Utbildningsstyrelsens registreringsdag 20.9, gymnasieutbildning
Uppdaterad: 19.11.2020
Utbildningsstyrelsen samlar in och kontrollerar antalet studerande i läroanstalterna och följer upp beräkningen av statsandelar utgående från de insamlade uppgifterna. Uppgifterna används för att granska finansieringen för innevarande år utgående från det faktiska antalet studerande samt för att beräkna följande års preliminära statsandelar.
Du kan hämta antalet studerande inom gymnasieutbildning från Primus med olika sökrutiner. Denna anvisning innehåller exempel på olika sökningar, men om du har fyllt i uppgifterna i andra fält än de som används i exemplen, ska du byta ut fälten mot de fält som ni använder. Alla sökningar görs i Studeranderegistret. En förutsättning för att sökrutinerna ska fungera är att studerandenas närvaro antecknats i Närvarotabellen.
I Utbildningsstyrelsens egna anvisningar finns noggrannare information om hur studerandeantalen ska statistikföras. Gör sökningarna skede för skede och överför studerandeantalen till Utbildningsstyrelsens blankett. Via länken under denna anvisning hittar du tips för hur du kan spara och kombinera sökrutiner.
2. Antal studerande i gymnasieutbildning
2.1 Studerande i gymnasieutbildning som studerar enligt lärokursen för unga
Sökrutin: Ålder vid granskningsdatum(Gymnasiestudiernas inledningsdag)<18 OCH Gymnasiestudiernas inledningsdag<>"" OCH Gymnasiets studieform<>"" OCH Läsår=*2019 OCH Höst 20.9.="Närvarande" OCH Utbildningstyp="1 utbildning för unga"
I stället för Gymnasiestudiernas inledningsdag kan man också använda fältet Inledningsdatum, varvid sökningen blir Ålder vid granskningsdatum(Inledningsdatum)<18 OCH Inledningsdatum<>"" OCH Gymnasiets studieform<>"" OCH Läsår=*2019 OCH Höst 20.9.="Närvarande" OCH Utbildningstyp="1 utbildning för unga".
2.1.1 varav studerande som studerar fjärde året
Sökrutin: Ålder vid granskningsdatum(Gymnasiestudiernas inledningsdag)<18 OCH Gymnasiestudiernas inledningsdag<>"" OCH Gymnasiets studieform<>"" OCH Läsår=*2019 OCH Höst 20.9.="Närvarande" OCH Utbildningstyp="1 utbildning för unga" OCH Senarelagt slutdatum (gymnasier)=Ja
ELLER
I stället för Senarelagt slutdatum kan man använda fältet Förlängd studietid inleds, varvid sökrutinens slutdel blir t.ex. OCH Förlängd studietid inleds<>""
ELLER
Man kan också använda uppgifterna i närvarotabellen:
Närvarande=*2019 OCH Höst 20.9.="Övertid"
2.2 Studerande i gymnasieutbildning som studerar enligt lärokursen för vuxna
Sökrutin: Gymnasiestudiernas inledningsdag<>"" OCH Gymnasiets studieform<>"" OCH Läsår=*2019 OCH Höst 20.9.="Närvarande" OCH Utbildningstyp="2 vuxenutbildning"
2.2.1 varav studerande som studerar fjärde året
Sökrutin: Ålder vid granskningsdatum(Gymnasiestudiernas inledningsdag)>=18 OCH Gymnasiestudiernas inledningsdag<>"" OCH Gymnasiets studieform<>"" OCH Läsår=*2017 OCH Vår 20.1.="Närvarande"
2.3 Studerande i gymnasieutbildning som ordnas som internatutbildning enligt tillståndet att ordna utbildning
I Primus finns inget fält för internatutbildning, men man kan använda uppgifterna i fältet Internat. Sökrutinen kan vara t.ex. Inkvarteringsstöd=Ja OCH Internatplats=Ja.
2.3.1 studerande i punkt 2.3 som studerar fjärde året
Sökrutin: I Primus finns inget fält för internatutbildning, men man kan använda uppgifterna i fältet Internat. I övrigt kan fjärde årets studerande sökas på samma sätt som i punkt 2.1.1, men utan ålderssökning.
3.1 Studerande som inkvarterats i internat (av studerande i punkt 2.3
Sökrutin: T.ex. Inkvarteringsstöd=Ja OCH Internatplats=Ja
3.2 Antal studerande enligt undervisningsspråk
Efter varje sökning du utför i punkt 2 ska du göra en fördelning enligt fältet Undervisningsspråk. Klicka med andra musknappen på fältet och välj Gör en fördelning. Fördelningen visar antalet finsk- och svenskspråkiga studerande. Om fördelningen innehåller andra språk, räknar du ihop antalet studerande med andra språk och skriver in antalet i kolumnen "annat" på Utbildningsstyrelsens blankett.
