Gruppspecifika enkäter
Uppdaterad: 25.11.2019
I Wilma är det möjligt att rikta enkäter till studerandena i en specifik undervisningsgrupp. Med hjälp av gruppspecifika enkäter kan man samla in till exempel anonym kursfeedback. Studerandena i ifrågavarande gruppen blir automatiskt enkätens målgrupp.
Om ni på skolan har standardmallar för gruppspecifika enkäter och vill att alla lärare ska använda dessa (t.ex. för kursfeedback), ska enkätadministratorn göra följande inställningar i Wilma:
- Välj enkätmallen i fråga och sedan inställningarna för delad användning.
- Kryssa i Tillåt gruppspecifika enkäter. Enkätmallen kan nu användas som underlag för gruppspecifika enkäter.
De lärare som har rätt att göra enkäter och har tillgång till en enkätmall (t.ex. en som de själva skapat), kan göra nya gruppspecifika enkäter direkt, också med en enkätmall som används gemensamt.
Närmare information om användarrättigheterna till enkätmallarna och inställningarna för delad användning finns i en separat instruktion.
Gruppspecifika enkäter skapas alltid via undervisningsgruppen. Enkätskaparen (=gruppens lärare som gör enkäten) går till önskad undervisningsgrupp i Wilma och gör enkäten på fliken Enkäter.
Gruppspecifika enkäter görs i två skeden.
- I det första skedet väljer du vilken enkätmall du vill utgå ifrån. Valmenyn innehåller alla de enkätmallar som användaren har tillgång till, dvs. sådana som användaren själv skapat och mallar som definierats som gemensamma för hela skolan via inställningarna för delad användning.
- Välj enkätmallen och klicka på Fortsätt. Det går inte att ändra de andra alternativen på sidan.
I det andra skedet definierar du de enkätspecifika inställningarna:
- enkätens giltighetstid, antalet svar som tillåts per person (standardinställingen är ett svar per person), huruvida respondentlistan får skrivas ut och om enkätmallens namn ska visas tillsammans med enkätens namn.
- Om fältet Respondentlistan kan skrivas ut kryssas i, kan man skriva ut en lista över vilka som svarat och vilka som inte svarat. Med hjälp av listan kan du påminna studerandena om att de ska svara på enkäten, men du kan inte härleda svaren till studerandena. Listan visar alltså inte vad en enskild studerande svarat.
Om du vill kan du ange ett användarnamn och lösenord för enkäten. Enkätens giltighetstid definieras av fälten Gruppspecifika enkäter öppnas och Gruppspecifika enkäter stängs i Information om skolan-registret (fälten definierar enkätens inlednings- och avslutningstidpunkt utgående från bedömningslistans slutdatum). En noggrannare beskrivning hittar du nedan, under rubriken "Tidsinställda automatiskt skapade gruppspecifika enkäter". Du kan ändra datumen om du vill avvika från standardinställningen.
Det går att begränsa vem som får se resultaten, om gruppen har flera lärare (fältet Övriga lärare på bedömningslistan i Primus). Det som avgör vem som ser resultaten är fältet Resultaten från gruppspecifika enkäter syns automatiskt för gruppens alla lärare i Information om skolan-registret. Om fältet är ikryssat, blir också Alla gruppens lärare får se enkätresultaten i Wilma automatiskt ikryssat. Då kan alla bedömningslistans lärare se resultaten. Enkätskaparen är den enda som kan ändra enkätinställningarna. Utan kryss i fältet är det bara enkätskaparen som ser resultaten.
När all information är ifylld och enkäten har sparats, kan studerandena svara på enkäten inom den angivna giltighetstiden. När det finns en gruppspecifik enkät som studeranden kan svara på, hittar studeranden enkäten på gruppens sida, genom att klicka på länken Enkäter. Studeranden kan besvara enkäten genom att klicka på enkätrubriken.
Gruppspecifika enkäter kan besvaras bara om kursens bedömningslista inte är arkiverad. Själva enkäten och resultaten är däremot tillgängliga också efter arkiveringen. Vartefter enkäten besvaras kan läraren/lärarna se svaren på gruppens Enkäter-flik, via den enkätspecifika Resultat-funktionen (anvisning).
Det är också möjligt att skapa gruppspecifika enkäter automatiskt i Wilma. Då behöver läraren inte gå in och göra enkäter för varje enskild grupp. Enkäterna kommer att skapas när datumet i fältet Kursen börjar på bedömningslistan är nått. Funktionen skapar med andra ord inga enkäter innan kursen har börjat.
