Veckosystem
Uppdaterad: 15.1.2020
Med veckosystemet avses ett schema som byts varje vecka. Det går att använda endast ett veckosystem, men oftast används det parallellt med ett vanligt period/lärårssystem. Sådan undervisning som är likadan under hela perioden skrivs då in via periodsystemet medan sådant som gäller endast vissa lektioner eller dagar skrivs in i veckosystemet.
- Öppna Kurres grunduppgifter och klicka fram fliken Periodsystem. Klicka på Nytt periodsystem som finns i det nedre vänstra hörnet.
- Ge veckosystemet ett namn t.ex. Veckosystemet 20xx-20xx.
- Kryssa i Skapa veckosystem.
- Ange läsårets första och sista datum. Kurre skapar automatiskt perioder för denna tidsperiod.
- Om undervisning i huvudsak sker under vardagar ska du kryssa i fältet Radera veckoslutets dagar från perioderna och Radera helgdagar från perioderna. Enskilda lördagar/söndagar kan senare läggas till. Spara.
Om du vill lägga till fler veckor i systemet ska du klicka på Ny period och klicka fram fliken Perioder enligt veckor. Skriv in inlednings- och avslutningsdatum för hela tiden som du lägger till. På det här sättet behöver du inte lägga till nya perioder en vecka i taget.
I placeringen syns namn och datum för arbetsdagarna. De helgdagar och veckoslutsdagar som har markerats som arbetsdagar står med röd text medan veckodagar som inte är arbetsdagar är gråa.
Om det redan finns ett periodsystem i Kurre, voi viikkojärjestelmän luoda tämän pohjalta. går det att skapa ett veckosystem utgående ifrån det. Du behöver då inte ange inlednings- och avslutningsdatum, utan de tas från periodsystemets första och sista vecka. Om perioden ändrar mitt under en vecka skapas två perioder för den veckan i veckosystemet, dvs. en period för början av veckan och en för slutet av veckan.
- Klicka fram fliken Periodsystem och tryck på knappen Skapa periodsystem .
- Ge veckosystemet ett namn.
- Klicka fram fliken Kopiera periodsystem och välj det periodsystem som ska fungera som botten för veckosystemet.
I periodsystemet kan du lägga till all undervisning och annat återkommande arbete som alltid infaller samma tid under hela perioden. I veckosystemet ska du lägga till sådant som varierar från vecka till vecka, t.ex. lärare, tidpunkt eller plats.
Vill du skriva in lektionernas tema eller program går det också att göra det via veckosystemet. Om t.ex. gymnastiklektionen har ett nytt tema varje vecka lönar det sig ändå att först placera in gymnastik via periodsystemet och sedan ändra lektionens tema vecka för vecka via veckosystemet. Det gör så att du inte behöver placera samma ämne flera gånger, endast temat behöver bearbetas.
Placeringar överförs till veckosystemet i Kurres Placeringsfönster.
- När du vill överföra placeringar i schemat till veckosystemet ska du först välja de lektioner som det gäller. Du kan välja flera genom att hålla Ctrl-knappen i botten.
- Klicka med andra musknappen därefter på en av de valda lektionerna och välj Överför till ett annat periodsystem. För att överföringen ska lyckas bör det mottagande periodsystemet innehålla alla de datum som placeringen berör. Visa felen-knappen visar en fellista över de placeringar som inte lyckas.
Om ett arbetsschema varierar från vecka till vecka, men på så sätt att jämna veckor har ett schema och ojämna veckor har ett annat schema, ska du göra två perioder och två arbetsscheman. Periodernas inlednings- och avslutningsdatum kan vara de samma, förutsatt att inget av periodernas datum överlappar varandra.
Det lönar sig att först göra en period där du matar in endast namn och inlednings- och avslutningsdatum. Då du har skrivit in datumen ska du radera datumen för varannan vecka i kalendern. Du kan radera en hel vecka genom att klicka på veckans nummer.
Då den ena perioden är klar ska du göra en till period med samma inlednings- och avslutningsdatum. Kurre ger automatiskt den nya perioden de dagar som inte finns med i den föregående perioden.