Inställningar för att skapa bedömningslistor
Uppdaterad: 26.8.2024
Den här anvisningen innehåller nyttig information om att skapa bedömningslistor. Om du söker information angående hur bedömningslistor borde skapas i just ert läroanstalt, se anvisningen om att skapa bedömningslistor.
När gruppindelningen har gjorts, kan du överföra gruppernas uppgifter från Kurre till Bedömningsregistret i Primus. I Bedömningsregistret syns grupper som färdiga bedömningsdagböcker där läraren fyller i endast vitsord, frånvaron och andra möjliga tilläggsuppgifter till bedömningen. Bedömningsböcker och grupper syns samtidigt också i Wilma.
Innan man skapar nya bedömningslistor kan man arkivera den tidigare periodens eller terminens bedömningslistor i Bedömningsregistret i Primus. De arkiverade bedömningslistorna syns inte i Wilma.
Öppna Grupper-fliken i Grunduppgifter i Kurre. Om du vill skapa bedömningslistor endast för en viss period, ordna grupper på basis av period genom att klicka på rubriken i kolumnen Perioder eller Slutar i period. Måla de önskade grupperna eller plocka dem med Ctrl-tangenten nedtryckt.
Högerklicka på det valda området och välj Skapa bedömningslistor i snabbmenyn. Ett annat alternativ är att välja Dataöverföringar / Överför till Primus / Bedömningslistor i den övre menyraden.
Om du vill göra bedömningslistorna för alla grupper på en gång i Kurre behöver du inte måla grupperna. Välj istället Alla grupper i dataöverföringsrutan.
I punkten Överför klasserna kan du göra en tilläggsavgränsning. Om du skriver in t.ex. 08A, skapas bedömningslistor endast för de grupper som innehåller studerande från klass 08A.
- Med hjälp av fälten Periodsystem och Period kan du skapa bedömningslistor för den aktuella perioden. Kurre kontrollerar, vilka grupper som har undervisning i den aktuella perioden och skapar bedömningslistor endast för dessa grupper.
- Om du endast väljer periodsystem, skapas bedömningslistor för alla perioder (dock endast en bedömningslista per grupp). Om du väljer en viss period, skapas endast bedömningslistor för grupperna i den valda perioden.
- Om ni har i bruk flera periodsystem, ska du välja det system som bäst motsvarar bedömningstiderna. Bedömningslistor för veckosystem skapas främst inom yrkesutbildningen för vuxna.
När du utformar bedömningslistor, kontrollerar Kurre om kursen redan har en bedömningslista i Primus och om något har ändrats i Kurre efter att bedömningslistan har gjorts.
- Skapa alla som nya: varje grupp får en ny bedömningslista i Primus Bedömningsregister, oavsett om det finns en bedömningslista sedan tidigare eller inte.
- Skapa sådana som saknas: om gruppen redan har en bedömningslista i Primus, skapas ingen ny bedömningslista. Om det inte finns någon bedömningslista, skapas en ny.
- Uppdatera existerande: om gruppen redan har en bedömningslista i Primus, uppdateras denna med de uppgifter som finns i Kurre. Om det inte finns någon bedömningslista i Primus, händer ingenting.
- Skapa nya och uppdatera existerande: om gruppen redan har en bedömningslista i Primus, uppdateras denna med de uppgifter som finns i Kurre. Om det inte finns någon bedömningslista i Primus, skapas en bedömningslista.
Kurre söker efter de bedömningslistor som tidigare har gjorts i samma Kurre-fil. De bedömningslistor som har gjorts för hand eller kopierats i Primus känner Kurre inte igen.
- Om det redan finns en bedömningslista, syns dess kortnummer i Kurre på Grupper-fliken i kolumnen Bedömningslista. Bedömningslistans nummer har antingen blå eller röd bakgrund. Om det inte finns någon bedömningslista, visas endast ett streck i kolumnen.
- En röd botten innebär att ändringar gällande gruppen eller undervisningstidpunkterna gjorts i Kurre efter att bedömningslistan skapats. En blå botten innebär att inga ändringar gjorts.
- Under kolumnen Bedömningslista anges det totala antalet bedömningslistor. Talet inom parentes, som är skrivet i rött, anger antalet ändrade bedömningslistor.
Om alla eller flera grupper hänvisar till fel bedömningslista, lönar det sig att skapa bedömningslistorna på nytt.
