Studerande inom yrkesutbildning i läroanstaltsform och personer som avlagt examen under kalenderåret, dataöverföring

StatistikDataöverföringar

Uppdaterad: 19.11.2020

Insamlingen gäller både den läroplansbaserade och examensförberedande utbildningen för fristående på samma gång. Och för studerandena av 2018 insamlas även de som studerar enligt reformen. Dataöverföringen omfattar alla närvaroanmälda studerande och de som avlagt examen 2018. Statistiken över läroavtalsutbildning samlas in separat.

Dataöverföringen förutsätter att du har den senaste Primus-versionen 4.58.7, som utges i början av januari 2019. Du kan i Primus börja testa januari månads dataöverföring tidigast i augusti föregånde år. Men ändringarna som görs från år till år ingår inte i Primus förrän Statistikcentralen har gett ut sina anvisningar. (Anvisningen kommer att uppdateras enligt behov).

Allmänt om den individbaserade dataöverföringen

I dataöverföringen ingår studerandeuppgifterna per individ. Läroanstalten ska spara den skapade filen och skicka den till Statistikcentralen via deras applikation. Kontrollera före dataöverföringen att de fält som behövs för överföringen är korrekt ifyllda. Dataöverföringsfunktionen finns i Studeranderegistret i Primus. Välj Dataöverföringar / Till statistikcentralen / Yrkesläroanstalter. Överföringen görs för de studerande som är framsökta i registerrutan och du bör också välja varifrån närvarouppgifterna ska hämtas (Studerandearbetsdagar-tabellen, Närvarotabellen eller inskrivningsfälten).

Du kan testa dataöverföringen i Primus hur många gånger som helst. Filen skickas inte vidare förrän den förs till Statistikcentralens applikation. Du kan med andra ord öppna överföringsfilen för förhandsgranskning eller spara den på din dator och kontrollera att uppgifterna är korrekta och att alla studerande som ska ingå i statistiken är med.