3.3 Gymnasiestuderande som saknar hemkommun och gymnasiestuderande som har sin hemkommun på Åland
Efter varje sökning du utför i punkt 2 ska du göra en fördelning enligt fältet Hemkommun. Klicka med andra musknappen på fältet och välj Gör en fördelning. På fördelningens första rad ser du hur många studerande som saknar hemkommun.
Åländska studerande söker du t.ex. på följande sätt:
I sökrutinerna i punkt 2 lägger du till OCH Hemortens postadress=22*. (Alla postnummer på Åland börjar med siffrorna 22.)
4. Antal obligatoriska och fördjupade gymnasiekurser som ämnesstuderandena avlagt under tiden 1.1.2019 - 31.7.2019 i enlighet med timfördelningen för undervisningen för vuxna
4.1 Antal kurser sammanlagt inom ämnesstudierna
Sök fram de studerande som är ämnesstuderande med hjälp av t.ex. studerandetyp: Studerandetyp=*Ämnesstuderande* OCH Utbildningstyp=2 vuxenutbildning OCH Läsår=2018* OCH Vår 20.1.="Närvarande"
Välj sedan Funktioner / Sammanställningar / Sammanfattning av bedömning och kryssa i obligatoriska och fördjupade kurstyper. I punkten Enligt prestationsdatum skriver du in datumen 1.1 - 31.7.2019.
4.1.1 kurser i punkt 4.1 som avlagts av invandrare som språkutbildning
Sök först fram de studerande som är invandrare med antingen sökrutinen nedan eller med hjälp av ett annat fält som ni antecknat invandrarinformationen i. Gör sedan en sammanfattning av bedömning för de framsökta studerandena över kurserna i finska/svenska (modersmål och litteratur) eller finska/svenska (som andraspråk).
Sökrutin: Flyttningsstatus = "Invandrare" OCH Studerandetyp=*Ämnesstuderande* OCH Utbildningstyp=2 vuxenutbildning OCH Läsår=2018* OCH Vår 20.1.="Närvarande"
4.2 Kurser tillhörande ämnesstudierna i gymnasiet som inte utgör grund för finansiering och som fullgjorts av studerande som avlägger examen vid en annan läroanstalt eller inom en annan utbildning
Sökrutin: Studerandetyp=Ämnesstuderande* OCH Yrkesskola för dubbelexamen<>""
Gör sedan en sammanfattning av bedömning enligt instruktionerna ovan.
4.2.1 varav gymnasiekurser som fullgjorts av studerande som avlägger en yrkesinriktad grundexamen och som har för avsikt att avlägga studentexamen
Här kan du använda t.ex. fältet Dubbelexamenstyp eller Gymnasiets studieform eller Yrkesskola för dubbelexamen. Sökrutinen kan se ut t.ex. så här:
Sökrutin: Studerandetyp=Ämnesstuderande* OCH Dubbelexamenstyp="Yrkes+gymnasium+st" ELLER Dubbelexamenstyp="Yrkes+st"
ELLER alternativt
Studerandetyp=Ämnesstuderande* OCH Gymnasiets studieform="Dubbelexamen" OCH Yrkesskola för dubbelexamen<>"".
5. Antal studerande i utbildning som förbereder invandrare och personer med ett främmande språk som modersmål för gymnasieutbildning
5.1 Studerande, under 18 år när studierna inom den förberedande utbildningen inleddes
Sökrutin: Ålder vid granskningsdatum(Inledningsdatum)<18 OCH Inledningsdatum<>"" OCH Lärokurskod/skolnivå="Utbildning som förbereder invandrare för yrkesutbildning*" OCH Läsår=2019* OCH Höst 20.9.="Närvarande" OCH Utbildningstyp=1 utbildning för unga
5.2 Studerande inom den förberedande utbildningen som studerarar enligt lärokursen för vuxna
Sökrutin:Inledningsdatum<>"" OCH Lärokurskod/skolnivå="Utbildning som förbereder invandrare för yrkesutbildning*" OCH Läsår=2019* OCH Höst 20.9.="Närvarande" OCH Utbildningstyp=2 vuxenutbildning
5.3 Studerande i internat i utbildning som förbereder för gymnasieutbildning enligt tillståndet att ordna utbildning
I Primus finns inga fält för anteckning av uppgifter om internatskolor.
5.3.1 - varav studerande i internatinkvartering
I Primus finns inga fält för anteckning av uppgifter om internatskolor. Inkvarterade studerande kan sökas på följande sätt:
Sökrutin: T.ex. Inkvarteringsstöd=Ja OCH Internatplats=Ja
5.4 Studerande som saknar hemkommun och studerande som har sin hemkommun på Åland i utbildning som förbereder för gymnasieutbildning
Efter varje sökning du utför i punkt 5 ska du göra en fördelning enligt fältet Hemkommun. På fördelningens första rad ser du hur många studerande som saknar hemkommun.
Åländska studerande: Lägg till i slutet av de sökrutiner som används i punkt 5: OCH Hemortens postadress=22*.