Närvaroplanering i Wilma
Uppdaterad: 14.12.2020
Studerandespecifik närvaroplanering är möjlig även i Wilma. Funktionen är tillgänglig på sidan Grupper samt på studerandens eIP-sida i Wilma. På sidan Grupper kan närvaroplanering göras för hela gruppen i fråga och på studerandens eIP-sidan kan planeringen göras för en specifik studerande och för kursen i fråga.
Planeringen är möjlig i lärarens Wilma. Studeranden kan tills vidare inte själv ändra sina planerade närvarouppgifter. Vid IP-diskussioner kan läraren/utbildaren och studeranden/examinanden tillsammans fundera på vilka timmar studeranden ska delta i och läraren/utbildaren kan göra ändringarna.
För närvaroplanering i Wilma krävs:
- att grupperna gjorts i Kurre
- att bedömningslistor gjorts för grupperna
- att gruppens timmar placerats i ett schema
- att Kurre-filen är offentlig i Wilma
Funktionen använder de rättigheter gällande Kurre och schemat som definierats under Kurre-filens Allmänna inställningar / Wilmas inställningar.
Läraren/utbildaren ska dessutom ha de rättigheter som krävs för ifrågavarande schema. Rättigheterna definieras:
1) i registret Användargrupper i Primus: Wilmas rättigheter / Wilmas moduler / Bearbeta schema.
2) i Lärarregistret: ange i fältet Användargrupp i Wilma en grupp som har tillräckliga rättigheter att bearbeta schemat
3) i Kurre-filens Allmänna inställningar / Wilmas inställningar
4) i registret Information om skolan: kryssa för fältet Närvaroplanering i Wilma i användning (för den skola som bedömningslistan tillhör)
Efter detta syns timmarnas tidpunkter i Närvaroplanering-vyerna i Wilma.
Användarrättigheter
För att användaren ska ha rättigheter att planera närvaro utgående från Kurre-filen ska användaren ha antingen Fulla rättigheter att bearbeta scheman eller rättigheter enligt följande:
- Användargrupper: Rätt att se offentliga scheman ELLER läraren är kopplad till Kurre-filen.
- Dessutom någondera av följande:
- Användargrupper: Rätt att ändra egna lektioner
- Användargrupper: Rätt att ändra alla lektioner
Rätt att bearbeta enskild placering:
Förutom rättigheterna att bearbeta Kurre-filen måste användaren dessutom ha rätt att bearbeta varje enskild placering. Denna rättighet får användaren med något av följande alternativ:
- Användargrupper: Fulla rättigheter att bearbeta scheman
- Användargrupper: Rätt att ändra alla lektioner
- Läraren är själv kopplad till placeringen i fråga
För att läraren ska kunna bearbeta närvarouppgifterna för en placering måste han/hon alltså antingen vara kopplad till placeringen eller ha rätt att bearbeta alla lektioner.
Bearbeta gamla placeringar:
För att man ska kunna bearbeta närvaro för placeringar, vilkas datum redan passerat, måste fältet Ändra gamla placeringar vara ikryssat i Kurre-filens Allmänna inställningar.
Andra lärares grupper:
För att en lärare ska kunna planera närvaron även för andra lärares lektioner, måste hans/hennes användargrupp ha Rätt att se alla bedömningslistor gällande Bedömningsregistret. Då blir knappen Gruppens uppgifter synlig på fliken Andra lärares på Grupper-sidan i Wilma. Via denna knapp kommer användaren till sidan för närvaroplanering.
Studerandens eIP
Klicka på någon av studierna i läroplanen på studerandens eIP-sida. I sidopanelen som öppnas finns fliken Närvaroplanering. För att knappen ska vara synlig krävs att användaren har rätt att använda funktionen samt att bedömningslistan för elementet är gjord i Kurre. Om studeranden tas bort från bedömningslistan är planeringsfliken inte längre synlig (det står "Inga grupper hittades").
Om det finns flera bedömningslistor för ett och samma element och studeranden finns med på samtliga listor, visas en drop down-meny uppe på fliken Närvaroplanering. Användaren kan då ur menyn välja den bedömningslista han vill bearbeta.
På fliken Närvaroplanering finns en tabell med rader enligt periodsystemet. En rad motsvarar en placering i Kurre. Om det bara finns två perioder som båda innehåller 2 undervisningstillfällen per vecka för kursen i fråga, innehåller tabellen bara 4 rader. Då innebär det att studeranden är närvarande på varje lektion varje vecka under perioden. Om det finns ett behov att planera närvaron veckovis, ska periodsystemet i Kurre göras som ett veckosystem.
Efter varje undervisningstillfälle finns en låda. Då du klickar på lådan kan du lägga in studeranden på undervisningstillfället, dvs. planera att studeranden ska vara närvarande på lektionen i fråga eller ta bort studeranden från lektionen. Den gröna bocken markerar närvaro. Uppgifterna sparas direkt i Kurre. Som standard är studeranden närvarande vid varje undervisningstillfälle i det fall att han/hon blivit placerad i gruppen i Kurre. Tryck på Spara för att spara den planerade närvaron.
Lektionens id är synligt också i planeringsvyn, om det har angivits för någon placering i schemat.
Om fältet Ändra gamla placeringar inte är ikryssat i Kurre-filen och tidpunkten för en lektion har passerat, kan närvaron för lektionen inte längre bearbetas.
Sidan Undervisningsgrupper
På sidan Undervisningsgrupper syns fliken Närvaroplanering, förutsatt att användaren har rätt att använda funktionen. På sidan finns en tabell med en kolumn för varje lektion i överbalken och med varje studerande på en egen rad till vänster. Om lektionens id är angivet för placeringen syns det på en egen rad uppe i tabellen, nedanför tidpunkten. I tabellen på denna sida är det möjligt att göra ändringar för flera åt gången på så vis att man målar tabellcellerna genom att hålla musknappen nedtryckt.
Med hjälp av datumfälten ovanför tabellen kan du begränsa vyn till en bestämd tidsperiod. I övrigt motsvarar funktionerna på denna sida de funktioner som finns på eIP-sidan. Den gröna bocken innebär närvaro och tomt innebär "ingen närvaro".
OBSERVERA! Om studeranden inte har någon närvaro planerad för en bestämd tidpunkt, är det inte heller möjligt att göra någon lektionsanteckning för tidpunkten i fråga. Det är alltså inte möjligt att i misstag ange frånvaro för en lektion där det inte heller är meningen att studeranden ska närvara.
Om du i närvaroplaneringen försöker gå till en bedömningslista som inte innehåller några studerande, meddelar Wilma: "Inga studerande har anmält sig till denna kurs".