HUX - Personlig studieplan (Pedagogiska dokument)
Uppdaterad: 10.10.2022
Filer
Hur läsa in blanketten i Primus?
Utbildning som handleder för examensutbildning, HUX, inleddes 1.8.2022. Med blanketten i den här anvisningen gör du upp en personlig studieplan för den studerande, om den huvudansvariga utbildningsanordnaren är en grundskola eller ett gymnasium. När den huvudansvariga utbildningsanordnaren är ett yrkesinstitut gör man upp en PUK, d.v.s. en personlig utvecklingsplan för kunnandet. Närmare om detta i en separat anvisning i yrkesutbildningens instruktioner.
- Blankettens databas: Pedagogiska dokument
- Blankettens typ: Registrets uppgifter
- Användargrupp i Wilma: Välj en användargrupp som är gjord för handledare, t.ex. "Wilma_studiehandledare" eller motsvarande. Med hjälp av användargruppen kopplar man samman blanketten med de handledare (eller lärare) som får fylla i blanketten och läsa informationen i Wilma. Den här användargruppen ska också finnas på de personers registerkort som ska ha tillgång till studieplanerna, antingen då i Lärare-eller Personal-registret. Ange användargrupp i fältet Användargrupp i Wilma, som finns i Lärare- och Personal-registren samt i blanketteditorn.
- Används i Wilmas anslutningar: Kryssa i Lärare och/eller Personal
- Syns i Wilma: kryssa i
- Tillåtet att skapa nytt registerkort: kryssa i. Med blanketten gör du ett nytt pedagogiskt dokument för HUX-studerande.
Den studerande gör tillsammans med sin handledande lärare eller annan person på läroanstalten upp studieplanen i Wilma. Uppgifterna lagras i Pedagogiska dokument-registret.
Data-fälten
I början av blanketten finns kontaktuppgifterna till läroanstalten. De tas från den första raden i studerandens Skola-fält, i Information om skolan.
Kontaktuppgifterna till den studerande, samt hens grupp och grupphandledare finns med som låsta uppgifter och kan alltså inte ändras med blanketten. De hämtas från studeranderegistret. Uppgiften om Läsår speglas från Information om skolan, medan Dokumenttyp och dokumentets förklaring är standardvärden på blanketten. Dagens datum står som förvalt datum i Dokumentets datum-fältet, men det här kan du ändra vid behov. Ange i Publiceras för vårdnadshavare det datum när du vill att informationen ska synas för vårdnadshavarna i Wilma.
I den andra delen står kontaktuppgifterna till vårdnadshavarna eller motsvariga personer i datafälten. De hämtas radvis från vårdnadshavartabellen i studeranderegistret. Även i den tredje delen om studerandens utbildning visas uppgifterna med hjälp av datafält.
Kontaktpersoner i utbildningen
I den följande delen kan du ange kontaktpersonerna inom utbildningen. Observera att fältnamnen på blanketten är ändrade och att de ursprungliga namnen finns i Pedagogiska dokument-registret. Det ursprungliga fältnamnet står inom parentes i blanketteditorn. Egenlärare och övriga ansvariga lärare är ett flerradigt fält och du kan alltså ange flera lärare här. Av lärarens uppgifter visas namnet, telefonnumret och e-postadressen, om de är ifyllda i Lärare-registret. De uppgifter som visas om Kontaktpersoner (övrig personal) är namnet och den uppgift som är ifylld i fältet Uppgift/Befattning (syns i Wilma), båda från Personal-registret. I fältet Andra kontaktpersoner inom utbildningen kan du skriva in fler personer på läroanstalten som deltar i handledningen.
Andra fält som ska ifyllas
I de följande (memo)fälten fyller man i uppgifterna om tidigare utbildning och arbetserfarenhet, språkkunskaper, kompetens och studiefärdigheter samt om behovet av stöd. Också de här fälten har andra namn på blanketten än i registret. De ursprungliga registernamnen visas inom parentes i Blanketteditorn.
Alternativen i Stödformer-fältet hämtas från registret med samma namn. Kontrollera att ni i registret i er Primus har alla de alternativ för stödformerna som behövs.
Mål med utbildningen och ämneskoder
I delen "Målen med utbildningen" fyller man i de utbildningdelar och omfattningar som den studerande ämnar avlägga i HUX.
- För att det flerradiga Utbildningsdelar (Läroämnen)-fältet ska visa HUX-alternativen i Wilma ska utbildningsdelarna vara insatta i Ämneskoder-registret.
- Fyll också i Kod-fältet i Ämneskoder-registret.
- Ange "HUX" i fältet Begränsningskod för varje utbildningsdel.
- Gå sedan till Kurser (Undervisningsutbud)-registret och ange den motsvarande "ämneskoden" i fältet Ämneskod för HUX-utbildningsdelarna.
Begränsningskoden används som fältvillkor på blanketten. Med hjälp av begränsningskoden visas bara HUX-utbildningsdelarna i fältmenyn i Wilma, inga andra alternativ.
Fortsatta studier och eventuellt behov av fortsatt stöd antecknas i följande del.
Uppföljning
Sist på blanketten finns en Uppföljningstabell där man på separata rader skriver in alla uppdateringar som gjorts i planen.
Villkor för hur blanketten syns
På fliken Villkor och kontrollregler finns följande villkor: Dokumenttyp, förklaring är "Personlig studieplan" och studerandens Typ av studierätt (KOSKI) är Handleder*.
Villkoret ska också stå i punkten Villkor för blankettens synlighet när nytt kort görs, för att blanketten inte ska bli synlig för andra än de som tillhör HUX.
I Wilma
Lärare och personal hittar blanketten i Wilma genom att första välja en HUX-studerande. På studerandens Handledning och stöd-flik finns olika rubriker och den här blanketten finns under Övriga dokument när man klickar på Lägg till ny.
När man en gång har sparat planen kommer dess namn att synas under rubriken. När man klickar på namnet öppnas en profilblankett med de ifyllda uppgifterna. Uppe på profilblanketten finns länken Blanketter, som leder till ändringsblanketten ifall man behöver komplettera uppgifterna.
Enklast gör du en profilblankett av blanketten genom att kopiera den och på kopian byta Blankettens typ till "Profil".
Kontrollera på fliken Villkor och kontrollregler att villkoret ger synlighet i Wilma, t.ex. genom att använda Studerande->Typ av studierätt (KOSKI)="Handleder*".
För studerande och vårdnadshavare kan du kopiera profilblanketten och ta bort adress, telefon- och e-postuppgifterna på den. Kryssa i Studerande och Vårdnadshavare under Används i Wilmas anslutningar.