Slutbedömning i gymnasiet
Uppdaterad: 30.12.2019
I gymnasiet består ett läroämnes slutvitsord i allmänhet av medeltalet av kursvitsorden. I vissa ämnen får slutvitsordet utformas så fort en kurs är avlagd, i andra ämnen måste alla obligatoriska kurser vara avlagda innan det beräknade slutvitsordet visas.
I Primus menas med slutvitsord det vitsord som utformas på ämnesnivå i läroplanen. I gymnasier fås vitsordet på ämnesnivå inte automatiskt, utan vitsordets räknesätt ska definieras för varje ämne.
- I Primus menas med slutvitsord det vitsord som utformas på ämnesnivå i läroplanen. I gymnasier fås vitsordet på ämnesnivå inte automatiskt, utan vitsordets räknesätt ska definieras för varje ämne.
- För ämnen som har enbart fördjupande och tillämpande kurser används i allmänhet regeln "räkna vitsord då minst en kurs är avlagd".
Räknesättet väljs på läroämnets registerkort i Kursregistret. Hur räkneregler skapas beskrivs närmare i anvisningen Att räkna läroämnets slutvitsord (se länken nedan).
Man kan dessutom ange en regel för att förhindra att ett slutvitsord uppstår. I allmänhet förhindrar man ett slutvitsord om antalet underkända är för högt. För dylika situationer kan man ange s.k. studiestopp, som kan betecknas med t.ex. bokstaven E.
Om inget slutvitsord har beräknats är ämnet i grundläge i studerandens prestationsvy - i allmänhet som en grå balk - och utan vitsord. När vitsordet beräknats får ämnet en badgrundsfärg - i allmänhet vit - och det beräknade slutvitsordet syns i balken.
På bilden är de röda kurserna obligatoriska.
- Modersmålet har fått ett slutvitsord, eftersom alla obligatoriska kurser är avlagda.
- Engelskan har inte fått något slutvitsord, eftersom den obligatoriska 6:e kursen inte är avlagd.
- I svenska har det uppstått studiestopp, vitsordet E, eftersom studeranden har för många underkända vitsord.
- Franskan har fått ett vitsord, eftersom den har endast fördjupande kurser.
- Matematiken har fått ett vitsord, eftersom alla obligatoriska kurser är avlagda, och endast en är underkänd (10% av obligatoriska).
Räknesättet definieras i fältet Vitsordets räknesätt på läroämnets registerkort i Kursregistret. I gymnasier används vanligtvis alternativet Medeltal av kursvitsorden.
I Studeranderegistret syns efter ämnet ett slutvitsord som är medeltalet av kursvitsorden, avrundat till ett heltal. Decimaler framgår ur vitsordssammanställningen samt ur period- och avgångsbetyg.
Bokstavsvitsord påverkar inte medeltalet, oavsett om ett numeriskt värde angetts för dem.
Om du vill ändra det beräknade slutvitsordet ska du mata in det nya vitsordet på ämnesnivå. Ämnet får då en svart ram runt sig och ämnets namn och vitsordet blir understreckat.
Obs! Ett vitsord som angetts på ämnesnivå tolkas alltid som ett avgångsvitsord. Vitsordet ändras inte oavsett om studeranden avlägger flera kurser i ämnet. Därför ska vitsord på ämnesnivå ges/ändras först då studeranden har avlagt alla valda kurser i ämnet. Du får bort slutvitsordet vid behov genom att ta bort vitsordet på ämnesnivå eller genom att kryssa ur fältet Lås prestationens vitsord.
En ändring av räknesättet i Kursregistret kräver alltid en uppdatering av läroplanen. Primus räknar då ut ett nytt slutvitsord åt alla som avlagt studier i ämnet.
- Öppna Läroplansregistret och välj ifrågavarande läroplan. Välj Tilläggsfunktioner / Uppdatera läroplanen.