Utskrift av lista som egen funktion
Uppdaterad: 27.11.2020
Funktionen Utskrift av lista finns i alla register i Primus. Du öppnar funktionen genom att klicka på Funktioner / Skriv ut / Utskrift av lista eller genom att trycka på F2-tangenten på tangentbordet. Med hjälp av funktionen kan du skapa olika listutskrifter, som t.ex. en lista över könsfördelningen bland eleverna eller en lista över alla elevers adresser.
Funktionen öppnas i en egen ruta. Högst upp i rutan finns ett fält som heter Listans rubrik. Där kan du skriva in utskriftens rubrik och anpassa textens utseende med hjälp av fälten Font, Storlek, Fet, Kursiv och Understruken. Om du kryssar i Skriv ut rubriken på varje sida kommer rubriken med på varje sida som printas ut. I rubriken kan du vid behov lägga till utskriftsdatum.
I fältet med namnet Välj uppgift(er) väljer du vilka uppgifter som ska tas med på listan. Om fältet har ett +-tecken framför namnet betyder det att det finns ytterligare uppgifter som du ska välja bland under det. Om du t.ex. vill skriva ut studerandens klass ska du klicka på +-tecknet framför Grupp/klass så att du får fram underkategorierna (t.ex. klassens namn eller klassföreståndare). Klicka alltså ännu på Namn så att Grupp/klass->Namn kommer fram i fältet Kolumner som valts till listan.
Om du inte hittar fältet som du söker på fältlistan ska du först kontrollera att fältet finns med i registret. Om fältet är framtaget, men det ändå inte går att välja det ska du klicka på Lägg till under Kolumner som valts till listan. I hjälprutan som öppnas kan du göra mer omfattande sökningar, t.ex. för en viss klass -> klassens klassföreståndare -> klassföreståndarens skola (1:a raden) -> skolans undervisningskommun -> kommunens kod.
I fältlistan finns endast de fält som har tagits fram i registret. Om du vill skriva ut t.ex. Prestationsuppgifter (vitsord, lektionsanteckningar o.dyl.) eller Standarder (uppgifter om skolan och läsåret) ska du klicka på Lägg till som finns under fältet Kolumner som valts till listan.
Om du klickar på Radera försvinner den uppgift som är markerad. Klickar du på Ändra kan du ändra namnet på de kolumnrubriker som syns på listan. Det kan vara bra i sådana situationer då kolumnens rubrik är lång eller opraktisk. Ett exempel är Grupp/Klass -> Namn som i stället kan ändras till "Klass". Med hjälp av piltangenterna kan du ändra på uppgifternas inbördes ordning. Den uppgift som är högst upp på listan placeras först i den vänstra kanten på utskriften.
Ordna uppgifter: Uppgifterna ordnas enligt utskriftens första kolumn. Om du gör en studerandelista och vill ha efternamnet som första uppgift, ska du med pilknappen föra upp Efternamn så att denna uppgift är överst i listan. Om du vill ha klassen som första uppgift, flyttar du upp denna uppgift med pilknappen.
Ordna uppgifter i alfabetisk ordning: Uppgifterna ordnas i alfabetisk ordning utgående från listans ordning i registret Om listans ordning är t.ex. Grupp/Klass->Namn&Efternamn&Förnamn, placeras eleverna i alfabetisk ordning utgående från klassens namn. Eleverna i varje klass är ordnade i alfabetisk ordning utgående från efternamnet (om två elever har samma efternamn, bestäms ordningen utgående från förnamnet). Om du vill ordna hela listan enligt t.ex. förnamnet, ska du välja Förnamn som första uppgift i listans ordning.
Med inställningarna under Bearbeta utskriften kan du ändra listans utseende. Det går att ändra font, fontstorlek och stil. Funktionerna gäller endast listans text och inte rubriken. Det är dessutom möjligt att förminska utskriften så att den ryms på en A4-sida med hjälp av kryssfältet Förminska vid behov.
Med inställningarna under Utskriftsinställningar ställer du in utskriftens marginal och radavstånd. Raderna kan också numreras och det är möjligt att välja numreringens inledningsvärde och intervall. Skriv ut kolumnrubrikerna är ett kryssfält som bestämmer om kolumnrubrikerna skrivs ut eller inte. Genom att kryssa i fältet Skugga varannan rad blir utskriften mera lättläslig, eftersom varannan rad färgas.
Värdet i fältet Radavstånd anger hur stort avstånd det är mellan raderna. Kryssfältet Numrering med numrerar varje rad; första raden 1, andra raden 2, tredje raden 3 osv. Med fältet intervall och från kan du ange från vilken siffra numreringen börjar samt numreringens intervall. Om du anger 5 i intervall-fältet och 10 i från-fältet numreras utskriftens rader så att första raden är 10, andra raden 15, tredje raden 20 osv. Observera att dessa fält aktiveras först då fältet Numrering med är ikryssat.
I rutans nedre del finns funktionen Uppförd statistik och genom att klicka på Lägg till kan du göra sökvillkor som beaktas på utskriften, t.ex. hur många studerande som har Vasa som hemkommun, hur könsfördelningen ser ut osv. När du klickar på Lägg till ska du först skriva in ett namn, t.x. "Hemkommun Vasa" eller "Flickor". Lägg därefter till sökvillkoret som motsvarar namnet; Hemkommun->Namn på svenska=Vasa eller Kön="Kvinna". Om du vill ändra eller radera ett sökvillkor som redan finns ska du markera den på listan i fältet och därefter klicka på Ändra eller Radera.
