Ryhmien tekeminen
Päivitetty viimeksi: 19.10.2020
Kurressa määritellään, montako ryhmää kurssista järjestetään ja opetetaanko se luokittain vai ei. Käyttäjä voi jakaa opiskelijat ryhmiin itse tai jättää ryhmäjaon Kurren huoleksi.
Ryhmittelyn perusjärjestys:
- Luokittain opetettavat
- Yksiryhmäiset muut aineet
- Moniryhmäiset muut aineet
- Avaa perustietoikkunan Kurssit-välilehti. Järjestä tiedot Valinneita-sarakkeen mukaan. Poista ne kurssit, joita ei järjestetä: klikkaamalla kurssin rivi aktiiviseksi ja paina näppäimistöltä Delete.
- Jos jokin kurssi, esim. opinto-ohjaus opetetaan luokittain, poimi nämä listasta Ctrl-näppäin pohjassa. Klikkaa jotain maalattua riviä hiiren kakkospainikkeella ja valitse Opeta luokittain.
- Maalaa ne kurssit, joista muodostetaan yksi ryhmä. Klikkaa jotain maalattua riviä ja syötä Ryhmiä-sarakkeeseen 1. Klikkaa riviä hiiren kakkospainikkeella ja valitse Opiskelijat ryhmiin.
- Maalaa ne kurssit, joista muodostetaan kaksi ryhmää. Klikkaa jotain maalattua riviä ja syötä Ryhmiä-sarakkeeseen 2. Määritä muille kursseille ryhmämäärät samalla tavalla.
- Moniryhmäisten kurssien ryhmäjako jätetään Kurren tehtäväksi. Älä sijoita opiskelijoita itse ryhmiin, jos haluat optimoida valinnat. Ryhmiinjako tehdään ryhmittelyikkunan Kurssitarjotin-välilehdellä.
Jos kurssin opettaja ja opetustila on tiedossa jo tässä vaiheessa, voidaan tiedot syöttää perustietoruudulla. Maalaa Ryhmät-välilehdellä esim. kaikki saksan ryhmät, klikkaa jotain maalatuista hiiren kakkospainikkeella ja valitse Ryhmän resurssit.
Jos opiskelijat halutaan jakaa ryhmiin tietyllä tavalla, esim. erilaiset pedagogiset perusteet huomioiden, tehdään ryhmäjako perustietoikkunan Kurssit-välilehdellä.
- Klikkaa kurssia hiiren 2. painikkeella ja valitse ponnahdusvalikosta Opiskelijat ryhmiin.
- Ruudun vasemmassa reunassa on luettelo kurssin valinneista. Jos kurssille on jo perustettu opetusryhmiä, näkyvät ne ikkunan oikeassa reunassa omina välilehtinään. Välilehden nimenä on kurssin nimi, ryhmän tunnus ja opiskelijamäärä.
- Jos ryhmiä ei ole vielä tehty, klikkaa vasemmasta alanurkasta Lisää ryhmä -painiketta. Maalaa sitten vasemman reunan luettelosta ne opiskelijat, jotka haluat tähän 1. ryhmään. Klikkaa >> -painiketta, jolloin opiskelijat siirtyvät ryhmään.
- Tee tarvittaessa lisää ryhmiä, ja siirrä opiskelijat niihin samalla tavalla.
- Opiskelijoita voi siirtää ryhmästä toiseen siirtämällä heidät ensin nykyisestä ryhmästä ruudun vasemmalle puolelle ja sitten toiseen ryhmään.
- Jos opiskelijan nimi on punaisella, opiskelee hän jotain muuta samaan aikaan kuin tätä opetusryhmää opetetaan. Opiskelijan nimen perässä lukee päällekkäin menevän kurssin lyhenne.
Yleiset asetukset -ikkunan Muut osiot -kohdanRyhmien numerointi -asetuksella voit valita, miten uudet, tyhjät ryhmät nimetään niiden luomisvaiheessa. Oletuksena ryhmät saavat järjestysnumeron, esim. VKU.1, VKU.2. Suurissa kouluissa, joissa samasta aineesta syntyy yli 9 ryhmää, kannattaa ryhmänumerointi vaihtaa 1, 2, 3 -muodosta 01, 02, 03 -muotoon. Näin ryhmät 10-> järjestyvät listoissa oikeaan kohtaan, ryhmän 9 jälkeen.
Numeron sijaan ryhmätunnukseksi voi valita kirjaimen tai ryhmän opiskelijoiden luokkatiedot. Luokat-vaihtoehdossa ryhmä syntyy ilman tunnusta, mutta sitä mukaa kun opiskelijat ilmoittautuvat ryhmään, päivittyy ryhmän tunnuskin: jos ryhmään on ilmoittautunut 8A- ja 8C-luokan oppilaita, näkyy tunnuksena 8A/8C. Ryhmätunnuksia voi tarvittaessa muokata käsin perustietoikkunan Ryhmät-välilehdellä, Tunnus-sarakkeessa, tai ryhmittely- ja sijoitteluikkunoissa Ominaisuudet-ruudun Ryhmätunnus-kentässä.
Vinkki! Ryhmiä tehdessä ja tietoja tulostaessa on toisinaan tarve nähdä ryhmistä vain lyhenteet, toisinaan nimet, toisinaan vaikkapa nimi ja koodi. Erilaisia vaihtoehtoja ryhmätietojen esitystavalle löydät Näytä-valikosta. Samat vaihtoehdot löytyvät myös Yleiset asetukset -ruudusta. Sen kautta valitaan esitystavalle jokin oletus, jota käytetään myös Wilmassa. Erityisesti peruskouluissa kannattaa huoltajia varten valita esitystavaksi "Kurssin nimi", jotta aineet näkyvät Wilmassa selkokielisinä, ei hankalina lyhenteinä.