Jaksotus ammatillisessa koulutuksessa

Jaksot

Päivitetty viimeksi: 23.5.2019

Ammatillisessa koulutuksessa voidaan käyttää rinnakkain esim. 1-4 jakson järjestelmää sekä ns. viikkojärjestelmää. Tunnit voidaan jaksottaa joko viikkotunteina (3 h/viikko) tai opetustunteina (24 tuntia).

Valmistelut

Tee ensin perustietoikkunan Jaksojärjestelmät-välilehdellä sellaiset jaksojärjestelmät, joita oppilaitoksessasi käytetään. Jaksojärjestelmiä voi olla useita, esim. jonkin tutkinnon opiskelijoilla 3-jaksojärjestelmä, toisilla 4-jaksojärjestelmä ja näiden lisäksi viikkojärjestelmä.

Tarkista perustietoikkunan Ryhmät-välilehdeltä opintojen/tutkinnon osien Kesto-sarake. Jos luvun perässä on "h", on opetus muunnettu jo lähiopetustunneiksi, esim. "64 h". Jos sarakkeessa näkyy pelkkä luku, esim. "3", on opetus vielä osaamispisteinä eli vuosiviikkotunteina. Kestoa voi muuttaa valitsemalla aktiiviseksi yhden tai useampia ryhmiä, klikkaamalla jotain niistä hiiren 2. painikkeella ja valitsemalla ponnahdusvalikosta Muuta ryhmän kestoa.

Voit jaksottaa opetuksen joko lähiopetustunteina tai viikkotunteina sen mukaan, kuinka tarkasti tuntimääriä oppilaitoksessa seurataan.

• Lähiopetustunnit tarkoittavat absoluuttista tuntimäärää: Kurre näyttää oppituntitarkkuudella, montako tuntia on käytetty ja montako vielä jäljellä.
  • Viikkotunneissa taas kyse on keskiarvosta: jollain viikolla opetusta voi olla 4 tuntia, toisella 2, mutta keskimäärin viikkotunteja on 3. Viikkotunteja käytettäessä opintojakson kokonaistuntimäärä on jakson pituus viikkoina x viikkotuntimäärä, esim. 10 viikkoa x 3 h viikossa = 30 tuntia.