Muissa oppilaitoksissa suoritetut opinnot
Muissa oppilaitoksissa suoritetut opinnotArviointi
Päivitetty viimeksi: 16.12.2024
Opiskelijan henkilökohtaiseen opetussuunnitelmaan voi lisätä myös sellaisia opintoja, jotka on suoritettu jossain toisessa oppilaitoksessa. Peruskoululaisella voi olla sellaisia valinnaisaineita, joita omassa koulussa ei tarjota, ja lukiolaisella vaikkapa etälukion tai ammattiopiston opintoja.
Muualla suoritettujen opintojen kirjaamiseen Primukseen on kaksi vaihtoehtoista tapaa. Huomioi kuitenkin, että käytät sellaista tapaa, jolla tiedot siirtyvät oikein myös Koskeen. Ainakin perusopetuksessa on tiettyjä rajoituksia, kumpaa tapaa voi käyttää.
- Täytä Koulun tiedot -rekisterissä kenttään Muun suorituksen asteikko se asteikko, jolla nämä suoritukset arvioidaan.
- Tarkista, että Opetussuunnitelmat-rekisterissä on valittu opiskelijan opetussuunnitelmalle Muiden suoritusten emo. Se määrittää, minkä otsikon tai aineen alle muut opinnot kerätään.
- Muiden suoritusten Koskeen liittyvät asetukset ja huomiot on esitelty ohjeessa Koski - lukio. Katso myös perusopetuksen esimerkki koulunvaihtotilanteesta.
Pakolliset tiedot
Alla on kuvattu kaksi vaihtoehtoista tapaa muiden opintojen lisäämiseen. Kummassakin tavassa suoritusmerkintään täytetään aina:
- arvosana
- päivämäärä
- kurssin nimi
- suorituspaikka (Lisätietoja- tai Oppilaitos-kenttä)
- kurssityyppi
Nämä tiedot tarvitaan, jotta suoritukset tulevat mukaan todistuksiin ja tilastoihin oikeaan, kurssityyppinsä mukaiseen kohtaan.
Valitse ensin aktiiviseksi opiskelija, jolle suoritus lisätään. Valitse tämän jälkeen ylävalikosta Lisätoiminnot / Lisää muu suoritus. Tämä toiminto avaa erillisen ikkunan, johon suorituksen tiedot syötetään (vastaava kuin kurssisuoritusikkuna).
- Täytä Kurssin nimi -kenttään opinnoille se nimi, jolla ne halutaan todistukseen, esim. "Liikennekasvatus".
- Täytä arvosana. Jos oikea arvosana ei ole mukana listassa, klikkaa Arvosana-kenttää hiiren kakkospainikkeella ja valitse Vaihda asteikko. Tarkista, löytyisikö kyseinen arvosana jostain muusta asteikosta.
- Kurssin suorituspaikan voi kirjoittaa tekstinä Lisätietoja-kenttään tai valita Oppilaitos-valikon listasta. Oppilaitos-kentän vaihtoehdot tulevat Oppilaitokset-rekisteristä.
- Lukiossa tyypiksi valitaan esimerkiksi lu21 muu suoritus (tai muu vastaava muiden suoritusten tyyppi).
- Jos haluat muun suorituksen siirtyvän Koskeen, rasti kenttä Huomioi Koski-siirrossa. Jotta muu suoritus siirtyisi Koskeen, täytyy myös Kurssitiedot-painikkeen kautta täyttää Kuvaus-kenttä suoritukselle.
Kun olet syöttänyt suoritukseen kaikki tarvittavat tiedot, paina Ok. Yleensä opetussuunnitelmaan on määritelty jokin tietty otsikko, jonka alle nämä muut opinnot kerätään. Ellei tällaista ole määritelty, ilmestyvät opinnot aivan opetussuunnitelman loppuun. Opinnot voi tarvittaessa vetää opsissa parempaan kohtaan, esim. tietyn oppiaineen kurssien perään. Tämä kuitenkin kannattaa tehdä vasta juuri ennen opiskelijan valmistumista/eroamista, koska opiskelijakohtaisia ops-muutoksia tehtäessä opiskelijan rekisterikortille tulee automaattisesti Opsin rakennetta muutettu -kenttään rasti.
Jos muut opinnot kokoavaa otsikkoa ei jostain syystä voida määritellä eli tapaa 1 ei voida käyttää, tehdään opetussuunnitelmaan valmiiksi tyhjiä kursseja, joihin täytetään opiskelijakohtaisesti opintojen tiedot.