Klickar du på Skriv ut kan du printa ut listan på papper, spara den som skild fil eller förhandsgranska. Innan du skriver ut utskriften ska du välj vilka studerande som ska tas med på listan.
Tips: Om du vill skriva ut en viss grupp av studeranden lönar det sig att söka fram dem i Studeranderegistret innan du öppnar "Utskrift av lista"-funktionen. Då räcker det med att du klickar på Alla i Skriv ut-rutan.
Du kan spara inställningarna för en listutskrift som fil och överföra dem från en Primus till en annan: Funktioner / Kopiera till fil. I filen sparas alla valda fält, eventuella summauppgifter och inställningar för textens format. Med hjälp av färdiga inställningar kan en skola enkelt få exakt samma listinställningar som den skola som har gjort dem.
Om två skolor vill ha samma listinställningar och de finns i samma multiPrimus kan de delas med hjälp av kryssfältet Ses av alla skolor (multiPrimus): Inställningar / Utskriftens inställningar. Möjligheten att spara listinställningar som fil används i de fall då två skolor, som inte finns i samma multiPrimus, vill få fram likadana listutskrifter.
Om listan innehåller information om olika kurser, t.ex. vitsord, val, frånvaro, studieveckor eller övriga tilläggsuppgifter ska kurssökningen korrigeras på skolan som tar emot listinställningen. Om listan innehåller hänvisningen till kursen "MA1" så gäller det endast MA1-kursen vid den ursprungliga skolan. Hänvisningen baseras på kortnummer och det är högst troligt att kursnumren är olika vid de olika skolorna.
På våra webbsidor finns färdiga listinställningar som du kan ladda ner till din egen Primus. Det gör du genom att spara filen på din egen dator, öppna utskriftsrutan (Utskrift av lista) och klicka på Funktioner / Kopiera från fil. Det går också att öppna listan genom att dra utskriftsfilens ikon från katalogen där den är sparad till utskriftsrutan.
Filerna är registerspecifika, vilket betyder att t.ex. Studeranderegistrets inställningar öppnas endast i Studeranderegistret. Slutdelen på filerna för listinställningarna är .ltul.
Exempel 1. Vårdnadshavarnas kontaktuppgifter
Gör en listutskrift där studerandens klass, studerandens efternamn och förnamn samt båda/alla vårdnadshavarnas kontaktuppgifter ska finnas med.
Klicka i fältet Välj uppgift(er) och välj Grupp/klass som första uppgift. Välj därefter Efternamn och Förnamn. Sök fram Vårdnadshavargrenen på listan och välj Vårdh.efternamn, Vårdh. förnamn, Vårdh. hemtelefon, Vårdh. mobiltelefon och Vårdh. e-postadress.
Dessa uppgifter räcker bra för en enkel lista över kontaktuppgifter, men om du vill kan du ännu lägga till studerandemängder och göra kolumnrubrikerna kortare:
- Det sammanlagda antalet lägger du till genom att klicka på Lägg till under Uppförd statistik. Namnge sökvillkoret, "sammanl.", och ange Efternamn<>"". Du kan också lägga till flickors och pojkars antal.
- Med hjälp av Ändra-knappen kan du göra långa kolumnrubriker kortare, t.ex. Grupp/klass-uppgiften kan ändras till "Kl".
Exempel 2. Könsfördelning enligt kommun
I en skola finns studerande från två kommuner och du vill få fram en lista som visar hur många elever som kommer från de olika kommunerna. I den nedre kanten av listan vill du ha klassvis statistik över antalet flickor och pojkar enligt kommun. Först ska du skriva in rubriken t.ex. "Klasslista" och sen välja Grupp/Klass -> Namn, Efternamn och Förnamn i fältet Välj uppgift(er).
Gör det första statistiska sökvillkoret genom att klicka på Lägg till under fältet Uppförd statistik och ge det ett namn, t.ex. "Hemkommun Vasa, flickor". Sökvillkor ska vara Hemkommun -> Namn på svenska = Vasa OCH Kön = Kvinna. Godkänn sökvillkoret genom att klicka på Ok.
Gör sedan ett motsvarande sökvillkor för pojkarna. Namnge sökvillkoret, "Hemkommun Vasa, pojkar" och ange Hemkommun -> Namn på svenska = Vasa OCH Kön = man.
Följande sökvillkor är: "Hemkommun Korsholm, flickor", dvs. Hemkommun -> Namn på svenska = Korsholm OCH Kön = Kvinna. Det sista sökvillkoret är: "Hemkommun Korsholm, pojkar", dvs. Hemkommun -> Namn på svenska = Korsholm OCH Kön = Man.
Skriv sedan ut utskriften genom att trycka på Skriv ut och välja klassens studerande. Om du endast vill välja bland studerandena i klass 7A och inte bland alla aktiva ska du först söka fram klassen i Studeranderegistret. Det gör att endast denna klass studerande finns med på listan i utskriftsrutan.