Tekstitiedoston lukeminen Primukseen
Päivitetty viimeksi: 29.3.2019
Primukseen voi tuoda tietoa myös tekstinä. Tiedosto voi olla peräisin mistä tahansa toisesta ohjelmasta, joka tuottaa puhdasta ascii-tekstiä, esimerkiksi Muistiosta. Tiedoston lukemiseen on neljä menetelmää:
- erotinmerkein eroteltu tiedonsiirto
- vakiomittainen tiedonsiirto
- REST/JSON-tiedonsiirto
- XML-tiedonsiirto
Lähettävässä ohjelmassa tehdään siirtotiedosto, jossa eri kenttiin menevät tiedot on eroteltu joko jollain erikoismerkillä (yleensä pilkku tai puolipiste) tai sitten jokaiselle tiedolle on varattu tietty merkkimäärä.
Vakiomittaisessa siirrossa taas kaikki tiedot on aseteltu välilyöntien avulla kohdakkain siten, että sukunimi ei ala heti etunimen perästä, vaan riippumatta etunimen pituudesta kaikkien oppilaiden sukunimet alkavat listassa samasta kohdasta. Jos esim. ensimmäiset 20 merkkiä on varattu etunimelle, ja se on vain 5 merkkiä pitkä, tulee etunimen ja sukunimen väliin 15 välilyöntiä.
Kysy tekstitiedoston toimittaneelta henkilöltä tai viranomaiselta, miten tiedot on eroteltu tiedostossa, tai tarkista asia avaamalla tiedosto vaikkapa Muistiossa.
Huom. Jos avaat tiedoston esim. Wordilla tai muulla tekstinkäsittelyohjelmalla, älä tallenna sitä. Tällaiset ohjelmat saattavat lisätä tiedostoon omia ylimääräisiä merkintöjään, jolloin tiedosto ei ole enää puhdas tekstitiedosto.
Avaa se rekisteri, johon tietoja siirretään, esim. opiskelijarekisteri. Valitse yläpalkista Tiedonsiirrot / Tiedonsiirto Primukseen, etsi Selaa-painikkeella oikea tiedosto, ja valitse tiedonsiirtovaihtoehtojen listasta tähän tarkoitukseen sopiva siirto.
Seuraavaksi Primus näyttää listan tekstitiedoston sisällöstä ja kysyy, mihin kenttiin mikäkin tieto siirretään. Tiedonsiirtoikkunan vasemmalla näkyy tiedostossa oleva tieto, ja oikealta valitaan, mihin kenttään juuri se tieto siirretään.
Lopuksi Primus antaa yhteenvedon, jossa kerrotaan siirtyvät tiedot sekä ovatko kaikki tiedot uusia, vai muuttavatko ne mahdollisesti jotain Primuksessa jo olevaa tietoa.