Register, registerkort och navigering i programmet
Uppdaterad: 14.12.2020
Primus är ett databasprogam för skoladministrationen där alla uppgifter är indelade i register. Varje register innehåller registerkort och varje registerkort motsvarar en studerande/lärare/kurs o.s.v. På ett registerkort finns fält där det går att skriva in uppgifter. Alla uppgifter som skrivs in i fälten kan sökas, printas ut och statistikföras. Läroanstalten kan själv välja vilka register, kort, fält och funktioner olika Primus-användare ska kunna se.
Om du loggar in i Primus öppnas en huvudruta som innehåller länkar till alla register. Uppe i rutan visas programmets versionsnummer, t.ex. 4.60.x. Versionsnumret syns också högst uppe i varje registerfönster. Det är viktigt att du känner till versionsnumret om du kontaktar kundsupporten.

Uppgifterna i Primus delas in i olika register: Studeranderegistret, Lärarregistret, Kursregistret o.s.v. Länkarna till de olika registren finns i Primus huvudruta som öppnas genast då du loggar in i programmet.
En person som har fulla rättigheter till Primus har tillgång till alla register. De övriga användarna ser endast de register som de har rätt till.
Primus Övriga register är så många att det finns ett sökfält till hjälp. Om du skriver in några tecken i sökfältet, t.ex. "lärar", begränsas listan så att endast de register vars namn innehåller "lärar" syns.
Du öppnar ett register genom att klicka på dess namn. Alla register ser ut och fungerar på samma sätt. Det går att hoppa mellan registren utan att gå via huvudrutan.

Ett register innehåller registerkort. Varje kort består av en studerande/lärare/kurs o.s.v., beroende på vilket register det är fråga om. Från och med Primusversion 4.48 sparas automatiskt det datum då ett nytt registerkort skapas, i fältet Registerkortet skapat. Datumet kommer fram i fältet när registerkortet har sparats.
En person som har fulla rättigheter till Primus kan öppna alla registerkort i alla register. De övriga användarna ser uppgifterna enligt rättigheterna de har tilldelats.
En lista över registrets innehåll syns till höger i rutan. Listan kan vara tom eller begränsad beroende på vilken standardinställning registret har.
Varje registerkort har en unik registernummer. Numret syns i fönstrets övre högra kant. I bilden till höger har studeranden Emilia Bröd kortnummer 3950.
Hur många registerkort som är framme i listan i fönstret syns nere under kortlistan. I bilden till höger är den totala summan 217.
Under kortlistan syns det sammanlagda antalet kort och hur många som för tillfället är aktiverade. På bilden till höger är 20 kort valda.
Ovanför kortantalet står en eventuell sökning i registret. Bilden visar en sökning på Solskensskolans högstadium åk 8C. Elevernas antal är alltså 11.
Listan över registerkorten visar vissa uppgifter i en viss ordning. Uppgifterna och ordningen kan du ändra genom att klicka på den blåa länken Listans ordning som finns nere till höger i registerfönstret.
Du aktiverar ett kort genom att klicka på det i kortlistan. Kortets uppgifter visas då i registrets fält.
Du kan välja många kort på en gång genom att måla dem (klicka på ett kort med musen, håll in knappen och dra muskursorn neråt). Då du släpper knappen förblir alla målade registerkort valda. På bilden är fyra elever valda på listan och Sally Salminens kort är aktiverat. Det aktiverade kortet har en något mörkare färg i listan.
Du kan också välja flera kort som inte kommer efter varandra på listan. Detta gör du genom att hålla Ctrl-knappen i botten samtidigt som du klickar på de registerkort du vill välja. Det går också att måla flera kort på en gång med Ctrl-knappen i botten. På bilden är fem kort valda. Wilma Wahls kort har valts sist och är därför också det kort som är aktiverat. Om du har valt flera kort syns det sista valda kortets uppgifter i fönstret, men om du ändrar t.ex. telefonnummer kommer telefonnumret att ändras för alla valda kort, inte endast för det som syns i fönstret.

