Opetussuunnitelmat (amk)
AmmattikorkeakouluOpetussuunnitelmat
Päivitetty viimeksi: 29.10.2019
Opetussuunnitelmat voidaan rakentaa Opetussuunnitelmat-rekisteriin, kun Kurssityypit- ja Opintojaksot-rekistereiden valmistelut on tehty loppuun. Suosittelemme, että jokaiselle koulutusohjelmalle luodaan oma "mammuttiops", eli sellainen opetussuunnitelma, josta löytyy ko. koulutusohjelman ja vuosikurssin kaikki opinnot kerralla. Erilliset opetussuunnitelmat kannattaa luoda esimerkiksi avoimen ammattikorkeakoulun tarjonnalle sekä vapaasti valittaville opinnoille, sillä tällaisia opintoja voivat yleensä valita kaikki opiskelijat koulutusohjelmasta riippumatta.
Valitse Opetussuunnitelmat-rekisterin rekisteriruudun vasemmasta yläkulmasta Toiminnot / Uusi rekisterikortti. Primus luo tyhjän rekisterikortin uutta opetussuunnitelmaa varten.
Kirjoita Opsin nimi -kenttään opetussuunnitelman nimi. Yleistä on yhdistää aloitusvuosi ja koulutusohjelma, tärkeintä että nimi on kuvaava ja auttaa erottelemaan eri vuosikurssien ja koulutusohjelmien opetussuunnitelmat toisistaan nopeasti.
Opetussuunnitelmalle voidaan kirjata myös:
- Julkinen Wilmassa (kun opetussuunnitelma on valmis, ja se halutaan näkyviin myös Wilmassa)
- Aloitusvuosi
- Koulu (jos käytössä on MultiPrimus, ja yksiköllä/koululla on merkitystä)
- Opsin nimi Wilmassa englanniksi
Valitse kenttään Muiden emokurssi "Primus" tai otsikko "Muut opinnot" tai "Vapaasti valittavat opinnot" tms. Tämä vaikuttaa siihen, mihin opiskelijan opsin ulkopuoliset valinnat/suoritukset sijoittuvat tämän opetussuunnitelmassa Opiskelijat-rekisterin puolella, kun ne on arvioitu.
Opintojen vieminen opetussuunnitelmaan
Rekisteriruudun keskimmäiseen ikkunaan haetaan kaikki ne opinnot, jota kyseiseen opetussuunnitelmaan halutaan sisällyttää. Opinnot voidaan hakea esim. koodin tai aiemmin luodun opetussuunnitelman perusteella. Kaikki Opintojaksot-rekisterin opinnot saadaan näkyviin jättämällä hakukenttä tyhjäksi ja valitsemalla "Hae".
Opetussuunnitelmaan kannattaa viedä ensin otsikot, sitten isommat tutkinnon rakenteet (kokonaisuudet) ja viimeiseksi opintojaksot (ja mahdolliset osajaksot). Opinnot viedään opetussuunnitelman sisällöksi tarttumalla niihin hakuruudussa, ja vetämällä ne vasemmanpuoleiselle ruudulle. Opetussuunnitelman ylimpänä otsikkona on aina Primus, kaikki muut otsikot, kokonaisuudet ja opinnot sijoitetaan sen alle.
- Aloita otsikoiden (esim. Perusopinnot, Ammattiopinnot) siirtämisestä. Tartu otsikkoon hiirellä hakuruudun puolella ja vedä se vasemmanpuoleiseen ruutuun, Primus-otsikon alle. Tee näin kaikille otsikoille.
- Vedä seuraavaksi tutkinnon osat eli opintokokonaisuudet opsiin. Tartu taas hiirellä tutkinnon osan nimeen ja vedä se esimerkiksi "Perusopinnot" -otsikon alle (tai väliotsikon alle). Vapauta hiiren painike, kun kursorin nuolenkärki on otsikon nimen perässä. Tutkinnon osa siirtyy ison otsikon (tai väliotsikon) alapuolelle hieman sisennettynä. Otsikon eteen ilmestyy pieni neliö, jonka sisällä on miinusmerkki.
- Siirrä samalla tavalla myös opintojaksot ja niiden mahdolliset osajaksot. Opsipuun ruudun vasemmasta alakulmasta löytyy apunuolia, joiden avulla opintojen järjestystä ja sisennystä voi muuttaa, jos hiirellä vetäminen tuntuu vaikealta.
