Betyg över integrationsutbildning för invandrare (Studerande)

Uppdaterad: 1.1.2019

Filer

Spara utskriftsfilen som finns under Filer-rubriken på din dator. Öppna sedan utskriftseditorn i registret Studerande och välj Funktioner / Kopiera från fil. Öppna filen du sparade. Filen är nu inläst och sparad i Primus. Upprepa för varje fil, om filerna är flera till antalet.

Denna betygsmall är gjord utgående från Utbildningsstyrelsens grunder för läroplanen för integrationsutbildning av vuxna invandrare 2012. Det finns en nyare modell av betyget här.

Förberedelser

• Gör i Primus separata studier och rubriker samt en egen läroplan för studerande med invandrarbakgrund.
  • Mata in de olika delarna som enligt Utbildningsstyrelsens anvisningar ingår i studierna, i Kurser-/(Undervisningsutbud)-registret.
  • I vår mall har vi i fältet Övriga vitsord (ämne) fyllt i de delområden som ingår i studierna Svenska och kommunikativa färdigheter (hörförståelse, tal, läsförståelse, skrivning).
  • För Övriga vitsord (ämne) har vi gjort en egen skala för beskrivning av språkkunskapsnivåer med tillhörande vitsord (A1.1, A1.2, A1.3 osv.). Skalan ska väljas i fältet Övriga vitsords vitsordsskala i Kurser-/(Undervisningsutbud)-registret.
  • Gör en läroplan med t.ex. namnet "Integrationsutbildning" i Läroplaner-registret, och lägg in tillhörande studier i läroplanen. Studierna ska läggas till i den ordningsföljd, i vilken de ska skrivas ut på betyget.
  • "Integrationsutbildning" kan läggas till i t.ex. registret Utbildning i tränings- och rehabiliteringssyfte. I Studeranderegistret finns ett länkfält som pekar på detta register: Utbildning i tränings- och rehabiliteringssyfte, i vilket du väljer utbildningen i fråga. I vår mall skrivs utbildningens namn ut från detta fält.
  • Ta i Studeranderegistret fram fält för uppgifter om förberedning (perioder i arbetslivet). Fälten finns under Förberedning, tabell. Dessa uppgifter skrivs ut på betygets nedre del.

Bedömning

• Bedömningen görs huvudsakligen med vitsordet "genomförd" och studiernas omfattning definieras studerandespecifikt beroende på studerandens utgångsläge.
  • Bedömningen av de olika delområdena i det svenska språket görs med vitsorden i skalan för språkkunskapsnivåer (A1.1, A1.2 osv.).
  • De valfria studierna kan läggas in färdigt i läroplanen eller väljas ur andra läroplaner (med funktionen Lägg till övrig prestation eller Välj en extern kurs). Det är också möjligt att lägga in färdiga kurser i läroplanen, t.ex. "Valfri 1", "Valfri 2" osv., och senare ändra kursernas namn enligt studerandenas val av studier.