På registerkorten finns fält där du kan skriva in uppgifterna som berör den enskilda personen eller kursen o.s.v. Då du öppnar ett register är alla fält tomma, eftersom inget av registerkorten är aktiverat. När du väljer ett av korten i listan till höger kommer kortets uppgifter att komma fram i registerfönstret.
Fälten är färdigt placerade på flikar enligt teman, t.ex. Studier, Skolväg och Beslut. Du kan själv lägga till nya flikar och ordna om fälten som du vill.
Alla fält är inte automatiskt framtagna i registret. I de olika registrens fälteditor kan du se alla fält som finns tillgängliga och ta fram sådana som du behöver.
I varje register går det att få fram en alternativlista för alternativfälten. I t.ex. fältet Hemkommun och Boningskommun används Kommunregistrets registerkort som alternativ.
Via ett alternativfält kan du öppna det register som alternativen kommer från. Detta gör du genom att högerklicka på fältet och välja Öppna register. Om fältet är flerradigt och flera rader är valda eller ifyllda, kan du öppna alla de registerkort som är valda i fältet på en gång, genom att välja Öppna register (hela tabellen).
Det finns vissa alternativfält som har fasta alternativ som inte kan ändras av användarna. Sådana är t.ex. alternativen för fältet Kön och Vårdh. typ.

Du kan ha flera registerfönster öppna på en gång, t.ex. både Studeranderegistret och Lärarregistret. Om du klickar på alternativet Fönster som finns i varje registerfönsters övre balk kan du se vilka fönster som är öppna och flytta dig från ett register till ett annat.
Du kan flytta registerfönstren på skärmen genom att klicka och dra i kanten högst upp. Det går också att förminska och förstora fönstret genom att dra i fönstrets kanter eller genom att klicka på ikonerna uppe i fönstrets högra kant.
Om du vill stänga fönstret ska du klicka på krysset i det övre högra hörnet.

Alla uppgifter som finns i fälten kan sökas, printas ut och statistikföras.
Du kan söka fram registerkorten med hjälp av Sökknappen, Snabbsöksknappen, via fliken "Färdiga sökrutiner" eller genom att högerklicka på ett fält och välja Sök samma. Sökfunktionen kan du använda om du t.ex. vill få fram alla studerande som läser franska, eller alla som har varit borta över 50 timmar.
Om du vill hitta ett specifikt fält ska du använda sökfunktionen som finns i fönstrets övre balk. Om du t.ex. vill skriva in att en studerande läser engelska som A1-språk, men inte kan hitta fältet A1-språk ska du klicka på Sök och sedan skriva in t.ex. "A1". Den här sökfunktionen är till nytta bl.a. i kontakten med vår kundsupport, eftersom du kan få frågan om vad som står i ett specifikt fält. Med hjälp av sökfunktionen hittar du enkelt fälten.
I Studeranderegistret finns det ytterligare en sökfunktion: Sök kurs. Den här sökfunktionen kan du använda då du snabbt vill hitta en viss kurs i en studerandes läroplan. Klicka på Sök / Sök kurs och skriv in t.ex. "hälsokun". Det gör att första alternativet i läroplanen som motsvarar sökningen kommer att markeras.
Printa ut uppgifterna
Du kan printa ut uppgifterna antingen med hjälp av en färdig utskrift eller genom att själv skapa en utskriftsmall. Om du klickar på printerikonen får du fram en lista över alla färdiga utskriftsmallar.
Om du vill göra egna utskrifter ska du klicka på Funktioner / Skriv ut / Utskrift av lista eller Funktioner / Skriv ut / Utskriftseditor.
- Anvisning om "Utskrift av lista"-funktionen
- Anvisningar om utskriftseditorn: introduktion, ändringar och utformning, övriga anvisningar om utskrifter