Inlednings- och avslutningsdatum motsvarar de uppgifter som finns i bedömningslistans fält Kursen börjar/slutar. Det här är ett viktigt val, eftersom datumen påverkar bl.a. vilket prestationsdatum som studerandena får för kursen och hur grupperna syns för lärarna i Wilma.
- Om bedömningslistorna görs Enligt vald period, placeras periodens inlednings- och avslutningsdatum i fälten.
- Om bedömningslistor görs för kurser som är utspridda över flera perioder, kan datumen hämtas Enligt vald period, dvs. från den första periodens inledningsdatum till den sista periodens avslutningsdatum. Om gruppen undervisas t.ex. i perioderna 1, 3 och 5 blir inledningsdatum den första periodens inledningsdatum och avslutningsdatum blir den femte periodens avslutningsdatum. Det här alternativet används då bedömningen inte görs i slutet av varje period, utan mera sällan.
- Med alternativet Enligt undervisning blir inledningsdatum den dag då gruppen undervisas första gången och avslutningsdatum blir undervisningens sista dag.
- Med alternativet Skriv in datum kan användaren själv skriva in datumen med tangentbordet eller via kalendern.
OBS! Om ni har samma bedömningslista hela läsåret anges datumen enligt bedömningstillfällena.
Bedömningslistans namn
- I grundskolorna är Kursens namn ofta ett bra alternativ, i gymnasierna Kursens förkortning och i yrkesutbildningen Kursens kod + namn eller endast namn.
- Om du kryssar för Uppdatera namn även till existerande bedömningslistor ändras fältet Namn i bedömningslistan. Om du inte kryssar i denna option, bevaras namnet och endast övriga fält uppdateras.
Uppdatera namnet på existerande bedömningslistor
- Om du väljer denna option, uppdateras bedömningslistans namn i Namn-fältet, om det har ändrats.
Uppdatera start- och slutdagarna för existerande bedömningslistor:
- Om du kryssar i denna inställning, uppdateras sådana start- och slutdagar på bedömningslistorna som blivit ändrade. Kryssa inte i denna inställning, om du inte vill att bedömningslistornas datum ska ändras i Primus.
Kurres och Primus uppgifter kan identifieras med hjälp av olika sätt. Identifieringen betyder att kursuppgifterna som finns i Primus register Kurser och i studerandens läroplan jämförs med Kurres kursuppgifter och programmen försöker avgöra vilken av Primus kurser som motsvarar Kurres. Det rätta identifieringssättet beror på skolstadiet.
Det finns bara två sätt att identifiera kurser för ett schema som skapats genom att överföra ämnen i stället för kurser: Identifiera på basen av Primus val och Identifiera på basen av kursens nr i Primus. I grundskolor är Identifiera på basen av Primus val i allmänhet det bästa alternativet.
Identifiera på basis av förkortning och/eller kod passar gymnasier och andra läroanstalter som använder sig av kurser i Kurre.
- Om standardvalet "Förkortning + Kod" inte fungerar korrekt kan du försöka identifiera på basis av endast förkortning eller endast kod.
Identifiera på basis av Primus registerkortnummer används närmast av gymnasier och yrkesläroanstalter. Alla kurser har ett eget registerkortnummer, som överförs från Primus Kursregister till kolumnen Kortnummer på grunduppgifterfönstrets flik Kurser i Kurre. Primus jämför de kortnummer som kommer tillbaka från Kurre med sina egna kortnummer och gör bedömningslistor för de kurser som har exakt samma kortnummer. Funktionen är behändig också när man gjort ändringar i kursförkortningarna eller koderna i Kurre.
Identifiera på basis av Primus val används främst i grundskolorna om överföringen har gjorts med alternativet Överför ämnen och inte kurser (grundskolor).
- Det här alternativet jämför Kurres ämnesförkortningar med förkortningarna i elevernas läroplan. Bedömningslistans kurs blir den följande obedömda kursen under ämnet.
- Identifieringen förutsätter att valen har skrivits in i Primus Studeranderegister och att kursens förkortning endast avviker från ämnets förkortning med ett ordningsnummer.
- Om förkortningen för ämnet matematik är "MA" ska kursernas förkortningar vara "MA1, MA2, MA3" osv. Det kan också vara t.ex.:
- Ämnets förkortning + årskurs + h eller v: MA1h, MA1v, MA2h, MA2v... (om bedömningen görs två gånger per år per klass)
- Ämnets förkortning + årskurs + ordningsnummer: MA11, MA12, MA13, MA21, MA22... (om bedömningen görs tre eller fler gånger per år per klass).
