Ändra uppgifter
Uppdaterad: 9.1.2020
Läroanstaltens studerande, resurser och ämnen som ska undervisas överförs oftast till Kurre från Primus. Uppgifter kan kompletteras och korrigeras efterhand antingen för hand eller med en ny dataöverföring. Uppgifter kan kompletteras, bearbetas och raderas i Grunduppgifter i Kurre.
Ny studerande: Välj Studerande-fliken. Klicka i fönstrets nedre del på Ny uppgift-knappen eller använd tangentkombinationen Ctrl+U. Mata in studerandens uppgifter i fälten. Ange studerandens personbeteckning som identifierare. Ifall du inte känner till personbeteckningen, använd samma identifierare som använts i Primus. Spara uppgifterna.
En ny lärare matas in på Lärare-fliken, ett nytt klassrum på Utrymmen-fliken och nytt läroämne/kurs/studieperiod på Kurser-fliken.
Klicka på den rad där du vill ändra uppgifter. Raden blir då blåbottnad. Korrigera uppgifterna i fälten nertill på sidan. Spara, ifall Spara-knappen aktiverades.
Klicka på den rad som du vill ta bort. Raden blir då blåbottnad. Du kan ta bort raden antingen med Delete-tangenten eller genom att högerklicka på nytt på raden och välja Radera.
Obs! Innan du raderar uppgifter lönar det sig att ta en säkerhetskopia, speciellt ifall du ämnar radera en större mängd uppgifter.
Du kan ändra eller radera flera rader på en gång. Måla önskade rader eller plocka raderna med Ctrl-tangenten i botten. Gör ändringarna eller radera raderna. Du kan välja alla rader behändigt genom att klicka på en rad med musens andra knapp och sedan klicka på Välj alla eller med tangentkombinationen Ctrl+A.
När du vill återgå till det läge där inga rader är valda, tryck på ESC.
Obs! Innan du raderar uppgifter lönar det sig att ta en säkerhetskopia, speciellt ifall du ämnar radera en större mängd uppgifter.
Med Välj alla -alternativet blir alla rader som är framme aktiva. Med alternativet Välj motsatt väljs däremot de rader som inte är aktiva.
Du kan välja flera efter varandra liggande rader med hjälp av Ctrl- och Shift-knappen. Måla först den första radgruppen, håll sedan Ctrl-knappen nedtryckt, klicka på följande radgrupps översta rad, släpp upp Ctrl-knappen, håll Shift-knappen nedtryckt och klicka på den sista raden i den önskade radgruppen.
Man kan kopiera t.ex. ett nytt läroämne till en annan årskurs. Aktivera den rad där uppgiften finns och klicka därefter på Kopiera-knappen. Ändra det som behövs, t.ex. läroämnets årskurs och timantal. Kurre tillåter inte att man sparar två ämnen/kurser med exakt samma uppgifter: ange alltså med hjälp av förkortning eller kod vilken klass eller årskurs ämne det är fråga om.
En del av ändringarna kräver att du sparar dem. I Grunduppgifter sparar du antingen med Spara-knappen i fönstrets nedre del eller med tangentkombinationen Ctrl+S.
Alla grunduppgifter kan ordnas i storleksordning och alfabetisk ordning. Ordna uppgifterna genom att klicka på kolumnrubriken. T.ex. studerandena är automatiskt ordnade enligt klass. Om du vill ordna dem alfabetiskt enligt efternamn, klickar du på Studerande-kolumnens rubrik. Den kolumn som styr är alltid markerad med en liten grå pil.
Observera att det är möjligt att den rad du ändrar byter plats i listan om du bearbetar information i kolumnen. Om t.ex. grupperna är ordnade enligt omfattning från den kortaste till den längsta, och du anger en större omfattning för en viss grupp kommer den att hamna längre ner på listan på sin rätta plats.
När du skriver ut uppgifterna kan du ordna lärarna och studerandena enligt namn eller förkortning i utskriftsrutan. Ordningsföljden byter du i Allmänna inställningar -> Övriga inställningar -> Ordna listor enligt namn, ej förkortning.
Speciellt på Grupper-fliken finns det i allmänhet mycket information och därför lönar det sig att avgränsa så att endast de grupper som du vill behandla syns just då.
Du får fram alla grupper i matematik genom att högerklicka på Grupp-kolumnen och välja Begränsa enligt kolumnens innehåll. Kursorn hoppar då till fältet Visa. Avgränsa genom att ange "MA" eller någon annan kombination som utmärker matematikgrupperna och tryck på Enter eller Ok-knappen på skärmen. Kvar blir då MA-grupperna enligt avgränsningen. Ett annat sätt är att välja önskad kolumn i Begränsande kolumn uppe till höger och sedan ange vilken information du vill ha fram i fältet Visa.
