Periodisering
Uppdaterad: 15.1.2020
Med hjälp av periodiseringen berättar man för Kurre i vilken period respektive ämne ska undervisas och hur många lektioner per vecka man vill ordna.
Ett läsår är vanligen indelat i perioder och arbetsdagar indelas i sin tur i lektioner. Lektionslängden i Kurre är 45 minuter som standard.
Denna anvisning är för den situation då undervisningsutbudet har överförts till Kurre som ämnen (inte som kurser).
Om schemat är det samma på hösten och på våren behöver du inte periodisera läroämnen alls. Ämnen, dvs. undervisningsgrupper, kan förenas och lösgöras klart i Periodiseringsfönstret innan man placerar dem.
Det är alltså inte nödvändigt att definiera grupper för en viss period, utan man kan lämna kvar dem på perioden Operiodiserade. I Placeringen visas respektive klassens ämnen i kanten nertill, på fliken Operiodiserade.
Om man har två perioder i bruk (t.ex. Höst och Vår), men perioderna är identiska, behöver man inte heller periodisera grupperna.
När periodiseringen är gjord är det viktigtatt komma ihåg att kopiera t.ex. höstperiodens lektioner och annat undervisningsarbete även till vårens period. På det sättet överförs det rätta uppgifter om kurser samt gruppernas inlednings- och avslutningsdatum till bedömningslistor.
Grupper periodiseras i grupperingsfönstret.
- Ta först fram periodkolumnerna i grupperingstabellen.
- Klicka på Visa i övre menyn och välj Periodisering. I tabellen kommer kolumnerna fram, t.ex. "höst" och "vår", "period 1" och "period 2".
- I kolumnen Operiodiseradevisas omfattningar enligt lektionslängder.
-
Gör valbara ämneselement och andra balkar färdigt före periodiseringen. Samla valbara ämnen i balkar före periodisering. Periodisera alltså inte t.ex. bildkonstens och musikens valbara ämnen skilt, utan samla ihop dem först till en balk och periodisera sedan hela balken på en gång. Det lönar sig att förena eller lösgöra även andra undervisningsgrupper på perioden Operiodiserade innan man periodiserar dem. På detta sätt behöver man inte förena grupperna till balkar skilt för varje period.
- Sök fram vissa klasser via klassökningen i övre balken eller alternativt alla klasser. Om du söker alla klasser, kan du se alla grupper på en gång i grupperingstabellen.
- Sök fram alla klasser: Radera klassens namn från klassmenyn och tryck på Enter-tangenten. I klassmenyn visas nu en stjärna (*) som fungerar som jokertecken.
- I nästa steg ska man anteckna vilken period respektive grupp ska undervisas i. Antalet undervisningsgånger per vecka antecknas alltid i den ifrågavarande periodens kolumn.
- Om modersmål undervisas 3 timmar i veckan både höst och vår ska du skriva in "3" i både höstens och vårens kolumner på modersmålets rad.Om biologi undervisas endast på våren lämnas höstens kolumn tom och i vårens kolumn skriver du in rätt antal veckotimmar, t.ex. "2".
Man kan försnabba arbetet med hjälp av olika sökrutiner. Sökfältet Visa i fönstrets högra övre kant används för att söka fram t.ex. grupper i endast modersmål eller gymnastik.
Ordna uppgifterna ämnesvis: Klicka i fönstrets högra kant på Balkar-kolumnens rubrik. Du kan välja flera grupper i taget med hjälp av Shift- eller Ctrl-tangenter. Periodiseringen gäller då alla valda grupper.
Måla raderna för ett eller flera ämnen, t.ex. alla kurser i modersmål för alla årskurser: Klicka först på modersmålets översta rad, tryck ner Shift-tangenten och klicka på modersmålets nedersta rad. De rader som du har klickat på och alla de som finns mittemellan blir då valda.
När man målar med musknappen i botten så förenas grupper istället.
För musmarkören ovanpå en period. Klicka med andra musknappen på perioden och välj Periodisera operiodiserade jämt till perioderna som finns i snabbmenyn. Kurre räknar då automatiskt ett jämnt antal undervisningsgånger för varje period.
Om något ämne undervisas endast på hösten eller endast på våren (t.ex. BI/GE), eller om något ämne har olika timantal på hösten och våren ska de periodiseras såhär:
- Ordna uppgifterna enligt läroämne: Klicka i fönstrets högra kant på Balkar-kolumnens rubrik.
- Måla sedan alla årskursers biologigrupper som finns på listan.
- Om biologi undervisas endast på hösten ska du skriva in "2" i höstperiodens kolumn. Vårens kolumn lämnas tom.
- Sök därefter efter geografi, måla alla grupper och skriv in "2" i vårperiodens kolumn.
Röd text innebär att läroämnet inte undervisas alls i denna period. Om du vill bearbeta ämnets uppgifter ska du välja en period då ämnet undervisas.
Grön text innebär att ingen på vald klass studerar ämnet i fråga.