OBS! Om ämnesförkortningarna i låg- och högstadiet eller i en gammal och en ny läroplan är åtskilda med en bokstav ska samma bokstav upprepas på samma sätt i kursernas förkortning: ämne lMA => kurserna lMA1, lMA2 osv., ämne MAH => kurserna MAH1, MAH2 osv.
Identifiera på basis av kursens nr i Primus lämnas tomt om flera årskursers bedömningslistor överförs på samma gång. Fältet fylls endast i om man överför bedömningslistorna för en specifik årskurs och alla bedömningar berör kurser med samma ordningsnummer.
- Om t.ex. alla sjuors kurser i högstadiet på våren är enligt typen MA2, MO2, HI2 osv. fyller man i en tvåa i fältet. Om ett annat ordningstal har använts i andra kurser ska de överföras skilt - annars placeras deras bedömningar på kursen med ordningstalet 2.
Lärare, studerande och utrymmen som inte kan identifieras
När programmen hittar rätt kurs görs en bedömningslista för den. Om Primus inte hittar en motsvarande kurs visar Kurre en lista över de uppgifter som programmen inte känner igen. Kontrollera och komplettera uppgifterna, antingen genom att fylla i rätt kurs/lärare/studerande i bedömningslistan eller genom att ändra Kurres uppgifter enligt Primus.
När man stänger fellista frågar Kurre om bedömningslistorna ska göras oavsett felen. Om man svarar jakande görs bedömningslistorna genast i Primus bedömningsregister.
På bedömningslistorna saknas de uppgifter som inte har känts igen. Kurre visar igen en lista över de bedömningslistor som har gjorts och av den framgår gruppens uppgifter och om bedömningslistan är helt ny eller uppdaterad.
- Med inställningen Bedömningslistornas skola väljer du, hur uppgiften om skola ska definieras på bedömningslistorna. Med Ctrl-knappen nedtryckt kan du välja flera skolor för en bedömningslista. Om flera skolor angetts i bedömningslistans Skola-fält i Primus, förblir skolorna oförändrade i fältet när bedömningslistan uppdateras från Kurre.
- Med inställningen Uppdatera kurstyp för bedömningslistans studerande kan du uppdatera kurstyperna. Detta rekommenderar vi i allmänhet inte. Inställningen används främst inom andra stadiets utbildningar.
- Uppdatera valen till Studeranderegistret (främst andra stadiet) uppdaterar studerandenas val till Studeranderegistret i Primus samtidigt som bedömningslistorna skapas. För att kunna använda denna funktion måste användaren ha Rätt att uppdatera valen till studeranderegistret. Denna rättighet ges i Användargrupper-registret, på fliken Primus rättigheter, för registret Bedömning.
En grupp kan endast hänvisa till en bedömningslista i Kurre åt gången. Om en grupp har flera olika bedömningslistor, t.ex. för hösten och våren, så hänvisar Kurre alltid till den bedömningslista som har skapats senast.
Du kan vid behov ändra enskilda gruppers hänvisningar i Kurre. Kontrollera först i Primus bedömningsregister vilket kortnummer som bedömningslistan har. Gå sedan till Kurres Grunduppgifter och fliken Grupper. Välj rätt grupp och högerklicka på gruppens rad. Välj Ändra bedömningslistans kortnummer och skriv in korrekt hänvisning (= bedömningslistans kortnummer).
De ändringar som har gjorts i bedömningslistan i Primus syns inte i Kurre, så även om kolumnen är blå i Kurre så kan det betyda att bedömningslistan har ändrats, arkiverats eller raderats i Primus.
- Du kan kontrollera det här genom att högerklicka på gruppen och välja Öppna bedömningslistan i Primus.
- Om det finns en bedömningslista så öppnas den. Om bedömningsregistret öppnas, men är tomt så betyder det att bedömningslistan har arkiverats eller raderats.
Om Kurre i allmänhet används av en annan person än Primus är det skäl att dubbelkolla att Primusanvändaren inte har gjort ändringar i bedömningslistorna via Bedömningsregistret innan man skapar eller uppdaterar en stor mängd bedömningslistor från Kurre. Med alternativet Uppdatera existerande ersätts de ändringar som har gjorts i Primus med de uppgifter som finns i Kurre.
