Primus register och huvudrutans funktioner
Uppdaterad: 14.12.2020
Alla uppgifter som kan ändras i Primus är fördelade i olika register. I registren samlas alltid vissa typer av uppgifter, t.ex. finns studerandenas uppgifter i Studerande-registret, läraruppgifterna i Lärare-registret, osv. Alla register bildar tillsammans en databas.
När du loggar in i Primus öppnas först en huvudruta med fem-sex delar. Varje del innehåller register. De personer som har fulla rättigheter till Primus ser alla register i huvudrutan, men övriga användare ser endast de register som de har rätt till.
Du öppnar ett register genom att klicka på namnet. Alla register öppnas i ett eget fönster (antalet fönster är inte begränsat) som alla ser likadana ut och fungerar på samma sätt. Du behöver inte alltid gå via huvudrutan för att öppna ett annat registerfönster utan det går att hoppa direkt från ett öppet fönster till ett annat.

Register-delen
I den del som heter Register finns de register som används mest.
Hjälpregister-delen
Hjälpregistren innehåller uppgifter som behövs i andra register, t.ex. läroplaner, klasser och vitsordsskalor.
Underhållsregister-delen
Underhållsregistren utgörs av register som behövs med tanke på datasystemet, informationssäkerheten och effektiviteten. Det rör sig om t.ex. användarnamn, rättigheter och olika inställningar för administreringen av registren.
Allmänbildande utbildning eller Yrkesutbildning
Delarna Allmänbildande utbildning och Yrkesutbildning är alternativa, dvs. användaren ser enbart det ena registret, beroende på vilken typ av läroanstalt som är vald i fältet Läroanstaltstyp i Information om skolan-registret, för den skola som personen tillhör. En användare som är inloggad med en skola där "Grundskola" är valt i fältet Läroanstaltstyp ser delen Allmänbildande utbildning. En användare som är inloggad med en skola som tillhör läroanstaltstypen för yrkesutbildning ser delen Yrkesutbildning. Om fältet är tomt visas ingendera delen, utan då står alla register under Övriga register.
Den senare situationen gäller t.ex. då huvudanvändaren loggar in i Primus utan att välja någon skola. Systemet väljer då inställningarna från den skola som har registerkortsnummer 1 i Information om skolan. Den här skolan är ofta en inställningsskola som saknar läroanstaltstyp.
I de olika delarna finns register som gäller specifika skolnivåer, t.ex. Disciplinära åtgärder och Pedagogiska dokument för den allmänbildande utbildningen. Om användaren varken ser Allmänbildande utbildning eller Yrkesutbildning finns registren i stället under Övriga register.
Övriga register
Bland de register som räknas till de övriga registren finns både egentliga register (t.ex. Inventarier) och sådana register som endast utgör alternativlistor för fält. Från t.ex. Kommuner-registret kommer de alternativ som kan väljas i Studerande-registrets fält Hemkommun och Boningskommun.
De övriga registren är så pass många att vi har en sökfunktion för dem. Under listan över de övriga registren finns ett sökfält och genom att skriva in en viss sökrad, t.ex. "lärar" kommer alla de register fram som heter något med "lärar".
Kurre-delen
Om en Primus-användare även har rätt att använda Kurre syns också en separat Kurre-del till höger i huvudrutan. Kurre-funktionerna öppnas om du klickar på knappen Logga in i Kurre.

Under Övriga funktioner finns funktioner som kan användas för att underhålla själva programmet.
- Versionsuppgifter öppnar en ruta som visar vilken version av Primus, Kurre och Wilma som är i användning.
- Användarlista visar en lista över de personer som är inloggade i Primus (även användarens IP-adress syns) och när de senast har gjort ändringar i Primus. Via listan går det att bryta användarnas förbindelse, t.ex. om man misstänker att programmet i misstag har lämnats öppet.
- Med Byt lösenord-funktionen kan användaren själv byta sitt lösenord till Primus.
- Genom att klicka på Öppna direkttjänst kan användaren öppna en förbindelse till sin egen Primus-databas åt vår kundsupport. På så vis kan kundsupporten se användarens situation i Primus.
- Sänd meddelande till alla användare gör det möjligt att skicka meddelande åt alla Primus-användare som är inloggade.
- SMTP-rapport och SMS-rapport är utskrifter som visar uppgifter om e-post- och textmeddelanden som användarna har skickat. Om ett meddelande har hamnat i meddelandekön går det att reda ut problemet via underhållsregistret Meddelandekö.
Nere i huvudrutan kan du se hur många e-post- och textmeddelanden som inte har skickats. Det är meddelanden som av någon anledning inte har kommit fram till mottagaren och därför finns i meddelandekön. Då du klickar på Visa, öppnas registret Meddelandekö där du kan se närmare uppgifter om dem. Meddelandet nere i rutan uppdateras var femte minut, men du kan även manuellt uppdatera det genom att högerklicka och välja Uppdatera. Om meddelandet inte syns får du fram det genom att högerklicka längst ner i den blåa rutan och välja Visa information om meddelanden som inte har sänts. Om du vill dölja meddelandet gör du på samma sätt och väljer Dölj information om meddelanden som inte har sänts.
Under de övriga funktionerna går det också att lägga till egna länkar, t.ex. till Vismas webbsida. Länkarna ska du lägga till i prclient.ini-filen under rubriken Info. Skriv in både sidans namn och adress och skilj dem åt med ett kommatecken. Namnet kommer att synas i Primus huvudruta.
[Info]
Webpage1=Programuppdatering,https://update.service.inschool.fi/cgi-bin/versiot?svelogin
Webpage2=sidans namn, sidans adress

Som standard är färgtemat i Primus blått, men du kan ändra färgen på följande sätt:
- Öppna prclient.ini och skriv in önskad HEX-färgkod i stället för #1aff8c:
[Settings]
BannerBackColor=#1aff8c
-
HEX-färgkoderna finns t.ex. på adressen http://www.w3schools.com/colors/colors_picker.asp
Du kan använda dig av funktionen t.ex. om du vill ge test-Primus en annan färg. Om du väljer en mycket ljus färg, ändrar Primus den automatiskt så att den blir lite mörkare.