihtoehtoisesti ini-tiedoston sijainti kerrotaan pikakuvakkeessa clientin polun parametrinä.
Luonnollisesti käyttäjä tarvitsee myös käyttäjätunnuksen, jolla kirjautua Primukseen. Pääkäyttäjän tulee luoda henkilölle rekisterikortti oikeaan rekisteriin (esim. Henkilökunta) ja Käyttäjätunnukset-rekisteriin. Ks. ohje Primuksen käyttäjätunnusten luominen.
Jos esim. uudelle työntekijälle pitää saada client asennettua, on helpointa kopioida exe- ja ini-tiedosto jonkun toisen käyttäjän tietokoneelta tai verkkolevyltä, jos ne on tallennettu sinne.
Jos uusi työntekijä haluaa käyttää clientiä muulla kielellä, voi kielen päivittää hänelle ini-tiedostoon.
Jos clientin asennusta ei syystä tai toisesta tehdä kopioimalla (ohje yllä), niin sen voi tehdä myös ohjelmapäivityspalvelun kautta. Se on kuitenkin työläämpi vaihtoehto.
Kirjaudu ensin Ohjelmapäivityspalveluun.
- Lataa Primus-osiosta Primuksen asennustiedosto Client.zip ja pura se hakemistoon, josta haluat Primusta käyttää.
- Täytä tarvittavat tiedot prclient.ini-tiedostoon (tarkempi ohje alla).
- Aloita Primuksen käyttö klikkaamalla primuskurre.exe-tiedostoa.
Jos käyttäjä tarvitsee pääsyn myös Kurreen
Jos käyttäjän tulee päästä myös Kurreen, täytyy prclient.ini-tiedostoon lisätä Kurren domain sekä portti (esim. Primuksen vastaavien tietojen alle):
[Socket]
KurreHost=domain
KurreHttpPort=2083
Domain on yleensä muotoa kunta.inschool.fi tai wilma.kunta.fi; vaihda "kunnan" tilalle käytössänne oleva nimi
KurreHost- ja KurreHttpPort-kenttiin tulevat tiedot voi kopioida esim. joltain käyttäjältä, jolla ne on jo määriteltynä. Jos ette löydä näitä tietoja mistään, ottakaa yhteys Visman tukeen.
Prclient.ini-tiedoston asetuksia muokkaamalla voi räätälöidä ohjelmaa käyttäjäkohtaisesti (kieli, kouluun kirjautuminen) ja tarkistaa/hallita clientin palvelinyhteysasetuksia.
Prclient.ini-tiedoston asetukset
- [Language]-osiossa määritellään ohjelman käyttämä kieli (jos kieltä ei määritellä, käytetään sitä kieltä, joka on määritelty palvelinosalle). Voit käyttää jotain seuraavista asetuksista:
- LangId=1 (suomi)
- LangId=2 (ruotsi)
- LangId=3 (englanti)
- [Socket]-osiossa tulee olla määritellään Primuksen ja Kurren domain ja portit:
- Host=domain (yleensä muotoa kunta.inschool.fi tai wilma.kunta.fi; vaihda "kunnan" tilalle käytössänne oleva nimi)
- HttpPort=2053
- KurreHost=domain (yleensä muotoa kunta.inschool.fi tai wilma.kunta.fi; vaihda "kunnan" tilalle käytössänne oleva nimi)
- KurreHttpPort=2083
- [login]-osiossa valitaan, näytetäänkö kirjautuvalle henkilölle kouluvalikko vai kirjautuuko hän suoraan tiettyyn kouluun. Käyttäjä voi kuitenkin kirjautua vain niihin kouluihin, joihin hänellä on käyttäjätunnus.
- school=ask (Käyttäjä näkee kouluvalikon ja voi valita koulunsa)
- school=1 (Käyttäjälle ei näy valikkoa, vaan hän kirjautuu suoraan kouluun, jonka rekisterikortin numero on 1)
- school=1,2,6 (Käyttäjälle näkyy kouluvalikko, jossa on valittavissa ne koulut, joiden rekisterikortin numero on 1, 2 tai 6.)
- Jos Primus OpenID -palvelu on hankittuna ja kirjautuminen halutaan tehdä sitä käyttäen, tulee [login]-osioon laittaa määritys OpenIdLogin = True.
Varmistakaa, että palomuurissanne sallitaan clientille ulospäin seuraava yhteys:
- Osoite: https://primushub.service.inschool.fi
- Portti: 443
Yhteyttä tarvitaan mm. yhteysasetusten vuoksi. Clientin käytössä tulee yhteysvirhe, jos yhteyttä ei ole sallittu.
Palomuurissa täytyy myös olla sallittuna Primus- ja Kurre-käyttäjien työasemilta liikenne HTTP-portteihin 2053 ja 2083.
PrimusQueryn käyttöönotto on ohjeistettu omassa ohjeessaan. Jos käytätte PrimusQuerya Windows-ympäristössä, se tarvitsee 64-bittiset libeay32.dll- ja ssleay32.dll -tiedostot. Jos taas käytätte sitä Linux-ympäristössä, se tarvitsee libgoutils.so-tiedoston. Nämä tiedostot saat ladattua tarvittaessa edellä linkitetyn PrimusQueryn käyttöönotto-ohjeen lopusta.
Tiedostot