Avgränsningen fungerar på samma sätt på alla flikar och i alla kolumner i Grunduppgifter. I de kolumner som innehåller sifferuppgifter fungerar också de matematiska jämförelsesymbolerna =, <>, <, >, =>, =<. När du då vill ha fram t.ex. alla grupper med över 30 studerande väljer du Studerande som begränsande kolumn och skriver ">30" i Visa-fältet.
Du kan också avgränsa informationen med hjälp av Primus sökrutiner. I Kurre finns rätt så lite uppgifter om studerandena, men med Begränsa med Primus sökrutin -länken kan man göra en avgränsning genom att använda vilka som helst av de uppgifter som finns i Primus. Användning av funktionen förutsätter serverförbindelse till Primus, och att studerandeuppgifterna tidigare hämtats från Primus, inte matats in för hand i Kurre. Med Primus sökrutin kan man t.ex. söka fram studerande inom ett visst postnummerområde, eller studerande vars modersmål är annat än svenska.
I Grunduppgifter kan du från många ställen gå direkt till Primus register: från Studerande- och Klasser-fliken till Studeranderegistret, från Lärare-fliken till Lärarregistret, från Kurser-fliken till Kursregistret och från Grupper-fliken till Bedömningsregistret. Från Grupper-fliken kan du förflytta dig till antingen gruppens bedömningslista eller gruppens kurs i Primus.
Öppna t.ex. Lärare-fliken och klicka på någon lärares rad med musens andra knapp. Välj Öppna i Primus. Då öppnas Primus Lärarregister med den valda lärarens registerkort i aktivt läge. Du kan i Kurre också måla flera rader på samma gång, om du vill öppna flera lärares kort i Primus. Om läraren inte finns i Primus eller om identifieraren/personbeteckningen inte är korrekt, öppnas Lärarregistret i sökläge, vilket innebär att inget registerkort är valt. Om du valde flera lärare visar Kurre ett meddelande om oidentifierade uppgifter.
Användaren kan själv lägga till nya kolumner i Kurre med hjälp av en sökning i Primus. Funktionen fås fram på två sätt:
- i Visa-menyn i alla Kurres huvudfönster (Visa / Välj kolumner som visas / Funktioner-menyn -> Lägg till kolumn via Primus-sökning
- högerklicka på kolumnrubrikerna och välj Välj kolumner som visas / Funktioner-menyn -> Lägg till kolumn via Primus-sökning
Kolumnen visar uppgifterna enligt Primus-sökningen för varje resurs, om det motsvarande Primus-fältet innehåller information. För personers del måste förutom kortnumret även identifieringsuppgiften överensstämma med Primus registerkort. Om Kurre inte kan identifiera kortet, visas ett rött utropstecken på resursens rad i Kurre.
Varje Kurre-användare kan i Kurre lägga till Primus-fält som kolumner i Kurre. Om användaren inte har rätt till ifrågavarande Primus-register eller Kurre är öppnat i offline-läge, visas kolumnen inte.
- i Grunduppgifter-fönstret (Studerande, Lärare, Utrymmen, Personal, Övriga resurser, Kurser, Grupper, Övriga uppgifter, Arbetstidstyper)
- i Gruppering-fönstret
- i Placering-fönstret (Oplacerade)
- i tabeller där man väljer resurser
Välj kolumner som visas hittas också i följande funktioner, via Visa-menyn -> Funktioner:
- val av resurser i Egenskaper-editorn
- Sök-knappens dialog i huvudfönstrens övre del
- funktionen Gruppens studerande
- funktionen Gruppens resurser
- fönstret Visa studerande
- fönstret Visa studerande som saknas
Via Funktioner-menyn kan lägga till eller radera en kolumn eller bearbeta den.
Sökningen görs när kolumnen visas i Kurre för första gången. Efter detta hämtas informationen på nytt endast om sökningens resultat inte längre överensstämmer med Kurres uppgifter (m.a.o. om man tagit bort en resurs i Kurre, lagt till en ny resurs i Kurre eller om resursens kortnummer i Primus ändrats i Kurre). Då du trycker på snabbtangenten F5 uppdaterar Kurre de kolumnuppgifter som hämtats med hjälp av en Primus-sökning.
I Kurre kan du i huvudmenyns Allmänna inställningar påverka hur resurser, timantal och kursuppgifter visas.
- Du kan tilldela undervisningsgrupperna i en viss kurs identifierare antingen i form av siffror eller bokstäver: 1,2,3; a,b,c osv.
- I gruppens namn kan du visa t.ex. kursens förkortning, namn, kod eller en kombination av de här. Presentationssättet kan också ändras via F4-tangenten.
- Timantalets minutandel kan visas som minuter (1:30) eller i decimalform (1,5 h).
- I Skriv ut-rutan kan du ordna lärarlistor och övriga listor enligt förkortning eller namn.