Koulutusohjelman "ulkopuolisten" opintojen opetussuunnitelmat
Koulutusohjelman ulkopuolisilla opinnoilla viitataan tässä yhteydessä esimerkiksi yleisiin vapaasti valittaviin sekä avoimen ammattikorkeakoulun opintoihin, joita opiskelijat yleensä voivat valita koulutusohjelmasta riippumatta. Tällaisille kokonaisuuksille kannattaa rakentaa erilliset opetussuunnitelmat Primukseen, sillä opetustarjonta vaihtelee yleensä vuosittain ja opiskelijat valitsevat eri opintoja; valinnat voidaan kerätä Wilman kautta Kurresta muodostetulla erillisellä tiedostolla.
Näiden opintojen opetussuunnitelmat rakennetaan samalla tavalla kuin koulutusohjelmien opetussuunnitelmat. Opetussuunnitelman nimeksi valitaan esimerkiksi "Avoin ammattikorkeakoulu" tai "Kesäopinnot 20xx", ja opetussuunnitelmaan vedetään vain ko. opintoihin kuuluvat kurssit. Tällaisia opetussuunnitelmia ei tarvitse valita opiskelijoille Opiskelijat-rekisterissä, mutta opsit voidaan siirtää Kurreen ja muodostaa niistä valintatarjottimia, mikä helpottaa opintojaksokohtaisten ilmoittautumistietojen keräämistä.
On tyypillistä, että opetussuunnitelmissa käytetään pohjana täsmälleen samoja opintoja eri vuosikursseittain ja mahdollisesti koulutusaloittain. Opintojaksojen pienet yksityiskohdat, esimerkiksi TKI-pisteiden määrä ja opetusajankohta, saattavat kuitenkin vaihtua vuosittain. Tällaisia tietoja ei kannata kirjata suoraan Opintojaksot-rekisteriin ko. opinnon rekisterikortille, vaan muutokset tehdään opetussuunnitelman kautta.
Opetussuunnitelmakohtaiset opintojaksotietojen muokkaukset tehdään seuraavalla tavalla:
- avaa Opetussuunnitelmat-rekisterissä se opetussuunnitelma, johon muutoksia tehdään.
- Klikkaa hiiren oikealla painikkeella sen opinnon päällä, jonka tietoja haluat muokata.
- Valitse Muuta kurssin tietoja. Näytölle avautuu Opintojaksot-rekisterin tyylinen ikkuna ("Muokkaa ops-kohtaisia kurssitietoja"), johon voidaan kirjata vain tähän opetussuunnitelmaan tallentuvia opintokokonaisuus- tai opintojaksotietoja. Kaikkia tämän ikkunan kenttiä ei voi muokata, mutta esimerkiksi TKI-pisteitä, suositeltavaa luokka-astetta ja opetusajankohdan laajuutta voi muuttaa tämän toiminnon kautta.
- Kirjaa opinnolle tarkoitetut muokkaukset, ja klikkaa Tallenna ja poistu. Muokatut opinnot erottaa opetussuunnitelmasta siitä, että opinnon perässä lukee sulkeissa "muutettu".
Opiskelijoille tulee yleensä aina henkilökohtaisia muutoksia koulutusohjelman yleiseen opetussuunnitelmaan nähden. Muutokset ja yksilölliset valinnat kirjataan opiskelijakohtaisesti Opiskelijat-rekisterin kautta.
Opsin rakenne -välilehden kautta pääsee tarkastelemaan opiskelijan opsia samanlaisena, kuin se esitetään Opetussuunnitelmat-rekisterissä. Tässä ikkunassa voidaan hakea opiskelijan opetussuunnitelmaan sellaisia kursseja, joita sieltä ei löydy (esim. jos valintaa ei jostain syystä ole tehty aiemmin ja opinnot täytyy saada opetussuunnitelmassa näkyviin ennen niiden arviointia).
Opinnot haetaan näkyviin samalla tavalla kuin Opetussuunnitelmat-rekisterissä, esimerkiksi kurssin koodin osalla tai tietyn opetussuunnitelman pohjalta (esim. "Vapaasti valittavat 2019–2020, tai vastaava). Haluttu opinto vedetään opiskelijan opetussuunnitelman puolelle; jos opinto esimerkiksi korvaa jonkin osan opiskelijan opsin jostain opintokokonaisuudesta, kannattaa opinto sijoittaa heti oikean opintokokonaisuuden alle. Tällöin myös korvattava opinto voidaan poistaa heti uuden lisäämisen jälkeen, eikä opetussuunnitelmaan kerry turhia opintoja. Jos opinto taas menee suoraan vapaasti valittavien opintojen alle, etsitään tämä otsikko opetussuunnitelmasta ja sijoitetaan opinto sen alle.