- Tee Kurssit-rekisterissä valmiiksi tarvittava määrä kursseja ja niille jokin otsikko/aine, jonka alle ne kootaan. Kurssien nimet ja lyhenteet voivat olla esim. Muu1, Muu2, Muu3 jne. Luo otsikolle/aineelle oma korttinsa, esim. "Muut suoritukset" tai "Muissa oppilaitoksissa suoritetut opinnot".
- Vie luodut aineet ja kurssit opetussuunnitelmaan Opetussuunnitelmat-rekisterissä.
Muualla suoritettujen opintojen arvioinnit syötetään näihin tyhjiin kursseihin Opiskelijat-rekisterin kautta. Normaalien arviointitietojen lisäksi täytetään Kurssin nimi ja suorituspaikka. Suorituspaikka kirjoitetaan Lisätietoja-kenttään tai valitaan Oppilaitos-kentästä.
Mikäli jollekin kurssille tai aineelle on merkitty Lisätietoja-kenttään jotakin tekstiä, esim. suorituspaikka ja aika, lisätietoviite voidaan tulostaa todistuksiin/tulosteisiin. Tulostuseditorissa laitetaan Arvosana-solun jälkeiseen soluun sisällöksi Lisätietoviite ja tulosteen viimeiselle sivulle alatunnisteeseen Viitteiden selitykset. Kurssin kohdalle tulostuu silloin viitenumero ja tulosteen alatunnisteeseen tulostetaan viitteen selitys.
Viitenumeron voi tulostaa pienemmällä fontilla ja "yläindeksiin" siten, että ko. solun fonttikooksi laitetaan esim. 6 ja Asettelu ja reunaviivat -kohdassa klikataan "Asettelu"-sana laatikon vasempaan yläkulmaan.
Lisätietoviitteen tulostusmuodon voi itse valita kolmesta vaihtoehdosta. Kun tulostepohjassa valitaan Lisätietoviite tai Viitteiden selitykset, näytetään apuruutu, jossa valitaan, tulostetaanko viitenumero ilman sulkumerkkiä, sulkumerkki numeron oikealla tai vasemmalla puolella.
2. asteella ja korkeakouluissa tulee tilanteita, joissa opiskelija aloittaa opinnot uudelleen, siirtyy päivälukiosta aikuislukioon tai avoimesta amk:sta tutkinto-opiskelijaksi. Kun opiskelija siirtyy saman MultiPrimuksen sisällä, voi suoritukset kopioida vanhalta rekisterikortilta uudelle.
Rekisterikortin kopioinnissa Primus kysyy Kopioidaanko myös suoritukset?. Tähän vastataan "kyllä". Rekisterikortin opsnäkymään ilmestyvät aiemman kortin suoritukset ja valinnat. Kortille korjataan tarvittaessa uusi ops, opiskelijalaji ym. tiedot.
Jos opiskelijalle on jo tehty uusi rekisterikortti ja siihen on täytetty jotain suorituksia, voi vanhan kortin suoritukset siirtää Toiminnot / Koulusiirrot / Päivitä henkilön toiselta kortilta. Vanhat suoritukset siirtyvät uuteen opetussuunnitelmaan oikeille paikoilleen, mikäli niille löytyy vastaava kurssi (=kursseilla sama rekisterikortti). Loput suoritukset siirtyvät ns. häntäkursseiksi. Opsiin lisättyjä muita suorituksia ei siirretä.
Aiemmalla kortilla oleva suoritus korvaa uuden suorituksen tiedot, jos aiemmassa suorituksessa on arvosana. Tällöin kaikki saman kurssin suoritustiedot korvautuvat vanhan suorituksen tiedoilla.
- Esimerkki 1: Opiskelijalla sai kurssista aiemmin arvosanan 7. Uudella kortilla samaan kurssiin on kirjattu sanallista arviointia, ei muuta. => Sanallinen arviointi katoaa ja arvosanaksi tulee 7.
- Esimerkki 2: Opiskelijalla on kurssista ennestään sanallista arviointia. Uudella kortilla arvosanaksi on merkitty "K Kesken". => K-arvosana säilyy, sanallinen arviointi ei siirry.
- Esimerkki 3: Opiskelijalla oli aiemmin kurssissa valinta, uudella kortilla kurssia ei ole valittu. => Valinnat eivät päivity Päivitä henkilön toiselta kortilta -toiminnossa.