Om ändringar har gjorts i Primus lönar det sig att reda ut, vilka uppgifter som har ändrats och varför. De bedömningslistor som görs i Kurre borde vara korrekta, men om de fortsättningsvis behöver korrigeras, kontakta vår kundsupport och red ut orsaken. Bedömningslistorna överförs i sådana fall troligen på ett sätt som inte riktigt är lämpligt för läroanstalten.
Om Kurre inte hittar en motsvarande uppgift i Primus får användaren en lista över obekanta uppgifter. Kontrollera listan och korrigera uppgifterna. Uppgifterna ska korrigeras så att Kurres uppgifter motsvarar de som finns i Primus.
När du stänger listan frågar Kurre om du vill överföra uppgifterna även om det finns obekanta uppgifter. Om du svarar "Ja" på denna fråga görs bedömningslistorna i Primus bedömningsregister, men de uppgifter som är obekanta lämnas bort. Dessa uppgifter måste korrigeras senare. Ifall läraruppgiften är obekant lämnas lärarens namn bort från bedömningslistan och bedömningslistan syns inte för läraren varken i Primus eller i Wilma.
Efter att du gjort bedömningslistorna visar Kurre en lista över de bedömningslistor som upprättats. På listan finns uppgifter om gruppen samt om bedömningslistan är ny eller om uppgifterna uppdaterades på en bedömningslista som redan finns i Primus.
Du kan sedan skriva ut bedömningslistorna och grupplistorna i Primus bedömningsregister med färdiga utskriftsmallar eller med Kurres utskrifter Kursdagböcker eller Undervisningsgrupper. Dessa finns bl.a. i menyn Utskrifter under Grunduppgifter på fliken Grupper.
Om gruppen delas in i två delar efter att bedömningslistan är gjord ska man göra egna bedömningslistor för de olika grupperna.
Om några studerande lösgörs från en grupp kan Kurre i vissa fall avgöra vilken bedömningslista som hör till den lilla gruppen. Bedömningslistan känns igen om:
- alla studerande i den lilla gruppen är med i den ursprungliga bedömningslistan
- det i den ursprunlgiga bedömningslistan finns minst lika många studerande som i den lilla gruppen
- den lilla gruppen är placerad samtidigt som den ursprungliga gruppen.
Om en grupp har många lärare placeras den lärare som har mest undervisning på basen av omfattningen i fältet Lärare på bedömningslistan. Övriga lärare placeras i fältet Övriga lärare. Om flera lärare har exakt lika mycket undervisning är det den lärare som står som standardlärare på fliken Kurser som placeras i fältet Lärare på bedömningslistan. I Wilma har alla lärare samma rättigheter oavsett om hen står i fältet Lärare eller Övriga lärare. Alla kan ge bedömningar och ser också gruppen på sin egen gruppsida.
Ansvarig lärare
På Grupper-fliken i Grunduppgifter kan du vid behov ange en ansvarig lärare för gruppen även om denna lärare inte undervisar gruppen mest. Ange läraren i kolumnen Ansvarig lärare. Den ansvariga läraren överförs till Lärare-fältet i Bedömning-registret och de övriga lärarna överförs till fältet Övriga lärare vid överföringen från Kurre till Primus. Om ingen har markerats som gruppens ansvariga lärare i Kurre kommer den lärare som undervisar gruppen mest att placeras i Lärare-fältet.
Om undervisningsgruppens kurstyp har ändrats i Kurre och man vill att ändringarna ska visas i studerandens prestationer ska man välja något av följande uppdateringsalternativ:
- Uppdatera alltid - kurstypen uppdateras för alla studeranden i gruppen.
- Uppdatera om inga personliga ändringar har gjorts - uppdateringen av kurstypen hoppar över de studeranden som har en kurstyp som är något annat än läroplanens kurstyp eller än kurstypen som finns i Kurser-registret.
Uppdatering av kurstyperna används främst inom vuxenutbildningen.
Överföringens inställningar kan sparas om man klickar på Funktioner/Spara inställningar uppe på skärmen. Om man sparar inställningarna kan man använda dem flera gånger om, och behöver inte ställa in dem på nytt för varje överföring. Om man gör ändringar i inställningarna, men vill återgå till de ursprungliga sparade inställningarna så gör man detta genom att klicka på Funktioner/Läs in inställningar.