Sammanfattning av bedömning
Uppdaterad: 18.11.2020
Med hjälp av en sammanfattning av bedömning kan du snabbt se vem som har avlagt en viss kurs, hur många som har fått ett visst vitsord eller en bestämd lärares egna studerande. Av utskrifterna framgår hur många som har avlagt kursen, antalet pojkar och flickor på kursen, antalet avlagda kurser per studerande samt omfattning och medeltal. Prestationernas omfattning kan printas ut som studieveckor, ECTS-studiepoäng eller timantal.
Sammanfattning av bedömning hittar du i Studeranderegistret då du klickar på Funktioner / Sammanställningar / Sammanfattning av bedömning eller då du högerklickar på en kurs i en studerandes läroplan och väljer Sammanställningar / Sammanfattning av bedömning.
På fliken Sammanfattning av kurser får du fram vitsorden enligt kurstyp, t.ex. vitsorden för alla obligatoriska kurser. På fliken Sammanfattning av huvudämnen får du fram vitsord för specifika kurser eller ämnen, t.ex. enbart lång matematik eller bestämda matematikkurser.
- På fliken Sammanfattning av kurser väljer du önskade kurstyper i punkten Kurstyper som räknas till sammanfattningen.
- På fliken Sammanfattning av huvudämnen väljer du kurs/ämne ur kurslistan eller läroplanen i punkten Kurs som räknas till sammanfattningen. Du kan välja flera kurser/ämnen genom att måla dem i kurslistan eller genom att välja dem med musen medan du håller Ctrl-tangenten nedtryckt. I sökmenyn på fliken Läroplaner kan du välja rätt läroplan och sedan önskade kurser i den valda läroplanen.
- I punkten Studerande som räknas till sammanfattningen kan du välja Alla oarkiverade, Framsökta registerkort eller Alla valda studerande.
- Som standard printas studerandena ut vågrätt, dvs. varje studerande på en egen rad och varje kurs i en egen kolumn. Du kan byta uppgifternas plats med hjälp av kryssfältet Skriv ut vågrätt.
- På fliken Sammanfattning av kurser kan du välja vilka vitsord du vill inkludera i sammanfattningen. Kryssa inte i något av alternativen om du vill inkludera alla vitsord i sammanfattningen. Om du vill ha en sammanfattning över t.ex. alla som fått fyror, ska du kryssa i vitsordet fyra i vitsordslistan. Kryssa också i Ta bort tomma studeranderader, så lämnar sammanfattningen helt bort de studerande som inte fått några fyror.
- Medeltalet kan beräknas på olika sätt, t.ex. aritmetiskt eller vägt enligt antalet studieveckor. Sammanfattningen visar också vilka vitsord som inte beaktas i medeltalet. Sammanfattning av kurser skriver inte ut något medeltal om du valt några av av vitsorden under Vitsord som söks. Medeltalet kan bli missvisande om användaren glömmer att välja något av de vitsord som borde beaktas.
- Sammanfattning av kurser kan också begränsas att gälla vitsord givna av en bestämd lärare. Välj då önskad lärare i fältet Lärare.
- Med krysset Beakta vitsordshistoriken får du fram en sammanfattning av studerandens tidigare kursprestationer. Om en studerande t.ex. först har blivit underkänd i en kurs och sedan har höjt vitsordet till en sexa syns båda vitsorden i sammanfattningen. Det enklaste sättet att söka fram underkända vitsord eller prestationer i en enskild kurs är att söka fram dem via läroplansträdet i Studeranderegistret: högerklicka i läroplansträdet på den kurs, vars prestationer du vill granska och välj Sök studerande som har... -> vitsord i kursen eller kursen underkänd.
- Skriv ut beteckningar i sin helhet innebär att kursuppgifterna (t.ex. kursens förkortning och namn) printas ut i sin helhet. Om du inte kryssar i detta fält syns endast en del av början och en del av slutet på kursuppgifterna.
- I fältet Omfattning som räknas väljer du vilka omfattningar du vill inkludera i sammanfattningen.
- Med hjälp av fälten Inledningsdatum och Slutdatum kan du t.ex. få fram ett sammandrag över enbart 1:a periodens prestationer. I t.ex. gymnasier visar ett periodspecifikt sammandrag snabbt hur många kurser varje studerande presterat under ifrågavarande period. Datumen är den dag då vitsordet har givits, dvs. bedömningslistans slutdatum eller det datum som finns i kursprestationsrutan. Datumbegränsningen används endast för sammanfattning av kurser, inte för ämnen/helheter. Datumbegränsningen påverkar inte fortsättande studerandes sammanfattning på ämnesnivå, eftersom ämnen endast har ett prestationsdatum om man angett ett avgångsvitsord.
- Om du vill skilja åt vitsorden för olika kurstyper kan du lägga till ett eget tecken för de olika kurstyperna i fältet Vitsordsreferens i registret Kurstyper; t.ex. en stjärna (*) för individualiserade kurser. Vitsordsreferensen syns då vitsorden printas ut.
Du kan spara inställningarna för sammanfattningar av bedömningar för att t.ex. snabbt kunna få fram likadana sammanfattningar som du gjorde förra året. Du kan spara olika inställningar, t.ex. vitsord i valbara ämnen, alla fyror, vitsorden vid julen osv. Spara genom att klicka på Funktioner / Spara som i bedömningssammanfattningsrutan.
En del läroanstalter använder en s.k. spridd bedömning då de bestämmer vitsordet i uppförande. Detta innebär att flera lärare ger eleven ett eget vitsord i uppförande och medeltalet av dessa vitsord blir elevens uppförandevitsord. Skolorna vill ofta veta vilka vitsord det egentliga uppförandevitsordet baseras på. I Primus Bedömningsregister kan du få fram en sammanfattning över alla vitsord genom att klicka på Funktioner / Sammanställningar / Uppförandevitsord.
I fönstret Uppförandevitsord kan du göra olika inställningar och begränsningar som påverkar utskriftens innehåll och utformning. i punkten Kort som räknas till sammanfattningen kan du välja om du vill inkludera alla oarkiverade, framsökta eller enbart valda kort. Under Inställningar finns inställningar för att ta brot tomma rader och kolumner samt för utskrift av ett avrundat medeltal. Medeltalet skrivs inte ut om du valt vitsord i punkten Vitsord som söks.
Du kan välja en klass för vilken sammanfattningen görs. Detta är behändigt med tanke på t.ex. valbara ämnen i vilka grupperna ofta består av studerande från olika klasser.
När du har gjort inställningarna, klickar du på Räkna-knappen för att förhandsgranska och skriva ut sammanfattningen.