Placeringsfönstrets färger och symboler
Uppdaterad: 6.3.2020
I placeringsfönstret är det möjligt att få fram olika uppgifter som underlättar placeringsarbetet. De uppgifter som framgår kan variera under arbetets gång så att det som syns är det som för tillfället behövs.
Färgernas och symbolernas betydelse
- I det övre högra hörnet i lådan av en tom lektions syns de ämnen som kan placeras under den specifika lektionen. Om det är flera ämnen skrivs namnet inte ut, utan endast antalet syns, t.ex. "9". För att informationen ska synas ska du klicka på Visa i den övre menyraden och välja Placeringsmöjligheter till lediga. I antalet beaktas också andra oplacerade grupper än de som finns i det periodsystem som just då är aktivt.
- Gråa snedstreck visar överlappningar vilket betyder att gruppens lärare, utrymme eller någon av eleverna är upptagna under den specifika tiden. Du kan se vem eller vad som orsakar överlappningen om du för med musmarkören över själva lektionen.
- Om schemat är gjort i ett veckosystem (ett schema som varierar veckovis) syns datumet bredvid veckodagens namn.
- När ett ämne placeras i en låda blir lektionen blå. Du kan själv välja vilka uppgifter som syns genom att klicka på Visa / Visa i placeringen. Alternativen är lärare, utrymme och klass.
- Om det finns två lådor bredvid varandra betyder det att undervisningen i ämnena hålls samtidigt. Halva klassen har en lektion medan den andra halvan har en annan.
- Det är möjligt att förena två ämnen i en balk. Förfarandet används när man på förhand vet att två ämnen alltid hålls samtidigt, t.ex. flickornas och pojkarnas gymnastik.
- Om lådan är grågrön betyder det att timmen är upptagen, men inte av en lektion, utan av t.ex. möte, stödundervisning eller övervakning av rast.
- Om ett ämne är skrivet i grönt betyder det att ingen av eleverna i just den här klassen är med i denna grupp.
- Lektionens bakgrundsfärg kan variera beroende på om färgen är enligt kurstyp eller enligt placeringstyp. Du väljer typ genom att klicka på Visa / Placeringens färg / Enligt kurstyp.
- Stora lådor består av två eller tre timmar där undervisningen pågår i t.ex. 90 minuter utan rast.
- Lektionernas bakgrundsfärg kan vara t.ex. lärarens, utrymmets eller kurstypens färg. Du kan ställa in vilken färg som ska visas genom att klicka på Visa / Placeringens bakgrundsfärg. Resursernas färger ställer du in i Grunduppgifterna genom att klicka på Inställningar / Färger.
- Förutom bakgrundsfärgen kan man även välja en egen färg för varje grupp i placeringen: Visa / Gruppens färg. Om man förenat RE och RO i samma balk, kan man ge dem en egen färg enligt t.ex. lärare eller utbildningsutrymme. Färgen visas i kursuppgiften.
- En grön pil i lådans övre högra hörn visar att lektionen finns i ett annat periodsystem. Lektionen har antingen placerats i ett annat system eller så har den flyttats dit. Du kan byta system genom att klicka på lektionen med andra musknappen och välja Överför till ett annat periodsystem.
- En röd pil i lådans övre högra hörn visar att det är fråga om balk som finns i kursbrickan och att den har överförts från ett annat periodsystem. Du är alltså i den perioden som lektionen har flyttats till.
- Bilden av ett häftstift betyder att lektionen är låst och inte kan flyttas. Du kan ta bort låsningen genom att klicka på lektionen med musens andra knapp och inaktivera alternativet Låst.
- Extra text efter ämnets namn kommer från fältet Lektionens id i rutan Egenskaper. Det här syns också i Wilma.
- En röd penna i lådans övre högra hörn visar att en ändring har gjorts för en specifik lektion. Det kan t.ex. innebära att en lektion har flyttats till ett annat utrymme. Pennan syns endast för kursbrickans balkar.
- Ett nummer före lektionens namn visar vilket ordningsnummer ämnet har i kursbrickan.
- En blå pratbubbla betyder att läraren har skrivit in egna minnesanteckningar för lektionen. Dessa anteckningar syns endast i Kurre.
- En vit pratbubbla betyder att någon har skrivit in tilläggsuppgifter för lektionen. Tilläggsuppgifterna kan du få fram på schemautskrifterna och i Wilma.
- Om det finns både en vit och en blå pratbubbla har lektionen både tilläggsuppgifter och minnesanteckningar. Du kan skriva in/läsa dem båda genom att högerklicka på lektionen och välja Egenskaper.
- Ett nummer med vit botten i lektionens högra hörn visar användningsgrad. För att få fram användningsgraden ska du klicka på Visa / Timmens användningsgrad. Talen visas endast om det finns elever i klassen som inte är med i gruppen. Om en elev har en annan lektion (alltså inte håltimme) är användningsgraden 22/22 och visas alltså inte.
- En mörkbottnad nummer i lektionens högra hörn är lektionens ordningsnummer. Numret syns endast i veckosystemet och du får fram det via menyn Visa / Visa i placeringen. Om det är fråga om dubbel- eller trippellektioner syns t.ex. "4-5".
- Om indexet "2" står efter klassens namn hålls lektionen på varierande tider. I praktiken har det ofta att göra med olika matturer, dvs. lektionen flyttas enligt vilken mattur klassen har.
- En grön figur i det högra hörnet betyder att en ändring har gjorts av någon som inte har fulla rättigheter till scheman. Det kan vara t.ex. en studiehandledare som har lagt till ett lärarmöte eller en lärare som har reserverat en tv och en dvd-spelare till sin lektion.
- Två ark omlott visar att det är fråga om en upprepad reservation. Reservationen är en del av en serie likadana reservationer.
- Om du aktiverar en låda blir den gul. Om ett ämne har flera lektioner på en vecka och du klickar på en av dem kommer de andra lektionerna för samma ämne också att färgas gula, förutsatt att du väljer Den valda gruppens överlappningar som finns under Visa i menyraden.
- När ett ämne är placerat i en låda står lektionens namn i lådan och om du aktiverar lektionen får lådan gråa snedstreck.
- Om du aktiverar en timme blir lektionerna som kan placeras i den aktiverade timmen klargröna. Funktionen får du fram genom att klicka på Möjliga grupper/balkar till lediga som finns under Visa. Samma klargröna färg syns också i hjälppanelen för de timmar som är operiodiserade.
- Operiodiserade timmar, dvs. de som inte är placerade i schemat finns listade i hjälppanelen. Den första kolumnen Svårighet visar hur svårt det är att placera timmen. Ju större tal, desto svårare är det att hitta en plats i schemat.
- Om svårighetsgraden är "2000" i rött betyder det att det inte går att placera ämnet. Du måste då flytta någon av de lektioner som redan är placerade i schemat eller flytta ämnet till en annan period eller byta lärare.
- I kolumnen Timmar ser du hur många timmar som ännu måste placeras för ämnet i fråga. I kolumnen Placerade lektioner finns de timmar som redan är placerade.
- LD betyder lediga dagar och LT lediga timmar.