Jos valitaan opiskelijalle opintojakso toisesta opetussuunnitelmasta, ja kyseinen opinto sisältää opsikohtaisia muutoksia, nämä muutokset voi halutessaan tuoda mukaan opiskelijalle. Jos opinto sisältää muutoksia, Primus avaa siirtovaiheessa uuden ikkunan, jossa kysytään haluatko siirtää opsikohtaiset tiedot mukana. Jos näitä ei tahdota sisällyttää, opiskelijalle siirtyy Opintojaksot-rekisterin tiedot ko. opinnosta kuten ennenkin.
Toinen tapa lisätä opiskelijalle opintoja, jotka eivät suoraan sisälly hänen opetussuunnitelmaansa, on käyttää Opiskelijat-rekisterissä toimintoa Valitse opsin ulkopuolinen kurssi (Lisätoiminnot / Valitse opsin ulkopuolinen kurssi). Etsi näytölle avautuvasta apuikkunasta se opintojakso/kokonaisuus, jonka tahdot lisätä opiskelijalle ja hyväksy valinta klikkaamalla OK-painiketta. Jos opinto sisältää opsikohtaisia muutoksia, voit taas halutessasi tuoda ne opiskelijalle.
Voit valita myös kerralla tutkinnon osan ja kaikki sen alikurssit, jos ne sopivat sellaisenaan opiskelijan opintoihin. Klikkaa valittavan tutkinnon osan päällä vielä hiiren kakkospainikkeella ja valitse Valitse kurssi ja sen alikurssit. Koko "paketti" siirtyy opiskelijan opetussuunnitelmaan emokurssiksi määritellyn otsikon alle.
Esimerkki opiskelijan hopsiin tehtävistä muutoksista:
Opetussuunnitelmaan sisältyy pakollinen englannin kielen opintojakso. Opiskelijan koulutusohjelmassa opinto suoritetaan tietyllä koodilla, tietyn nimisenä. Opiskelijalla on jäänyt juuri tämän niminen opinto suorittamatta eikä sitä järjestetä juuri silloin, kun hän opinnon haluaisi suorittaa. Opiskelija korvaa suorituksen toisen koulutusohjelman vastaavalla englannin kielen opintojaksolla, jonka laajuus ja sisältö ovat samat, mutta nimi ja koodi erilaiset. Kun opintotoimistossa tai opinto-ohjaajalla on tieto tällaisesta muutoksesta, opinto voidaan sijoittaa Opsin rakenne -välilehdellä suoraan opiskelijan opetussuunnitelmaan englannin kielen opintojakson paikalle ennen arviointia. Jos ko. opintojaksosta taas on jo suoritus, opintojakso on näkyvissä opiskelijan opsissa, mutta luultavasti väärällä paikalla. Tällöin käydään vain muuttamassa korvaavan suorituksen paikkaa.
Molemmissa esimerkeissä koulutusohjelman "oikea" englannin kielen opintojakso on yhä näkyvissä, joten se voidaan poistaa opiskelijan opetussuunnitelmasta. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä, sillä ilman arvosanaa oleva opinto ei tulostu esim. suoritusotteeseen tai todistuksiin.
Yksilöllistettyjen tietojen kirjaaminen opinnoille
Jos opinnoille on tarvetta kirjata tarkennettuja yksilöllisiä tietoja (tavoitteet, suoritustavat, arviointi jne.) toimitaan seuraavasti:
Kurssitietoja muutetaan klikkaamalla muokattavaa kurssia hiiren kakkospainikkeella:
- Valitse ponnahdusvalikosta Muuta opiskelijan kurssitietoja. Näytölle avautuu Opintojaksot-rekisterin kaltainen näkymä, mutta kaikki muutokset tallentuvat vain tämän opiskelijan kohdalle.
- Muokkaa opintojakson tavoitteita, sisältöjä, menetelmiä, tyyppiä, arviointia yms. hopsin mukaisiksi.
- Kun muutokset on tallennettu, on opiskelijalla henkilökohtainen opetussuunnitelma. Opintojaksot, joihin on tehty muutoksia, erottaa opinnon nimen vieressä näkyvästä kynän kuvasta.