Opintojen luominen (amk)
AmmattikorkeakouluOpetustarjonta
Päivitetty viimeksi: 29.10.2019
Kun tarvittavat kurssityypit on syötetty Primukseen, opetussuunnitelman opinnot (tutkinnon rakenteet, opintokokonaisuudet, -jaksot, mahdolliset osajaksot) voidaan luoda Opintojaksot-rekisteriin. Primuksessa on mahdollista ottaa käyttöön ammattikorkeakoulutuksen termit muutamissa rekistereissä, joten Kurssit-rekisteriin viitataan tässä ohjeessa Opintojaksot-rekisterinä.
Valitse vasemmasta yläkulmasta Toiminnot / Uusi rekisterikortti. Uusille opinnoille täytetään esimerkiksi:
- Nimi
- Koodi
- ECTS Opintopisteet
- TKI Pisteet
- Koulutusmoduulin tunniste (tarvitaan Raketti-Virta-tiedonsiirtoon)
- Tyyppi
- Asteikko
Lisäksi täytetään tarpeen mukaan:
- Nimi englanniksi / Nimi ruotsiksi (siirtyvät tulosteisiin ja Wilman eri kieliversioihin)
- Koulutusala
- Koulutusohjelma
- Opetuskieli
- (Toinen kotimainen kieli)
- Emokurssi opsissa: voidaan täyttää, jos opinnon emokurssi eli ylempi taso/opinto pysyy aina samana. Kenttä on parempi täyttää opiskelijakohtaisesti kurssimuutosten kautta (ks. esim.).
Työn nopeuttamiseksi voit aina kopioida yhtä rekisterikorttia pohjaksi eri opinnoille. Rekisterikortti kopioidaan klikkaamalla se valituksi oikeasta luetteloikkunasta, ja valitsemalla vasemmasta yläkulmasta Toiminnot / Kopioi rekisterikortti.
Kenttiä Opetusajankohta ja Opetusajankohdan laajuus sekä Suositeltava luokka-aste voidaan käyttää silloin, kun opinnolle halutaan suoraan kirjata tieto siitä, milloin sitä järjestetään. Tieto kannattaa kuitenkin kirjata opetussuunnitelmakohtaisesti Opintojaksot-rekisterin sijaan, sillä opetusjankohta saattaa vaihdella vuosikursseittain ja koulutusaloittain, jos eri opetussuunnitelmissa käytetään samaa opintoa.
Jos opiskelijoille halutaan näkyviin tieto siitä, milloin kyseinen opinto on tarkoitettu suoritettavaksi, käytä kirjaamiseen kenttää Suositeltava luokka-aste. Kentän tiedot saadaan heijastettua sekä Primuksen Opiskelijat-rekisteriin että Wilman Opinnot ja HOPS -sivulle. Kurssityypit-rekisterissä valitaan tiedon esitystavaksi sellainen palkki, jossa on mukana Suositeltava luokka-aste (ks. ohje).
Jos opettajat haluavat arvioinnin tueksi nähdä, mikä olisi opiskelijan laskennallinen arvosana jossain tutkinnon osassa (esimerkiksi opintokokonaisuus), voi osalle asettaa arvosanan laskemistavan. Laskentatapa on käyttäjän valittavissa ja se voi olla esim. opintopistein painotettu keskiarvo. Keskiarvo lasketaan tähän tutkinnon osaan kuuluvista jaksoista/moduuleista, painotettuna niiden opintopistemäärällä. Vastaavasti, jos jakso/moduuli on jaettu vielä pienempiin osiin, voi niistä laskea keskiarvon jakson kohdalle. Tapa, jolla arvosana määräytyy, valitaan kentässä Arvosanan laskeminen.
Arvosana voidaan jättää kokonaan laskematta siihen asti, että kaikki tutkinnon osaan liittyvät opinnot on suoritettu. Tällöin tutkinnon osan rekisterikortille täytetään Kurssit-rekisterin alalaidassa Laske arvosana kun -välilehdelle peruste kaikki "kurssit suoritettu, kaikki kurssityypit". Arvosanan laskemistapaa ei ole pakko määritellä ollenkaan Opintojaksot-rekisterissä. Tällöin tutkinnon osaan ei siirry automaattisesti mitään arvosanaa vaan ne täytyy arvioida erikseen joko Arviointi-rekisterissä tai suoraan opiskelijan kortille.
Huom. Jos arvosanan laskemista käytetään esimerkiksi opintokokonaisuuden arvosanan laskemiseksi, suoritukseen ei siirry arvioijan nimeä tai kurssityyppiä. Tämän takia toimintoa suositellaan käytettävän vain arvioinnin apuna, jos se halutaan ottaa käyttöön.
Primuksesta löytyy erillinen Kompetenssit-rekisteri, jonne voidaan kirjata opetussuunnitelman opetukseen ja oppimiseen liittyviä alakohtaisia ja yleisiä kompetensseja, jos oppilaitos tahtoo ne esitettäväksi opetussuunnitelman yhteydessä. Kun kompetenssit on luotu Kompetenssit-rekisteriin, ne voidaan kirjata Opintojaksot-rekisterin kautta opinnoille kenttiin Alakohtainen kompetenssi ja Yleinen kompetenssi.
Kompetenssit-rekisteriin kirjattavat tiedot ovat vapaasti oppilaitosten päätettävissä, mutta ne voisivat esimerkiksi vastata opetushallituksen määrittelemiä ammattikorkeakoulututkintoon johtavien opintojen tavoitteita.