Kurssityypit ammattikorkeakoulututkinnoissa
AmmattikorkeakouluKurssityypit
Päivitetty viimeksi: 29.10.2019
Opetussuunnitelmien rakentaminen aloitetaan tarvittavien kurssityyppien luomisella Primuksen Kurssityypit-rekisterissä. Ammatillisia perustutkintoja varten on koottu oma ohjeensa, jossa kerrotaan yleisesti kurssityyppien käyttämisestä ammatillisen koulutuksen ehdoin. Tässä ohjeessa on tarkoitus kuvata ne tärkeimmät piirteet, jotka soveltuvat ammattikorkeakoulujen käytäntöön.
Kurssityyppejä tehdään eri tutkintorakenteille: otsikoille/tutkinnon isoimmille rakenteille, opintokokonaisuuksille, opintojaksoille ja mahdollisille opintojakson osille. Myös harjoitteluille, opinnäytetyölle, kieliopinnoille ja hyväksiluvuille voidaan tehdä omat kurssityyppinsä. Kurssityypeillä voidaan myös erotella, onko kyseessä pakollinen, valinnainen tai vaihtoehtoinen opinto.
Esimerkkejä ammattikorkeakouluissa käytettäviksi kurssityypeiksi:
- pakollinen opintokokonaisuus
- valinnainen opintokokonaisuus
- pakollinen opintojakso perusopinnot
- valinnainen opintojakso perusopinnot
- pakollinen opintojakso ammattiopinnot
- valinnainen opintojakso ammattiopinnot
- pakollinen opintojakson osa
- valinnainen opintojakson osa
- Nimi: Kurssityypin yksilöivä nimi. Huom. Nimi voidaan syöttää myös Nimi suomeksi -kenttään. Jos kurssityyppien nimiin tehdään muutoksia ja nimi on kirjoitettu tähän kenttään, muutokset päivittyvät välittömästi. Tällöin tulosteisiin ei tarvitse käydä rastimassa kurssityyppejä uudelleen. Jos vain Nimi-kenttä on täytetty ja siihen tehdään muutoksia, rastit katoavat tulostuspohjista.
- Koulu: Koulu-kenttä täytetään vain silloin, jos kurssityyppi on pelkästään tietyn koulun tai koulujen käytössä MultiPrimuksessa; yleensä tämä kenttä jätetään tyhjäksi.
- Kurssityypin taso: Kurssityypin tasolla ohjataan sitä, millaisia vaihtoehtoja opettajat saavat arvioidessaan suorituksia Primuksen kautta esim. osaamisen tunnustamisessa: vain samantasoisia kurssityyppejä tarjotaan vaihtoehdoiksi silloin, kun kurssityyppiä vaihdetaan. Tieto ei ole pakollinen, mutta auttaa minimoimaan virheitä arviointitilanteissa.
- Ammattikorkeakoulutilastojen op-tyyppi: täytetään Tilastokeskuksen tiedonkeruuta varten. Kentän avulla tiedot saadaan siirrettyä eteenpäin tilastoihin. Tieto kirjataan jokaiselle kurssityypille erikseen. Huom. Jokainen hyväksilukuihin eli muualla suoritettuihin opintoihin liittyvä op-tyyppi vaatii oman kurssityyppinsä.
- Virtaluokitus: Valtakunnalliseen korkeakoulujen tietovarantoon (RAKETTI-VIRTA) siirretään myös tietoa kurssityyppeihin liittyen. Tieto kurssityyppien luokituksista kirjataan Virtaluokitus-kenttään, johon merkitään onko kyseessä tutkintoon johtava, muu suoritus vai oppilaitoksen sisäinen kurssityyppi, tai ei-huomioitava suoritus. Virtaluokituksen avulla erotellaan myös opinnäytetyö ja hankkeistettu opinnäytetyö tavallisista opintosuorituksista. Lajit 3 tai 4 täytetään sellaisille kurssityypeille, joihin liittyviä opintoja ei haluta huomioida Tilastokeskuksen tutkintotiedonkeruussa. Opintoja ei huomioida silloin, kun suoritus on lehtitasolla ja sen lajina on 3 tai 4. Lajia 1 ei täytetä Primuksen kurssityypeille, sillä Primuksen RAKETTI-VIRTA-tiedonsiirto luo tutkintolajisen suorituksen valmistumispäivän perusteella.
- Opintojen TKI-luokitus: Kenttä täytetään niille kurssityypeille, joihin liittyvistä opinnoista halutaan siirtää tietoa TKI-pisteistä Raketti-Virtaan. Kentän vaihtoehdot ovat TKI, muu, TKI, opinnäytetyö ja TKI, työharjoittelu. Tyhjäksi jätettynä kenttä vastaa valintaa TKI, muut.
- Lasketaan tilastoihin: Rasti tämä kenttä, jos kurssityyppiin liittyvät opinnot on tarkoitus saada siirrettyä Tilastokeskukseen. Huom. Kelan tiedonsiirto vaatii tämän tiedon. Esimerkiksi hyväksilukuja varten kannattaa luoda omat kurssityyppinsä ennen tutkinnon alkamista ja tutkinnon aikana suoritetuille opinnoille tai työkokemukselle. Tällöin tieto opintopisteiden kertymisestä saadaan siirtymään oikein.
- Vaihtoehtoisesti voit käyttää Huomioi tilastoissa -kenttää.
- Kurssityypin kurssille näytettävät tiedot opiskelijarekisterissä: Rekisterin alaosassa valitaan, millä tavalla kurssityypin kurssit esitetään Opiskelijat-rekisterissä. Yleensä esimerkiksi vaihtoehto Nimi/Laajuus/Arv on riittävä, eli kurssipalkissa on kurssin nimi, laajuus opintopisteinä ja mahdollinen arvosana. Myös arvioinnin päivämäärä voidaan esittää.
Kurssityypit-rekisterissä määritellään lisäksi, millaisille kurssityypeille voidaan lisätä mm. tenttejä Wilmassa, osaamisen tunnustamista, näyttöjä ja työssäoppimista. Näihin toimintoihin liittyen on erillisiä ohjeita.
Kurssityyppien värit havainnollistavat opiskelijan opetussuunnitelmaa Opiskelijat-rekisterissä ja Wilmassa. Väreillä voidaan erotella esimerkiksi pakolliset ja valinnaiset kurssityypit sekä opiskelijan valinnat ja suoritukset. Esimerkki:
- Kurssityyppi perustilassa = tummalla väripohjalla musta teksti
- Kurssityyppi valittuna = vaaleammalla väripohjalla musta teksti
- Kurssityyppi arvosteltuna = sävyn vaaleimmalla väripohjalla musta teksti
Voit vaihtaa värejä mielesi mukaan. Luettavuutta parantaa, jos valitsee saman värisävyn aina tietylle kurssityyppiryhmälle.
Rastikentät Pakollinen, Valittavissa, Valittavissa Wilmassa vaikuttavat siihen, voidaanko kurssityyppien kursseihin tehdä valintoja Primuksen ja/tai Wilman kautta. Pakollinen vaikuttaa oletusvalintojen tekemiseen Opiskelijat-rekisterissä; jos kurssityypille on rastittu tämä, kurssi tulee valituksi opiskelijan kortilla oletusvalinnat-toiminnon avulla. Valittavissa vaikuttaa siihen, voidaanko kurssityypin kurssille tehdä valintaa Opiskelijat-rekisterissä; Valittavissa Wilmassa toimii samalla periaatteella, mutta Wilman kautta.