Gör då följande inställningar i Primus och Wilma:
1. Information om skolan-registret
- Skapa gruppspecifika enkäter automatiskt: kryssa i detta fält ochLägg in följande definition i Primus prserver.ini-fil:
[CourseFeedback]
Preset=0
Time=0500
Med dessa inställningar åstadkommer man en timerfunktion på servern. Preset-inställningen "0" innebär att enkäterna kommer att skapas varje dag. Om ni vill att enkäterna ska skapas mer sällan ska ni välja en annan siffra ("1" motsvarar varannan dag, och så vidare). Time är den tidpunkt då Primus ska skapa enkäterna. Ange klockslaget utan punkter. I exemplet skapas enkäterna kl. 05:00. Det är bra att välja ett klockslag utanför arbetstid, t.ex. på morgonnatten, eftersom funktionen då inte belastar den övriga Primusanvändningen. Tidpunkten får inte heller sammanfalla med säkerhetskopieringen av Primus; se till att det är minst en timme mellan enkätskapandet och säkerhetskopieringen. Observera att Primus serverdel måste startas om för att timerfunktionen ska aktiveras.
- Gruppspecifika enkäter öppnas: Med det här fältet kan du ange en viss dag då enkäterna blir tillgängliga för studerandena. Funktionen använder slutdatumet i bedömningslistorna som referenspunkt. Med andra ord, om t.ex. det positiva värdet ”10” står i fältet, öppnas enkäterna alltid tio dagar efter slutdatumet i bedömningslistorna. Om du vill att enkäten ska öppnas redan innan gruppen avslutas ska du ge ett negativt värde. Till exempel ”-14” innebär att de gruppspecifika enkäterna öppnas två veckor före slutdatumet i bedömningslistorna. Det förvalda värdet för fältet är "-14" om det lämnas tomt.
- Gruppspecifika enkäter stängs: Med det här fältet avgör du när gruppspecifika enkäter ska stängas. Också här är referenspunkten alltid bedömningslistans slutdatum. Om du anger t.ex. det positiva värdet ”10” i fältet, kommer enkäterna att stängas tio dagar efter slutdatumet i bedömningslistorna. Om värdet i fältet är negativt, t.ex. "-5", stängs enkäterna alltid fem dagar före bedömningslsitans slutdatum. Om fältet lämnas tomt är värdet automatiskt "30".
- Resultaten från gruppspecifika enkäter syns automatiskt för gruppens alla lärare: Kryssa i detta fält om resultaten från de automatiskt skapade gruppspecifika enkäterna alltid får synas för de personer som står i fälten Lärare och Övriga lärare i bedömningslistorna.
2. Kurstyper-registret
- Skapa gruppspecifika enkäter automatiskt:kryssa i detta fält för de kurstyper för vilka du vill tillåta automatiskt enkätskapande. De kurser som har denna kurstyp går det att skapa enkäter för automatiskt i grupperna.
Vidare går det att begränsa det automatiska skapandet av gruppspecifika enkäter i Kursregistret och i Bedömningsregistret.
- Kursregistrets fält Gruppspecifika enkäter skapas inte automatiskt. Med detta fält kan du förhindra att enkäter skapas automatiskt för en viss kurs.
- Bedömningsregistrets fält Gruppspecifik enkät skapas inte automatiskt. Kryssa i detta fält om du vill förhindra att enkäten skapas automatiskt för bedömningslistan.
3. Wilma: delad användning av enkätmall
När inställningarna är gjorda i Primus är det enkätadministratorn som via Wilma specifikt för varje enkätmall går in i inställningarna för delad användning och tillåter att enkätmallen får användas som underlag för automatiskt skapade enkäter.
Även om enkäterna är automatiskt skapade kan lärarna fortfarande gå in och ändra till exempel svarstiderna för en viss enkät, om de vill att enkäten ska öppnas och stängas på någon annan tidpunkt än enligt de som angetts i tidsintervall-fälten. Om det redan finns en gruppspecifik enkät för en viss undervisningsgrupp kommer timerfunktionen inte automatiskt att skapa någon ny enkät för gruppen.
Om du vill göra en gruppspecifik enkät för en kurs som redan slutat är det inte timerfunktionen som ska användas, utan gör då enkäten manuellt. Du kan göra en enkät och samla in svar på den så länge som bedömningslistan inte har arkiverats.