Periodisering i den yrkesinriktade utbildningen
Uppdaterad: 16.1.2020
I yrkesinriktad utbildning går det att använda t.ex. ett 1-4-perioders system och ett veckosystem parallellt. Timmarna kan periodiseras antingen som veckotimmar (3 h/vecka) eller som undervisningstimmar (24 h).
Förberedelser
Gör först sådana periodsystem som används i er läroanstalt. Periodsystemen görs på grunduppgifterfönstrets flik Periodsystem. Periodsystemen kan vara flera om t.ex. vissa studerande följer ett treperioderssystem och vissa ett fyraperioderssystem och man samtidigt vill ha ett veckosystem.
Kontrollera studiernas/examensdelarnas Omfattning som finns på grunduppgiftsfönstrets flik Grupper. Om talet följs av ett "h" har undervisningen redan ändrats till närundervisning, t.ex. "64 h". Ifall kolumnen enbart innehåller ett tal, t.ex. "3" är undervisningen fortfarande angiven i kompetenspoäng, dvs. som årsveckotimmar. Du kan ändra omfattningen genom att aktivera en eller flera grupper, högerklicka på någon av dem och välja Ändra gruppens omfattning.
Du kan periodisera undervisningen antingen som närundervisningstimmar eller som veckotimmar beroende på hur noggrant timantalet följs upp i läroanstalten.
- Närundervisningstimmarna innebär absolut timantal: Kurre visar med en lektions noggranhet hur många timmar som har använts och hur många som ännu finns kvar.
- För veckotimmarnas del handlar det om medeltal: under en vecka kan undervisningen vara 4 timmar, en annan 2, men veckotimmarnas medeltal är 3. Då veckotimmar används är studieperiodens hela timantal periodens längd i veckor x veckotimantal, t.ex. 10 veckor x 3 h veckan = 30 timmar.
Undervisningen periodiseras i grupperingsfönstret. Ta först fram periodkolumnerna. Detta gör du genom att klicka på Visa / Periodisering eller att trycka F8 i tangentbordet. I fönstrets högra kant syns nu en lista över den aktiva klassens (gruppens) studier och i mitten av fönstret finns kolumnerna "period 1", "period 2" osv. eller "36", "37" om veckosystemet är framme. Utvidga vid behov periodkolumnernas område så att flera perioder syns samtidigt.
Förutom själva undervisningen kan du också få fram lärarnas övriga arbete i periodiseringen, t.ex. arbete som hör till inlärning i arbete eller till att rätta och förbereda uppgifter. Övrigt arbete är från början dolt, men du får fram det via Inställningar-menyn genom att kryssa ur Göm reserveringar/annat arbete.
Du kan ta fram kolumnen Periodiserat, som visar antalet periodiserade timmar vartefter de periodiseras. Kolumnen får du i Grupperingen fram via Visa-menyn, Välj kolumner som visas/Periodiserat. Periodiseringen måste vara aktiverad i Grupperingen för att kolumnen ska bli synlig (Visa -> Periodisering).
Dölja i grupperingen om inte beaktas i arbetsmängden
- I grupperingsfönstret går det att dölja de balkar som inte beaktas i arbetsmängden. Kurre gör detta genom att kontrollera vilka placeringstyper som räknas till arbetsmängden. Om en grupp eller övrigt arbete har en placeringstyp som inte räknas med i arbetsmängden kommer de inte att synas i gruppperingsfönstret. Kryssa i Räknas till arbetsmängden för alla de placeringstyper som hör till lärarnas arbetsmängd.
- Öppna därefter grupperingsfönstret och klicka på Inställningar / Visa endast de som räknas till arbetsmängden.
- På samma sätt går det att dölja t.ex. reservationer och övriga uppgifter i periodiseringsutskrifterna. Klicka på Utskrifter / Periodisering eller Sammanfattning av periodisering / Tilläggsfunktioner / Endast det som räknas till arbetsmängden.
Om vissa studier undervisas året runt, samtidigt som andra studier, ska de förenas till en balk. Periodiseringen görs först därefter. På detta sätt behöver du inte förena en period i taget.
Periodiseringen görs på så vis att studiernas timantal skrivs in i varje periods kolumn. Om modersmål undervisas 2 h i veckan i perioderna 1 och 3 skriver du in "2" i båda kolumnerna. De perioder där modersmål inte undervisas ska lämnas tomma. Först syns studiernas hela timantal i kolumnen Operiodiserade, men timantalet minskar vartefter att timmarna matas in i periodkolumnerna (=periodiseras).
- Om du använder dig av närundervisningstimmar, syns först t.ex. "48 h". Då du periodiserar två timmar modersmål för vecka 36, blir "46 h" kvar i kolumnen Operiodiserade.
- Om du använder dig av veckotimmar, syns först t.ex. "1" i kolumnen Operiodiserade. Då du skriver in två timmar modersmål för period 1 blir 1/2 kvar i kolumnen Operiodiserade. Om du skriver in två timmar för period 3, har hela timantalet använts och kolumnen Operiodiserade är tom. (Veckotimmarnas antal innebär att om modersmål skulle kunna undervisas en timme i veckan i varje period, men eftersom modersmål undervisas endast i varannan period, skall veckotimmarna vara 2.)
Periodisera flera examensdelar/delområden på en gång
Periodiseringen kan göras för en studie i taget eller en klass i taget, men för att spara tid lönar det sig att samtidigt periodisera så många studier som möjligt. Sök fram t.ex. alla inledande grupper eller alla studerande inom en viss examen i rutan. Måla alla de studier som har periodiserats på samma sätt i Balkar-kolumnen i studieperiodlistan genom att hålla Ctrl-knappen i botten. Mata sedan in timantalen för någon av de valda raderna och tryck på Enter.
Du förflyttar dig från ett periodsystem till annat genom att klicka på periodknappen och välja önskat system.
Periodisera för ett specifikt tidsintervall
- Om du vill periodisera samma timantal för kurserna under veckorna 10-15 ska du först skriva in lektionsantalet för vecka 10. Klicka sedan med andra musknappen på kolumnen för vecka 11 och välj Periodisera samma timantal för följande perioder.
- Skriv in veckoantalet i hjälprutan, t.ex. "5", om du vill att de följande fem veckorna ska periodiseras på samma sätt.
- Det lönar sig att kryssa i Förhindra periodisering på minus, eftersom Kurre då periodiserar de följande veckorna så långt som antalet lektioner räcker. Om lektionerna endast räcker till för fyra veckor, periodiseras de endast för fyra veckor. Rester av lektionerna lämnas kvar i kolumnen Operiodiserade.